Kıdem Tazminatı hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan dr_metal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Milli Eğitime Bağlı bir resmi anaokuluyuz okulda öğretmenlere yardımcı sınıf ablaları bulundurmaktayız. Dolayısıyla primlerini yatırıyoruz.Personelleri her yıl Eylül de işe alıp Haziran ayında çıkarıyoruz. Çünkü velilerden ancak bu dönemde bize aidat ödemektedirler.

Gelelim sorunumuza;
18 haziran 2011yılında personelerimizi işten çıkardık. Bunlardan birini işe tekrar almadık. Bu personel Çalışma ve sosyal güvenlik Bölge müdürlüğüne şikayet ederek kıdem tazminatı talebin de bulundu.Bu personel 2006/2007******2007/2008***2008/2009******2009/2010 ve 2010/2011 yılarında toplam 5 dönem her yıl yaklaşık 9 ay civarında çalışmış. yani aralıklarla toplam 45ay yapıyor. bu personel kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor mu. Birde devletin resmi bir kurumu bilgilendirirseniz çok sevinirim. Saygıla İbrahim Hoca

Ynt: Kıdem Tazminatı hakkında

sözleşmelerini belirli sözleşme şeklinde mi yapıyorsunuz? Eğer belirsiz sözleşme yapıyorsanız çıkarırken ne olarak çıkarıyorsunuz?(istfia,fesih vs...)

2009/2010 döneminde bunlara hizmet akdi imzalatım yalnız diğer yılarda hiç bir şe yapmadım .

Çıkışa gelinçe okul kapandığı için iş yerinin kapanması şeklinde işten çıkarıyorum. Saygılar

Önceki yıllarda hizmet akdi düzenlenmemiş olduğundan belirsiz süreli sözleşme ile çalışılmış olarak kabul edilir, hal böyle olunca 2009-2010 için imzalattığınız sözleişmenin de pek bir önemi kalmıyor.
En başından itibaren belirsiz süreli sözleşme ile çalışılmış gibi kabul görecektir çalışma şekliniz ve o çalışanlarınız o tazminatlarını alacaklardır emin olun.

Keremcem kardeş ama ben bir mali müşavire danıştım 15 dakika oldu bu anlatıklarımın hepsini anlatım ona da
diyor ki personeller hiç bir yıl üst üste çalışmadığından kıdem tazminatı kesinlikle alamazlar. Yani 365 gün üst üste çalışıyor olması gerekiyormuş

2006/2007******2007/2008***2008/2009******2009/2010 ve 2010/2011 yılarında toplam 5 dönem her yıl yaklaşık 9 ay civarında çalışmış. yani aralıklarla toplam 45ay yapıyor.
Çıkış sebebi olarak ne gösterdiniz bu dönemlerde?
-- İşveren tarafından bildirimsiz fesih???
-- Belirli süreli sözleşmenin süresinin dolması nedeniyle fesih??
Sözleşme nerede var mı ortada bu dönemler için belirli süreli sözleşme??

dr_metal ' Alıntı:
Keremcem kardeş ama ben bir mali müşavire danıştım 15 dakika oldu bu anlatıklarımın hepsini anlatım ona da
diyor ki personeller hiç bir yıl üst üste çalışmadığından kıdem tazminatı kesinlikle alamazlar. Yani 365 gün üst üste çalışıyor olması gerekiyormuş
45ay X 30 gün > 365 gün hocam :)

Okul olduğu için işyerinin kapanması şeklinde çıkış verdim.

Girdi-çıktı yaptığı durumlarda ayrı ayrı iş sözleşmelerine dayalı çalışma sürelerinin toplamının göz önüne alınarak kıdem süresinin hesaplanması gerekmektedir. Yargıtay'ın son dönemde istikrar kazanmış kararları da bu yöndedir.

Keremcem yanlışım var mı ? :)

yeterlilik ' Alıntı:
Girdi-çıktı yaptığı durumlarda ayrı ayrı iş sözleşmelerine dayalı çalışma sürelerinin toplamının göz önüne alınarak kıdem süresinin hesaplanması gerekmektedir. Yargıtay'ın son dönemde istikrar kazanmış kararları da bu yöndedir.

