Kıdem Tazminatı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan NEDİM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
N

NEDİM

Ziyaretçi
İŞTEN ÇIKAN İŞÇİNİN KIDEM TAZMİNATI ALDIĞI MAAŞ ASGARİ ÜCRET:
360 YTL BUNUN TAZMİNATINI HESAPLARKEN 360 YTL DİYEMİ YOKSA 488.70 ÜZERİNDENMİ YAPMAMIZ GEREKİR.(488.70 TEN HESAPLANIYODU OLMASI GEREKEN BU DEĞİLMİDİR.TEŞEKKÜRLER..


Not: Bu yazının başlığı admin tarafindan forum kurallarına uygun olmadığı için düzeltilmiştir.Lütfen Forum Kuralları'nı okuyunuz.
 
Merhaba,

4857 Sayılı İş Kanunu

DOKUZUNCU BÖLÜM

Çeşitli, Geçici ve Son Hükümler

Geçici Madde 0006:

Kıdem tazminatı için bir kıdem tazminatı fonu kurulur. Kıdem tazminatı fonuna ilişkin Kanunun yürürlüğe gireceği tarihe kadar işçilerin kıdemleri için 1475 sayılı İş Kanununun 14 üncü maddesi hükümlerine göre kıdem tazminatı hakları saklıdır.

1475 İş K.

İKİNCİ BÖLÜM

HİZMET AKDİ

(10.06.2003 tarih ve 25134 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4857 sayılı Kanunun 120 nci maddesiyle 14 üncü madde hariç yürürlükten kaldırılmıştır.)

Kıdem tazminatının hesaplanması, son ücret üzerinden yapılır. Parça başı, akort, götürü veya yüzde usulü gibi ücretin sabit olmadığı hallerde son bir yıllık süre içinde ödenen ücretin o süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle bulunacak ortalama ücret bu tazminatın hesabına esas tutulur.

Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı taktirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

(29.7.1983 gün ve 2869 sayılı Kanunla değişen şekli.) (1) 13 üncü maddesinde sözü geçen tazminat ile bu maddede yer alan kıdem tazminatına esas olacak ücretin hesabında 26 ncı maddenin birinci fıkrasında yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur. Kıdem tazminatının zamanında ödenmemesi sebebiyle açılacak davanın sonunda hakim gecikme süresi için ödenmeyen süreye göre, mevduata uygulanan en yüksek faizin ödenmesine hükmeder. İşçinin mevzuattan doğan diğer hakları saklıdır.
 
488,70 YTL ye varsa süreklilik arzeden diğer yardımları ekleyip bulunan tutardan sadece damga vergisi kesip kalan tutarı ödemeniz gerekiyor.
 
iyi günler ,

:idea: İş Kanunu'nun 14. maddesine göre bir işçiye kıdem tazminatının verilebilmesi için hizmet akdinin yasada belirtilen nedenlerle gerek işveren, gerekse işçi tarafından feshedilmesi; işçinin, işverenin işye­rinde bir ya da tam yıl çalışmış olması gereklidir. Kıdem tazminatı çıplak ücret üzerinden değil, ücret dışında verilen ikramiye, prim, ço­cuk zammı, yakacak, giyim, erzak yardımı, yemek, yol paraları, izin harçlığı ve bunun gibi arızi olmayan her türlü ödemelerin toplamı üzerinden hesaplanır.



:idea: Fazla çalışma ücreti, doğum, evlenme yardımı, kardan verilen ikramiye, ücretten kesilen sosyal sigorta primi kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.


:idea: GVK'nun 25/7. maddesine göre, 1475 ve 854 sayılı kanunlara göre ödenmesi gereken kıdem tazmirıatının tamamı ile 5953 sayılı kanuna göre ödenen kıdem tazminatlarının hizmet erbabının 24 ay­lığını aşmayan miktarları gelir vergisinden muattır.

:idea: İşçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır


hayırlı işler temennisiyle...............
 
Eğer 360 ytl net ücreti varsa bunun brütü 502,44 olur. Yani 502,44 üzerinden ödersiniz. 488,70 'in neti 350,15 yani asgari ücret olur. 502,44'ün üzerine tabiki yemek yardımı, servis ücreti, giyim yardımı ve varsa ikramiye gibi yardımların aylık tutarları eklenir. Bunlara istinaden kıdem tazminatı hesaplanır.
 
Üst