Kıdem Tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Rambo35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
19.10.2000 de sigorta baslangicim 5100 gunum var isten ayrilsam tazminat alabilirmiyim

Sanırım 15 yıl, 3.600 günü soruyorsunuz.
Bu konuda 2 şartı yerine getirmiş olsanız dahi 3.şartında sağlanması gerekmektedir. 3.şart ise sigorta girişinizin 08.09.1999 tarihinden önce olmasıdır. Şu halde bu şartı yerine getiremediğiniz anlaşılıyor. 15 yıl 3600 gün nedeniyle çıkış yapıp tazminat talep edemezsiniz.
Fakat askerliğiniz sigortalı olduğunuz tarihden önce ise ve 18 ay yaptıysanız bu durumda askerlik borçlanmanızı yaparak 15 yıl, 3.600 günden emekli olmayı talep etme hakkınız doğabilir. Hatta böyle bir durumunuz varsa borçlanmanızı yaptığınız takdirde emeklilik yaşınız 58e prim gününüz 5.975e düşer.

Haricen tazminat alma durumlarınız var fakat bunun için sn yılmazçeliksmmm nin de sorduğu gibi işten çıkış nedeninizi bilmemiz gerekiyor.

Son düzenleme:
Bir isci vatandasin 15 yil calissa dahil patron isciyi elindan gelen zorlugu yapsa dahil isci boyun egmek zorunda ben bu yasadan nunu anliyorum ssk girisim 1999 dan sonra diye

Bana haksizligin yapilmasi ve isyerinde kisi ayrimi yapilmasi

Haksızlık yapılması ne yazık ki ucu açık bir konu. Hepimiz için az-çok haksızlık yapıldığı durumlar oluyor. Bazen işi yaparsınız ve başkaları sahiplenir, bazen başkaları hatayı yapar ama kapalı kapılar ardında fatura size kesilir. Sebep bu veya başka bir şey dahi olsa işveren yada amirleri işçiyi yıldırmaya, kıdemini almadan gitmeye zorlarsa bence işçi hakkından vazgeçmemeli. Bazı işverenler sırf kıdemini almasında gitsin diye işçinin gururuyla oynayabiliyor, onları kızdırıp çekip gitmesi için arka planda baskı kurabiliyor. Bu tür bir durumda iseniz şahsi görüşüm bırakıp gitmeyin, kıdeminizi yakmayın. Sabredin, yapabiliyorsanız haklılığınızı ispat için delil toplayın, şahit bulmaya çalışın, samimiyseler onlar sizi çıkarsınlar.
Tabi aksi durumuda düşünmek lazım. İşçiler bazen hakkaniyetli işverene yapmadıklarını bırakmaya biliyorlar. Her iki durumda tasvip edilemez.

Bir isci vatandasin 15 yil calissa dahil patron isciyi elindan gelen zorlugu yapsa dahil isci boyun egmek zorunda ben bu yasadan nunu anliyorum ssk girisim 1999 dan sonra diye

Sosyal Güvenlik Kanunu ile , bir şeye boyun eğmenin ne lakası var anlayamadım.

İşe giriş tarihiniz itibariyle , umit ettiğiniz 15 yıl 3600 günle ayrılıp kıdem tazminatı alma hakkına sahip değilsiniz yasalara göre.
8.9.99 dan sonra ilk defa işe başlayan hiç kimse 15 yıl 3600 gün şartından yararlanamıyor, giriş tarihi 9.9.99 olanlar dahi. Varsa bir haksızlık onlar için var 1 gün le o haktan yararlanamadıkları için. Onlar için de geçerli olsa bir sonraki gün başlayanalar için o haksızlık olacak... öyle sürer gider bu hak-sızlık iddiaları...

Cok ozur dilerim yanlis bi kelime yazdiysam ben sadece kendim icin demiyorum tum calisan arkadaslar icin konustum tabi bizler kanunlari bilmedigimiz icin sizlerden yardim almak istedik birde diyorlarki 4500 ginden alirsin nekadar dogru bilmiyorum beni aydinlattiginiz icin tesekkur ederim

Haksızlık yapılması ne yazık ki ucu açık bir konu. Hepimiz için az-çok haksızlık yapıldığı durumlar oluyor.
şahsi görüşüm bırakıp gitmeyin, kıdeminizi yakmayın. Sabredin, yapabiliyorsanız haklılığınızı ispat için delil toplayın, şahit bulmaya çalışın, samimiyseler onlar sizi çıkarsınlar.
Katılıyorum.
+ duyarlı olunuz,herhangi bir konuda haklı iken, haksız duruma düşmemeye dikkat ediniz,ve bu şekil çalışmaya devam ediniz.