Kıdem tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Yil52
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
ben 16 temmuz 2009 tarihinden beri bi turizm acentasında çalışmaktayım. yaz sezonunda senelik izin vermiyorlardı bende sözlüm askere gidiceği için senelik iznimi istedim zaten yaz sezonunda da değildik..işverenimi aradım bana tamam yerine birini bul çık dedi ..birini buldm aradım söledim kabul ettiler, 26 kasımda izne çıktım ayın 13 ünde ise başlıcaktm,izne çıktım bir hafta sonra bulduğum kişiyi işten çıkartıklarını duyunca aradım ve isterlerse erkenden işe başlayabilceğimi söledim gerek yok dedi patronum ve müsait olduğumda eşiyle konuşmamı istedi 2 gün sonra eşini aradım ve ne konuşmak istediklerini sordum işten çıkarmak istediklerini söledi sebep olarakta iş yeri durumunun maddi yönden kötü durumda olduğunu oğlunu çalıştırıcaklarını söledi bi süre daha çalışabilceğimi söledi bende ocak 1 e kadar çalışıp maaşımı tam alaym öle çıkayım dedim tamam dedi tazminatımla ilgili hiç birşey sölemedi bende sormayı unuttum yaklaşık 1.5 senedir burda çalışıyorum ve bana sigorta başlangıcımı 12 martta yaptılar o da zar zor .. 8 ay sigortasız çalıştım maaşımı girdiğimden beri 700 lira alıyorum 1senem dolduğunda zam yapılmadı ve sigortam askeri ücret üzerinden yatırılıyor sanırım, işten çıkarılcağıma dairde tebligat gönderilmedi benim bu durumda ne yapmam gerekiyor 1.5 senelik tazminatımı alabilir miyim 700 lira üzerinden ? bir de ben onların onayıyla izne çıkmama rağmen patronum bana izin vermediğini sölemiş işe tekrar döndüğümde böyle şeyler duydum etrafmdaki çalışan arkadaşlarımdan bana izin vermediğini benim kafama göre İzne çıktığımı söylemiş benm ne yapmam gerekiyor yardımınız için şimdiden teşekkür ederim..

Ynt: Kıdem tazminatı

işe girişim martta yapıldı diyorsunuz. öncelikle sorununuz işe girişinizin 15 ay öncesi olduğunu ispatlamak. bunu ispatlayamazsanız ihbar tazminatından başka birşey alma ihtimaliniz çok zor.

Ben burda çalıştığımı şaitlerle ve kestiğim biletlerle kanıtlayabilirim 2009 un 10. ayından kestiğim 2010 un 1.2.3. ayında kestiğim bilet dökümanları var elimde .. şirket muasebesinde icmal kayıtlarımda var ama bunu onlar silebilirler mi bilemiyorum .. yani bunu mahkemeye sürmeden çözüm bulma şansım var mı onu merak ediyorum .. teşekkr ederim tekrar..

Yil52 ' Alıntı:
ben 16 temmuz 2009 tarihinden beri bi turizm acentasında çalışmaktayım. yaz sezonunda senelik izin vermiyorlardı bende sözlüm askere gidiceği için senelik iznimi istedim zaten yaz sezonunda da değildik..işverenimi aradım bana tamam yerine birini bul çık dedi ..birini buldm aradım söledim kabul ettiler, 26 kasımda izne çıktım ayın 13 ünde ise başlıcaktm,izne çıktım bir hafta sonra bulduğum kişiyi işten çıkartıklarını duyunca aradım ve isterlerse erkenden işe başlayabilceğimi söledim gerek yok dedi patronum ve müsait olduğumda eşiyle konuşmamı istedi 2 gün sonra eşini aradım ve ne konuşmak istediklerini sordum işten çıkarmak istediklerini söledi sebep olarakta iş yeri durumunun maddi yönden kötü durumda olduğunu oğlunu çalıştırıcaklarını söledi bi süre daha çalışabilceğimi söledi bende ocak 1 e kadar çalışıp maaşımı tam alaym öle çıkayım dedim tamam dedi tazminatımla ilgili hiç birşey sölemedi bende sormayı unuttum yaklaşık 1.5 senedir burda çalışıyorum ve bana sigorta başlangıcımı 12 martta yaptılar o da zar zor .. 8 ay sigortasız çalıştım maaşımı girdiğimden beri 700 lira alıyorum 1senem dolduğunda zam yapılmadı ve sigortam askeri ücret üzerinden yatırılıyor sanırım, işten çıkarılcağıma dairde tebligat gönderilmedi benim bu durumda ne yapmam gerekiyor 1.5 senelik tazminatımı alabilir miyim 700 lira üzerinden ? bir de ben onların onayıyla izne çıkmama rağmen patronum bana izin vermediğini sölemiş işe tekrar döndüğümde böyle şeyler duydum etrafmdaki çalışan arkadaşlarımdan bana izin vermediğini benim kafama göre İzne çıktığımı söylemiş benm ne yapmam gerekiyor yardımınız için şimdiden teşekkür ederim..

Böyle işvereni düşünmeden ver mahkemeye. Bu zamana kadar durduğun kabahat. Sirkecide işçi mahkemesi var oraya gidip bu konuyu danış bir dilekçeyle mahkeme yolun açılsın. Zaten işçi mahkemelerinde işçiler 1-0 önde başlarlar. Bence hakkını savun ve dilekçe yazıp mahkemeye ver. Ayrıca barodan da ücretsiz olarak avukat talep edebilirsin. Emin ol daha sonra davadan çekilmen için işveren seni arayacak.

