Kıdem Tazminatı hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Erhan26
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
20 Ağu 2009
Mesajlar
6
İyi günler yaklaşık 3 yıldır bir iş yerinde çalışmaktayım ama buradan ayrılmak istiyorum maaşıma zam vermiyorlar istediğin zaman sana izin kullandırırız biz ne zaman istersek o zaman izine ayrılabilirsin diyorlar buradan ben ayrılarak nasıl tazminatımı alabilirim ek olarak fazla mesaide yapıyoruz saat 8 kadar falan bu bir neden olabilir mi yardımcı olursanız sevinirim cevabınız için şimdiden teşekür ediyorum
 
Ynt: Kıdem Tazminatı hakkında

Merhaba;

Öncelikle bu sorulara cevap vermeniz yerinde olur;

1 - İşyerinizdeki göreviniz nedir?
2 - İşveren ile iş sözleşmesi düzenlenip, karşılıklı olarak imzaladınız mı?
3 - Sizin durumunuzda bir başka çalışan mağdur vardır ve aynı şekilde sizinle birlikte ayrılmak isteyen var mı?

Kolaygelsin
 
Ynt: Kıdem Tazminatı hakkında

sözleşme yapmadım başka madurlarda var ama onlar ayrılmak istemiyorum razılar yani
 
Ynt: Kıdem Tazminatı hakkında

Merhaba;

- Öncelikle sizin işverenle oturup, iş sözleşmesini karşılıklı olarak imzalamanız gerekir. *
- Haftalık çalışma saatleri 45 saat ile sınırlandırılmıştır. Aşan süreler mesai olarak adlandırılıp, bu mesailerde günde 3 saati geçemeyeceği, toplam yıllıkta ise 270 saati geçemeyeceği kanunla belirtilmiştir. Yapılan mesailerin saat başına düşen çalışmalarda, normal çalışma saatinin %50 arttırılması ile hesaplanmaktadır.
- Yaptığınız mesai saatlerine tekabül eden çalışma saatlerinde herhangi bir evrağa atmış olduğunuz imza, sizin orada ve o saatde çalıştığınıza işaret'dir. (Burada idari binada çalıştığınız varsayılmıştır)
- Bu durumları işverene uygun bir zaman ve metotla izah ederek hatırlatmasını sağlayın. Hatta bu hususda yazılı olmasını mümkün mertebe uygulamaya çalışın
- Bütün bu tespitlerden sonra, işveren ve işyerinde değişen hiçbirşey olmuyorsa, istifanızı sunun ve haklarınızı talep edin. Velev ki işveren bu hakları karşılamaya yanaşmıyorsa, sizde yasal yollarla almaya gideceksiniz.
- Dava esnasında ortaya atacağınız iddiaları, işveren belgelerle ispatlamak zorundadır.

_________________________________________________

*İş Kanunu'nun 8'nci maddesinin son fıkrasına göre, yazılı sözleşme yapılmayan hallerde işveren işçiye en iki ay içinde genel ve özel çalışma koşullarını, günlük ya da haftalık çalışma süresini, temel ücreti ve varsa ücret halinde tarafların uymak zorunda oldukları hükümleri gösteren yazılı bir belge vermekle yükümlüdür. Süresi bir ayı geçmeyen belirli süreli iş sözleşmelerinde bu fıkra hükmü uygulanmaz. İş sözleşmesi iki aylık süre dolmadan sona ermiş ise, bu bilgilerin en geç sona erme tarihinde işçiye yazılı olarak verilmesi zorunludur. İki aylık sürenin başlangıcı, sözleşmenin kurulması ile olur; fiilen işe başlanılan tarih değildir.

Sözleşme de işveren veya işveren vekili tarfından imzalamış olması yeterlidir. İşletmenin sırf mührü yeterli değildir.

Söz konusu belgenin düzenlenmemiş olması, işçinin kararlaştırılan genel ve özel çalışma koşulları hakkında ispat güçlüğüne düşmesine neden olabilecektir. Bu nedenle, işverenden bu belgenin kendisine teslimini talep edebilir. Ayrıca belgenin düzenlenmemiş olmasının müeyyidesi, idari para cezası olduğu kesindir.

Kolaygelsin
 
Ynt: Kıdem Tazminatı hakkında

ilginiz için çok tşkler bir sorum olacak işyerinde maşıma zam istiyorum ama çok pasif kalınıyor atabildiği kadar ileri atmaya çalışıyor bende bundan rahatsız oluyorum sürekli sürekli sormakta olmuyor netice olarak bu işyerinden nasıl tazminatımı alıp çıkarım
 
Ynt: Kıdem Tazminatı hakkında

Erhan26 ' Alıntı:
ilginiz için çok tşkler bir sorum olacak işyerinde maşıma zam istiyorum ama çok pasif kalınıyor atabildiği kadar ileri atmaya çalışıyor bende bundan rahatsız oluyorum sürekli sürekli sormakta olmuyor netice olarak bu işyerinden nasıl tazminatımı alıp çıkarım

Merhaba;

Sizin iş sözleşmesi imzalamanız için bir nedeniniz yoksa, öncelikle bunu hazırlayın ve özlük dosyanızda muhafaza edilsin.
Diğer bir husus maaşına zam yapılmaması, size haklı fesih yapma hakkını tanımamaktadır. *

_________________________________________________


İşçiye Zam Yapılmamasının Haklı Fesih Nedeni Olmayabileceği

YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ
Esas No : 2004/19803
Karar No : 2005/8930
Tarih : 17.03.2005

Davacı, ihbar ve kıdem tazminatı, fazla çalışma ve yıllık izin ücreti, tatil gündelikleri, ikramiye, ciro primi ile ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kısmen kabul etmiştir.

Hüküm süresi içinde davalılar avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

Karar : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- İşverenin işçiye zam yapmaması işçi için haklı fesih sebebi olmaz; kaldı ki aynı işyerinde o dönem için hiçbir işçiye zam yapılmamıştır. İşverenin eşit işlem borcunda aykırılık eylemi bulunmamaktadır. Şu durumda işçinin iş sözleşmesini feshi haksız olup kıdem tazminatı isteminin reddi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 17.03.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı hakkında

teşekür ederim biz işyerimizde 9 dan akşam 20:00 kadar çalışıyorum buda haftalık 66 saate denk geliyor bunun üzerinden herhangi bir ücret almıyoruz asgari ücret + agi ben istifa etsem 66 saat çalıştırıyorlar saat mesai ücreti ödemiyorlar die haklı olarak istifa etsem bunuda evraklarla veya başka bir şeyle kalıtlasam bunun üzerine tazminat alabilirmiyim.kendim istifa ettiğim halde
 
Ynt: Kıdem Tazminatı hakkında

Merhaba;

Öncelikle işverene şifahen, iş edimini yerine getirirken yasal çerçevede olmadığını ve diğer hakedişleri (maaş harici) istemenizi söyleyin. Yerine getirilmiyorsa, şifahen söylediklerinizi yazılı olarak sunun. Buda yerine getirilmiyorsa, son çare olarak istifa dilekçenizi verin. Verilen istifa dilekçenizde, haklarınızı talep ettiğinizi belirttiğiniz halde yanaşılmıyorsa, yargıya taşımanız kaçınılmazdır.

Haklı olarak fesih yaptığınızda ve makbul delillerle ispat ettiğinizde, açacağınız davayı kazanmanız yüksek olur.

Kolaygelsin
 
Üst