Kıdem Tazminatı Süre Hesabı ve Hizmetlerin Birleştirilmesi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan emmoglu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
29 Ağu 2005
Mesajlar
3
Kurumumuz bir kamu kuruluşu olup, Maliye Bakanlığının vermiş olduğu vize çerçevesinde ve taraflar arasında aktedilen sözleşme kapsamında yıl içerisinde 10 ay çalışıp 2 ay çıkış verilen ve 2 ay sonunda yeniden imzalanan sözleşme ile bir sonraki yıl tekrar aynı şartlarda işe devam eden bir işçimiz emekli oldu. Söz konusu işçi kurumumuzda bu şekilde 5 yıl çalışmıştır. (her yıl 2 ay çıkış 10 ay çalışma)..
Sormak istediğim hususlar şunlar:
1- Bu kişinin kurumuzdaki kıdem süresi nasıl hesaplanacak? 10 aylık çalışma süresi net bir yıl olarak mı alınacak yoksa 10 ay üzerinden mi hesaplanacak? kişinin 5 yıl içerisinde çıkışlar hariç kurumumuzdaki net çalışma gün sayısı 1560 işgünüdür ve bu kadar da SSK primi ödenmiştir.

2-Emekli olan kişi daha önce başka kamu kurumlarında da çalıştığını belirtmekte olup bu süreler için de kıdem tazminatı verilmesi gerektiğini söylemektedir. Ancak elimizde kişinin diğer kamu kurumlarında çalıştığına dair hiç bir resmi bir belge bulunmamaktadır. Kanunda kamu kuruluşlarında geçirilen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden son kamu kuruluşu işverenince kıdem tazminatı ödenir denmektedir. buna göre ne yapılması gerekir.
Forum üyelerinin ilgisini bekliyorum. Sonsuz teşekkürler
 
Yazınızdan anlaşılan, yapılan işin mevsimlik bir iş olduğudur. Bu durumda her yıl askıya alınıp bilahare yenilenen akitlerle devam eden iş sözleşmesinin emeklilik nedeniyle işçi tarafından sona erdirilmesi halinde kurumunuzda geçen toplam FİİLİ çalışma süreleri üzerinden kıdem süresinin hesaplanıp tazminatı ödenmelidir.
İşçinin diğer kamu kuruluşlarında geçen hizmetlerinin,kurumunuzdaki kıdemine eklenebilmesi için kurumunuz tarafından diğer kuruluşların bilinmesi ve işçinin bu kuruluşlardan kıdem tazminatına hak kazanmayacak biçimde ayrılmamış olması ve bazı durumlarda da bu çalışmaları arasında da makul bir süreden fazla fasıla bulunmamış olması gerekir.
 
Sayın Fırat... ilginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.. kıdem süresi hesabını şöyle anladım her yıl için fiili çalışılan 10 aylık sürelerin toplamı bize kıdem süresini verecek. bu da bize göre 5 yılda 1560 gün ediyor. kıdemi 1560 gün (yıla çevirerek) x Brüt ücret üzerinden ödeyeceğiz.

diğer kamu kurumlarında çalıştığı süreleri ise kişi bize beyan edecek.. biz kurum olarak buralardan bilgi ve belge isteyeceğiz gelen bilgilere göre önceki çalışılan süreleri de kıdeme ekleyeceğiz. (daha önce kıdem tazminatı almamışsa ve işten çıkışı haklı sebeplere dayanıyorsa) ..
anladıklarım doğru mudur.. teyit ederseniz sevinirim.
yalnız bu arada bahsetmiş olduğunuz çalışmalar arasındaki makul süreler konusunda bilgi bulamadım. teşekkürler..
 
Doğrudur.
Makul süre ise, iki kamu kuruluşundaki çalışmaları arasında makul bir sürenin geçmemiş olmasıdır. Örneğin Belediye' de çalışırken bir başka kamu kuruluşunda çalışmak üzere eski işyerinden istifa eden işçiye dahi son işverenince kıdem tazminatı eski çalışması eklenerek ödenecektir. Zira Yargıtay'a göre işçinin başka bir kamu kuruluşunda çalışabilmesi için istifadan başka yöntem yoktur. Burada önemli olan işçinin istifasının üzerinden yeni işyerinde işe başlaması için gerekli olan makul bir sürenin geçmemiş olmasıdır. Makul süre her olayın özelliğine göre değerlendirilir ancak örneğin bu sürenin 2-3 ay gibi bir süre olması ve yeni işe başlamak için elzem bir süre olmaması halinde eski çalışmaları dikkate alınmayacaktır.
Burada önemli olan işçinin size bildireceği eski işyerlerindeki ayrılma nedenleri ve diğer kuruluşlardaki işe başlangıç tarihleridir. Kamu kuruluşu olduğunuz için eski çalışmaları iyiniyetli de olsa ödemek istemeniz halinde dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Mazallah zimmet filan çıkarmasınlar sakın.
 
teşekkürler Sayın Fırat.. verdiğiniz bilgiler doğrultusunda gerekli araştırmalara başladık. kişinin çalıştığı yerleri tespit edip bilgi isteyeceğiz. bize söylediğine göre daha önce halk eğitim merkezinde usta öğretici olarak part time olarak çalışmış. bir de üniversiteye bağlı bir vakıf şirketinde çalışmış. tabii ayrılma nedeni istifa yani kendi isteğiyle ayrılma ise zaten tazminat hakedemiyor değil mi.. kanunda sayılan hallerden birisi ile ayrılması gerekiyor.
gelen bilgilere göre tekrar desteğinize ihtiyacımız olacak. ilk defa bir emeklilik konusuyla karşılatığımız için bir çok bilinmeyen var bizim için. kanunlar malum yoruma dayalı. yanlış bir şey yapmak istemiyoruz. bu yüzden sizin gibi değerli ve yardımsever insanların yardımına ihtiyacımız olacak. inşallah bizler de sayenizde bir şeyler öğrenip başkalarına yardımcı olabileceğiz. sonsuz saygı ve selamlar..
 
Üst