Hakkını alabilmen dileğiyle...

Di_YaL ' Alıntı:
Yil52 ' Alıntı:

Böyle işvereni düşünmeden ver mahkemeye. Bu zamana kadar durduğun kabahat. Sirkecide işçi mahkemesi var oraya gidip bu konuyu danış bir dilekçeyle mahkeme yolun açılsın. Zaten işçi mahkemelerinde işçiler 1-0 önde başlarlar. Bence hakkını savun ve dilekçe yazıp mahkemeye ver. Ayrıca barodan da ücretsiz olarak avukat talep edebilirsin. Emin ol daha sonra davadan çekilmen için işveren seni arayacak.

Hakkını alabilmen dileğiyle...

Yazmış olduklarınıza tamamem katılıyorum ama yinede işverenden haklarını talep etmesinde fayda vardır aksi taktirde iş mahkemesine gitmesi bence doğru olacaktır...

teşekkür ederim cesaret oldu bu benim için üzüldüğüm nokta bana maddi durumdan dolayı seni çıkarıyoruz diyip 2 gün sonra eğitmem için eleman göndermeleri ve bana ayın 1inde maaşımı vermeleri gerekirken ayın 16 larında,28 lerinde maaşımı vermelerine rağmen bir kere arayıp bişi demeyip ben 8 ay çalışırken 3 günlük eleman işe başladı ona 3 günlükken sigorta yaptılar (sırf tanıdıklarıydı diye) ben o zaman sinirlenip sigortamı yapmalarını istedim ve bana biz seninle hiç sigorta mevzusuna girmemiştik ama neyse bilmem ne numarasını ara sigorta girişini yapsınlar demesi .. kii bunu bahsettiğim işverenim 5 vakit namazında niyazında hocalık yapan biri işte haktan hukuktan bahsedenip kullananlar ... yarın arayıp konuşucağım bakalım tepkisi ne olacak ...teşekkr ederimm size :)

İşe giriş tarihinizi ispat için sizinle aynı işyerinde çalışmış kişilerin şahitliğine yahut yazılı belegelere yahut banka kayıtlarınıza ihtiyacınız olacaktır.
Bu bağlamda iş davanızla beraber yürüyecek bir sigortalılığın tespiti davası açmanızda yarar var.

dün işverenimi aradım ve cuma ayın 31 i işime son verdiğinizi sölemiştiniz yani çıkarılıyor muyum die sordum o da bana evet dedi bende peki tazminatım ne olacak dedim ne tazminatı dedi >:( bende 1.5 yıllık çalışmışlığım tazminatı diyince bana sen 9 aylık sigortalısın dedi ben seninle çalışmak da tartışmakta istemiyorum ..bende, f..bey ben 9 aylık sigortalı olabilirim ama siz beni 8 ay sigortasız çalıştırdığınız madem çıkarmak istiosunuz benm tazminatımı vermek zorundasınız dedm o da bana sen zaten işten çıkmak istiodun işten çıkıcaktın dedi aylar öncesnde oğluyla tartışmıştık ve bn msj atmıştm böle geç gelmeye devam ediceksen ben işi bırakıcam abi diye ama sonra biz o konuyu tatlıya bağlamıştık ve mevzu kapanmıştı .. bunların karşılığında şuan bana karşılık benim akşam vardiyasında çalışamıcağımı biliyor patronum okulum olduğu için ama sırf ben kendim çıkmak zorunda kalayım diye 1 hafta gündüz 1 hafta akşam çalışmak zorundasın o zman bundan sonra dedi .. beni kendim çıkmak zorunda kalmaya zorluyor yarın normalde son günüm ama napıcam bilmiyorum bana hiç bi şekilde yasal hak doğmıcak mı çıkma tamam ama akşam çalış dediği için ? >:( >:(

İşveren bu çalışma şekli değişikliğini de yazılı olarak bildirmek zorunda, yazılı olarak bildirdiğini de siz kabul etmek zorunda değilsiniz.
Kabul etmediğinizi yazılı olarak bildirirsiniz, sizi çıkarması gerekir, bu durumda da hem ihbar hem kıdem tazminatınızı ödemek zorunda kalır, bilir çünkü er yada geç o davayı kazanacağınızı.
Sizi çıkartmayıp, gece çalışmasına zorlarsa da çalışma koşullarınd aesaslı değişiklik gerekçesiyle haklı nedenle sözleşmenizi fesheder , iş mahkemesinde dava açar, kıdem tazminatınızı alırsınız.

bugün ihtar çekicem noterden..
dün bana vardiya kağıdı göndermişler
pazartesi salı çarşamba perşembe cuma cumartesi pazar
bekr bekr bekr bekr bekr tam gün tam gün
kdr kdr kdr kdr kdr Kdr bkr
01.01.2010 tarihinden itibaren geçerli olan vardiya düzeni 1 hafta bekr 1 hafta kadr qündüz çalışıcak diye imzalamış dkkana bırakmış benm normal şartlarda yarın okulum var cumartesiler o yzden ben pazarları çalışıyordum şu durum için yarın okulum resmi olarak tatil o yzden yarın durumum müsait ama haftaya pazartesi itibarı ile böle çalışmam mümkün deil ben yarın çalışırsam eğer bu durumu kabul etmiş olur muyum? buqün noterden ihtar çeksem bile? teşekkr ederim bu arada bilgileriniz için :)