Kıdem Tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bilanco
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

bilanco

Katkı Sunan Üye
"her geçen bir yıl "ifadesi ? Örneğin;
işe giriş tarihi 15/01/2003
işten çıkış tarihi 25/01/2004 ve
bu dönem de mevzuata göre kabul gören çalışma günü 345 gün

bu kişi diğer şartlar geçerli olmak şartı ile çalışma süresine göre kıdem tazminatı alır mı?

tugba_cag' Alıntı:
Sayın bilanço,

açıkçası ben tam olarak ne sormak istediğinizi anlayamadım. 15/01/2003 ten 25/01/2004 tarihine kadar zaten 375 gün olmuyormu? Umarım aşağıdaki link yardımcı olur.

http://www.alomaliye.com/bilgi_kidem_tazminati.htm

Kolay gelsin...

Tuğba Çağlayan
S.M.
sn Çağlayan,öğrenmek istediğim hizmet süresi hem bir tam yıl dolmalı hem de 360 gün çalışması olmalı mı?Yoksa sigortalılık süresi 1 tam yıl olması yetiyor mu ?

Merhaba,

Sayın bilanço, burada önemli olan, personelinizin bu devamsızlıklarının nedeninin ne olduğudur.

Eğer İş Kanunun'da belirtilen çalışmış gibi sayılan hallerden ise bu yıl hesabına dahil edilir.

Kolay gelsin.

Merhaba,
1475 sayılı mülga İş Kanununun 14. maddesinde Kıdem Tazminatının hesabında çalışılmış sayılan haller ile ilgili herhangi bir düzenlenme yoktur. İşe giriş yılına 1 ekleyin işe girdiği gün Kıdem Tazminatını hakedecektir.

Sorudaki bahsi geçen çalışan işe 15.01.2003 tarihinde işe girdiğine göre 15.01.2004 tarihinde Kıdem Tazminatını haketmiştir.

Sayın "HResources" sanıyorum Yıllık izin hesabındaki süre ile karıştırdı.

Tamer Başkan' Alıntı:
Merhaba,
1475 sayılı mülga İş Kanununun 14. maddesinde Kıdem Tazminatının hesabında çalışılmış sayılan haller ile ilgili herhangi bir düzenlenme yoktur. İşe giriş yılına 1 ekleyin işe girdiği gün Kıdem Tazminatını hakedecektir.

Sorudaki bahsi geçen çalışan işe 15.01.2003 tarihinde işe girdiğine göre 15.01.2004 tarihinde Kıdem Tazminatını haketmiştir.

Sayın "HResources" sanıyorum Yıllık izin hesabındaki süre ile karıştırdı.
Galiba Sn Başkan haklısınız ,özellikle bu örneği verdim.Çalışma yılı ile çalışma işgünü farkını iyi değerlendirelim.Personel kısmi istihdam ediliyor ve çalışması gereken iş günü o kadar.Kıdem hakkı olup olmadığı hesabı yöntemi ?Sn HResources'in düştüğü izin tuzağına dikkat çekiyorum.

yargıtayın bu nokatada almış olduğu kararların kimisinde çalışma gününü baz alıp kıdem tazminatına hak edemez dediği karar(yar9.hd.23/4/1981,e1981/2954 k.1981/5573) olduğu gibi haftanın 5 günü 3 saat çalışan kısmı süreli çalışana kıdem tazminatı verilir hükmüde bulunmaktadır(yar9 hd.21/5/1991e.753,k.8770). yine bir kararında haftada TAM İKİ GÜN çalışan yani 4 gün yarım çalışan birisi içinde fiilen çalıştığı günlerin toplamının 365 e bölünüp kıdeme hak kazanıp kazanamadığını hesaplanmasını benimsemiştir(yar9 hd. 1/5/1986,e.3374,k4502)