Kıdem Tazminatı Hakkında

Herkese Merhabalar..

Geçen hafta çarşamba günü hiç bir sebeb gösterilmeksizin 1,5 yıllık işime son verildi. Şirkette ön muhasebede çalışıyordum. Kıdem ve İhbar tazminatımı vereceklerini söylediler ancak bugün yarın diye geçiştirip duruyorlar. Öncelikle tazminatımı aldığım net maaş üzerinden mi hesaplarlar yoksa asgari ücret üzerinden mi ? Bir de noterden alacağım parayla ilgili ihtarname göndermek için belli bir yasal süre var mı onu öğrenmek istiyorum. Hepinize şimdiden çok teşekkür ederim bilgilerinizle beni aydınlatırsanız çok sevinirim.
İyi Çalışmalar

Ynt: Kıdem Tazminatı Hakkında

Merhabalar Muhasebe1, Çıkış hesaplarınız aldığınız brüt ücret neyse onun üzerinden yapılır.(Kıdem tazminatı tavanı 2.365,16TL) Tabi bu arada SGK ödemeniz asgari ücret üzerinden yapılıyorsa, çıkış ödemeniz asgari ücret üzerinden hesaplanır. İşverenin noter aracılığı ile size göndereceği ihtarname'yi en geç çıkışınızın yapıldığı için göndermiş olması gerekiyor, ihtarname evrağını APS ile göndereceği en geç bir iki gün içinde size ulaşmış olur..

Tekrar Merhaba,

Anlatmak istediğimi tam anlatamamışım şimdi farkettim.
İşverenin göndereceği ihtarnameden bahsetmiyorum, bana verecekleri haklarımı bugün yarın diye geçiştirdikleri için ben işverene ihtarname göndermek istiyorum. 11.11.2009 da işten çıkarıldım, haklarımı talep etmek için belli bir yasal süre var mı ? Ayrıca Aldığım net maaş 850.00 TL brüt maaş ise 1186,32 TL'ye denk geliyor, ancak SGK'da maaşım asgari ücret üzerinden görünüyor. Fakat elime geçen net maaşımı çok rahat evraklarla ıspatlarım. Bana tazminatımı hesaplarlarken brüt asgari ücret üzerinden mi yoksa elime geçen maaşım üzerinden mi hesaplarlar? Ben ihtarname çekerken bunu nasıl belirtmeliyim ve de dava açma hakkım var mı ?

Şimdiden çok teşekkürler..

Kıdem tazminatınız bordroda belirtilen brüt ücretiniz üzerinden hesaplanır, gerçek aldığınız miktardan düşükse bildirilen maaşınız, dava açarak elinizdeki belgelerle ıspatlayacağınız maaşınız dikkate alınarak yapılacak hesaba göre bulunan farkı alabilirsiniz.
İşverene ihtar gönderip talep etme hakkına , sözleşmenize son verildiği gün sahip olmuş durumdasınız,kıdem tazminatı için bu hakkı 10 yıl, diğer alacaklarınız için 5 yıl boyunca kullanabilirsiniz.

işverenin ödediği ücret ile ssk primlerinizi ödediği ücret arasındaki farkı ispatlamanız durumda eksik yatan ssk primleriniz için de hakkınızı aramayı unutmayınız.