fonradar

Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

ugurakin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
7 Eyl 2005
Mesajlar
191
Konum
Tekirdağ
merhaba arkadaşlar,
işyerimizde çalışan doğum yapan bir personelimiz var. doğumdan önce ve sonra olmak üzere toplam 4 ay istirahatli idi. doğum sonrası ücretsiz izin talebinde bulundu. şu an ücretsiz izni devam etmektedir. biz bu çalışanın işine son vermek istiyoruz. izlenecek yol nedir ? kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hesabı yaparken hangi süreler baz olarak alınacaktır? çıkış tarihi konusunda tebligatı yaptığımız gün mü dikkate alınacak ?
teşekkür ederim.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

1. doğum izni 4 değil tekil gebelikte doğum öncesi 8 doğum sonrası 8 toplam 16 hafta, çoğul gebelikte ise 18 haftadır.
2. doğum izni sonrası işalan talep ederse 6 ay'a kadar ücretsiz izin vermelisiniz.
3. ücretsiz izni bittiğinde ya kıdemine uygun süre sonunda çırakılacağını tebliğ edip gerekli iş arama iznini vermelisiniz yada bu süreye karşılık gelen ücretini ödemelisiniz.
4. kıdem çıkış giriş-çıkış tarihi arası için hesaplanır.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

bahsettiğim çalışan, 30.11.2006 - 29.05.2007 tarihleri arası ücretsiz izin kullanmaktadır. 30.05.2007 tarihinde işine son vereceğiz. tazminat hesaplamalarında işe giriş tarihi ile 29.11.2006 tarihleri arası olan süreyi mi dikkate alacağız ?
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

1475/14 :
"...son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince ..."

işe giriş tarihi ile hizmet akdini sonlandırdığınız 30/05 tarihi arası kıdem ve kıdemine uygun ihbar öneli ödenir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

Sayın nane benim bir sorum olacak,
işçi 6 ay ücretsiz izin kullanmış, kullanılan bu ücretsiz izinler yıllık izin hesaplarında dikkate alınmazken kıdem ihbar hesabında dikkate alınması ne kadar uygun olur?
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

1. kanunları ben yazmıyorum.
2. iş k. 55/j ücretsiz izinler de yıllık izin hesabında çalışılmış gibi kabul edilir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

Sayın nane,
bu soruyu kanunları sizin yazdığınızı düşünerek sormamıştım zaten, sizin yazmadığınızı gayet iyi biliyorum, konu ile ilgili forumda yeni bir konu açmak yerine size sorup görüşünüzü almak istedim.Burada saygıdeğer ve tecrübeli bir çok forumcu arkadaş gibi sizin de verdiğiniz bilgilerin aydınlatıcı olduğunu olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca 7 Mart 2007 tarihinde Yakup Süngü'nün Alomaliyede yayınlanan yıllık ücretli izni kullanma usül ve esasları konulu yazısında çalışılmış gibi sayılan hallerin dışında aynen :
" Ancak hizmet akdinin askıda kaldığı; grevde geçen süreler, izinsiz ve mazaretsiz devamsızlık süreleri, kadın işçinin 74 üncü madde gereğince doğumdan sonraki sekiz haftadan sonra altı aya kadar kullanabileceği ücretsiz izin süreleri yıllık iznin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır.
Yıllık izne hak kazanmak için işçilerin ayrıca bu süreler kadar çalışması gerekecektir. Kadın işçilerin, doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler sekizer hafta olarak (çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenerek 10 hafta olarak uygulanacaktır.) sınırlandırılmasına rağmen, kadın işçinin sağlık durumuna veya işin özelliğine göre doktor raporuyla bu sürelerin uzaması halinde, uzatılmış bu sürelerde yıllık ücretli iznin hesabında çalışılmış gibi değerlendirilecektir.[2]"
denilmektedir.
O zaman bu 6 aylık sürenin çalışılmış gibi sayılan haller'den biri olarak kabul edilmemesi ve kıdem ihbar hesabında da dikkate alınmaması gerekir diye düşünüyorum. bu sadece benim düşüncemden ibarettir, uygulamaya gelince şu ana kadar böyle bir durumla karşılaşmadığım için kıdem hesabında işe giriş tarihini dikkate alarak hesaplama yaptım ama bu bundan sonra da karşımıza çıkmayacak anlamına gelmiyor.
saygılarımla,
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

doğum izni sonrası ücretsiz izin için kanunda sadece yıllık ücretli izinde dikkate alınmayacağı yazılı.
kıdem ise çalışılan ve çalışılmış sayılan süre için değil iş sözleşmesi süresine göre hesaplanıyor.
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

bu konuyla bağlantılı bir soru daha yöneltmek istiyorum. peki bayan işçi doğum yaptı, doğum sonrası istirahati bitti, ve ücretsiz izin istemeye geldi. eğer ki siz bu bayanı işten çıkaracaksanız ücretsiz izin vermeden işine son verebiliyor musunuz? yasalara uygun mudur?
 
Ynt: Kıdem Tazminatı Süresi Hk.

ugurakin konu ile ilgili açık bilgi yok. ama önce siz davranır yani izin dilekçesini almayıp çıkış yaparsanız olabilir. ama unutmayınki işalanın haklı nedenle işine son verilmediği için dava hakkı vardır.
 
Üst