Keremcem yanlışım var mı ? :)
Bence de sizce sn.yeterlilik ;)

Arkadaşlar bunlara ben 2008/2009 yılında Süresi belirli kısmi süreli iş söleşmesi imzalatım 2009/2010 yılında ise hizmet akdi imzalatım Eylül de başlayıp Haziranda iş çıkışı verdim. Bunların bir faydası olmaz mı.

5580 Nolu Özel Öğretim Kurumları Kanuna göre, sözleşme belirli sürelidir.

T.C.

YARGITAY

9. HUKUK DAİRESİ

E. 2004/7467

K. 2005/2747

T. 1.2.2005

? İŞÇİ ALACAĞI DAVASI ( İhbar ve Kıdem Tazminatı-Fazla Çalışma-Hafta-Bayram Tatili-Genel Tatil Gündeliklerinin Ödetilmesi İstemi )

? İHBAR TAZMİNATI ( İşveren ve İşçi Arasında Belirli Süreli Hizmet Sözleşmesi Bulunduğundan İşçinin İhbar Tazminatına Hak Kazanamaması )

? ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI ( Dersanede Öğretmen Olarak Çalışan İşçinin Sözleşmesinin Birden Fazla Sayıda Yenilenmesi Halinde Dahi Belirsiz Süreli Hale Dönüşmesinin Mümkün Olmaması )

? BELİRLİ SÜRELİ HİZMET SÖZLEŞMESİ ( Süreli Hizmet Sözleşmesi ile Çalışan İşçinin İhbar Tazminatına Hak Kazanamaması )

? SÜRELİ SÖZLEŞMENİN BİRDEN FAZLA YENİLENMESİ ( Süresiz Hale Dönüşeceği Genel Kural Olmakla Birlikte Özel Yasa Gereği Dersanede Çalışan Öğretmen Hakkında Bu Kuralın Uygulanamaması )

? ÜCRET HESAPLAMASI ( Taraflar Arasında Tartışmalı Olan Ücret Miktarı Belirlemesinde Davalı Tarafından Sunulan ve Davacının İmzasını Taşıyan Ücret Bordrolarının Dikkate Alınması )

? FAZLA ÇALIŞMA VE İZİN ÜCRETİ ( Davalının Yıl İçinde İşyerinin Elli Gün Kapalı Olduğu Yönündeki İddiası Araştırılmadan Tüm Süreye Göre İzin ve Fazla Çalışma Ücretine Hükmolunamaması )

4857/m.11,17,32,41,47

625/m.32

ÖZET : Davacının davalıya ait dershanede öğretmen olarak belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığı dosya içindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Taraflar arasındaki sözleşmeler 625 sayılı yasa uyarınca birer yıllık süre ile yapıldığından, birden fazla sayıda yenilenmesi halinde dahi sözleşmenin belirsiz süreli hale dönüşmesi mümkün değildir. Böyle olunca davacı işçinin ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu olmaz.
Davacının imzasını taşıyan ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylanan sözleşmede yazılı olan ücretle çalıştığının kabulü gerekmekle birlikte, davalı işveren sunmuş olduğu bordroda ücreti 270.000.000 TL net olarak bildirdiğinden hesaplamanın bu ücret üzerinden yapılması gerekir.
Davalıya ait dershanenin her yıl 1 Temmuz ile 20 Ağustos tarihleri arasında kapalı olduğu davalı tarafından ileri sürülmüştür. Mahkemece bu yönde araştırma yapılmaksızın tüm süreye göre belirlenen fazla çalışma ücreti ile izin ücretine hükmedilmesi de doğru değildir.
DAVA : Taraflar arasındaki, ihbar, kıdem tazminatı, fazla çalışma, hafta, bayram ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesi davasının yapılan yargılaması sonunda; ilamda yazılı nedenlerle gerçekleşen miktarın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin hüküm süresi içinde duruşmalı olarak temyizen incelenmesi davalı avukatınca istenilmesi üzerine dosya incelenerek işin duruşmaya tabi olduğu anlaşılmış ve duruşma için 1.2.2005 Salı günü tayin edilerek taraflara çağrı kağıdı gönderilmişti. Duruşma günü davalı adına Avukat Ayşe Bakar ile karşı taraf adına Avukat Cenk Doster geldiler. Duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatların sözlü açıklamaları dinlendikten sonra duruşmaya son verilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1- Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Davacının davalıya ait dershanede öğretmen olarak belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığı dosya içindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Taraflar arasındaki sözleşmeler 625 sayılı yasa uyarınca birer yıllık süre ile yapıldığından, birden fazla sayıda yenilenmesi halinde dahi sözleşmenin belirsiz süreli hale dönüşmesi mümkün değildir. Böyle olunca davacı işçinin ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu olmaz. Mahkemece anılan isteğin reddine karar verilmelidir.
3- Davacı işçinin aylık ücretinin miktarı taraflar arasında tartışmalıdır. Davacı işçi, son aylık ücretinin 500.000.000 TL net olduğunu ileri sürmüş oysa taraflar arasında imzalanan son sözleşmede ücreti 100.000.000 TL brüt olarak gösterilmiştir. Davacının imzasını taşıyan ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onaylanan sözleşmede yazılı olan ücretle çalıştığının kabulü gerekmekle birlikte, davalı işveren sunmuş olduğu bordroda ücreti 270.000.000 TL net olarak bildirdiğinden hesaplamanın bu ücret üzerinden yapılması gerekir.
4- Davalıya ait dershanenin her yıl 1 Temmuz ile 20 Ağustos tarihleri arasında kapalı olduğu davalı tarafından ileri sürülmüştür. Mahkemece bu yönde araştırma yapılmaksızın tüm süreye göre belirlenen fazla çalışma ücreti ile izin ücretine hükmedilmesi de doğru değildir.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, Davalı yararına takdir edilen 400.00 YTL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 1.2.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.

Sn.Ant Z;
bahsedilen ''yardımcı sınıf ablalığı'' eğitim görevlisi demek değildir.
Kaldı ki sn. İbrahim Hocam da resmi öğretim kurumu olduğunu belirtmiş.

İbrahim hocam;
okulunuzda diğer işler için; gene SGK primlerini velilerden alınan aidatlarla ödediğiniz başka, güvenlik görevlisi -yardımcı hizmetli gibi çalışan personeliniz var mı?

Konu ile ilgili bir avukata danismanizda fayda var ictihad arama motorlari sayesinde lehinize karar bulunabilir
Yani her belirli sureli sozlesme tekrari halinde belirsize donusur diye net bir sey yok olay bazinda degerlendirmek gerekli

Arkadaşlar peki bu personelin ihbar ücreti 9 ay üzerinden mi yoksa toplamı üzerinden mi hesaplanır. Aralıklı çalıştığı için hangisi geçerli olur.

Kıdem tazminatının, ilk işe başladığı ( 5 yıl önceki) tarihten itibaren çalışılan sürelerin toplamı için,
ihbar tazminatının ise her halukarda ilk işe başlama tarihinden itibaren hesaplanması gerektiğini düşünüyorum.

kardeş biz milli eğitime bağlı bir okuluz. Okulumuz sınıf ablası(çocuk bakıcısı) adı altında personel çalıştırıyoruz. Bu personelerden bazısını 2011, 2009 ve 2008 yıllarında çıkardık. En son çıkardığımız personel(2011 de) önceden çıkan kızlarıda örgütleyerek kıdem tazminat talebinde bulunmalarını sağladı.
Bizde çalışma ve bölge müdürlüğüne giderek personellerle kıdem tazminatı konusunda anlaştık.
Şimdi biz bunlara kıdem tazminatı verirken hangi tür bir yazı ve usulü uygulamalıyız. Yani işçinin bana ödemediniz diyememesi için ne yapmalıyız.
ve damga vergisini nereye ödeyecez.
2011 çıkan personelin 1281 günü, Brüt ücret;796,50
2009 çıkanın 1003 günü, Brüt üçret;666,00
2008 dede çıkanın 459 günü bulunuyor. Brüt üçret;608,40
Şimdiden yazcağın açıklamalar için teşekür ediyorum.