fonradar

Kıdem Tazminatına çare

Kıdem Tazminatı şartları değişsin mi

  • Fon oluşturulsun. işveren tarafından fesih olmasada işçi fondan payını alabilsin

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Aynı Düzen devam etsin

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Tamamen Kaldırılsın

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    0

cetvel

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
1,384
Konum
İSTANBUL
Bildiğiniz üzere bu konu tüm çalışanları ilgilendiriyor ve genellikle mağduriyetlerin en fazla yaşandığı konuların başında geliyor. Hükümet ve işçi sendikaları geçen aylarda bir görüşme yaptılar.Hükümetin kıdem tazminatı fonu oluşturulsun talebine karşın, işçi sendikaları ısrarla karşı çıktılar.kimimiz fonun oluşturulması çok mantıklı kimisi hayır eski düzen devam etsin dedi.bu konuyu şahsım adına çok önemli görüyorum.sizlerin bu konu hakkındaki fikirlerini merak ediyorum.
Ankete katılacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
 
Ynt: Kıdem Tazminatına çare

Türkiye şartlarında işverenlere çok büyük külfetler yüklediği kesin, elini kolunu bağlıyor çoğu zaman işverenin.Sırf kıdem tazminatı veremediği için, işçisini işten çıkaramayarak zarar edenlerden tutun, işçi işveren arasında mahkemelere giden kavgalara, kıdem tazminatı vermemek için, işçileri sigortalı yapmayanlara kadar bir sürü sorunu içinde barındırıyor.
Dünyadaki örnek uygulamaları incelenmeli, varmı yokmu.? Bunun sadece Türkiye' de olduğunu duymuştum bir keresinde.
 
Ynt: Kıdem Tazminatına çare

Ayrıca yukarıdaki anket seçeneklerine TAMAMEN KALDIRILSIN seçeneğini de eklemelisiniz.
 
Ynt: Kıdem Tazminatına çare

Ebrulimm isimli üyeye katılıyorum. İş ve sosyal güvenlik hukukuyla ilgili öneriler maalesef ülkemiz gerçekleri düşünülerek hazırlanmıyor. Kıdem tazminatıyla ilgili öneri de bunun en bariz örneklerinden biri. Evet, ortada bir sorun tabii ki de var. Ancak bu sorun işçi ve işverenler için de kabul edilebilir şartlarla çözülmeli. Bir fon oluşturmak güzel fikir. Gelin görün ki fondan faydalanmanın şartlarını bu kadar zorlaştırmak gerçeklerle bağdaşmıyor. Bir işyerinde 10 yıl boyunca çalışabilen ya da birkaç yıl dahi olsa sigortalı olarak kalabilen kaç kişi vardır? Bu süreyi doldurmadan işten ayrılan insanlar bir daha hiç iş bulamazlarsa adlarına ödenen paralar ne olacaktır? Anlaşılacağı üzere yasanın her iki tarafa kolaylık olsun diye hazırlanmadığı kesindir. Burada gerçek kazanan her durumda devlet olacak. En az 10 yıl gibi bir süre fonda biriken paraya hükmedecek. İşverene ise kıdem tazminatı gibi caydırıcı bir unsur olmadığı için rahatlıkla işçi çıkarma ve elinden yüklü miktarda para çıkmaması gibi kolaylıklar sağladığı için avantajlı gibi gelse de işçilerin kendi isteğiyle mi işveren isteğiyle mi çıkacağı belli olmadığı için tüm işçiler adına prim ödenmesi gibi bir külfet getiriyor. Bir süre sonra o primlerin de sigorta primleri gibi işverene ağır geleceği aşikar. Bu durumda bu öneri devlet dışında kimseye bir kazanç sağlamıyor. Devlet tamamen kazançlı, işveren için sakıncalı yönleri var, işçiye ise bir yılı doldurduğunda kazanabileceği bir hakkı en az 10 sene sonrasına ertelediği ve iş güvencesini zedelediği için tamamen zararlı.

Bir soru: Yaşınız 45. Bir fabrikada makinede işçi olarak çalışıyorsunuz. Fabrika kapandı ve işten çıktınız. Kıdem tazminatı fonunun dolmasına da baya bir süre var. Allah?tan işsizlik maaşı var ve on ay boyunca asgari ücret tutarı kadar maaş alacaksınız. Ama emekliliğe daha yıllar var ve kimse sizi yaşınızdan dolayı işe almıyor ?ki bankalara göre 30 yaş bile yüksektir.- Ne yapacağınızı düşündünüz mü?

Bir söz: "Dicle'nin kenarında bir kurt bir kuzuyu yese Allah hesabını Ömer'den sorar.?
 
Ynt: Kıdem Tazminatına çare

Birde şöyle bir durum var ortada. işçi bir firmada 5 yıl çalışmış artık firmanın yapısı personeli tatmin etmiyor daha doğrusu ihtiyaçlarına cevap vermiyor.personel işten çıkmaya niyetli ancak içeridede 5 yıllık bir kıdemi var yakmak istemiyor ve geri adım atıp o patronun, o amirin kahrını çekmeye devam ediyor. bir nevi istemeden de olsa çalışmaya devam ediyor.bu durumda olan çok fazla sayıda insan var.örneğin işçi sendikalarında karar verme noktasında olan insanların bulundukları kurumdan emekli olacakları ap açık belli tabiki kıdem tazminatının kalkmasını istemeyecektir. Bir çok işçi içeride ki birikmiş kıdemini yakarak kendi isteği ile işten ayrılıyor.personel kendi isteği ile işten çıkarken kıdem tazminatı için içi yanmamalı .aynı şekilde işveren 5 yıldır yanında çalışan personelinden eskisi gibi verim alamıyor.işten çıkarmaya kalksa 5 yıllık kıdem tazminatı hayli yüksek bir tutar. işten çıkarmasa düzeni sağlayamıyor.fonun 10 yıl gibi bir süreye bağlanmaması ve işveren üzerindeki yükünde hafifletilmesi veya başka seçeneklerin araştırılması bizlere ve işverenlere katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.
 
Ynt: Kıdem Tazminatına çare

Kıdem tazminatı fonu kurulması düşüncesi eski iş kanununda da aynı şekilde belirtilen bir durumdur.
Gelişmiş ülkelerden verilen kıdem tazminatının kaldırılması örneği, yaşam şartlarının da gelişmiş ülkelerdeki seiyeye ulaşmadığı sürece,daha önce kurulup adam gibi işletilemeyen konut fonu, zorunlu tasarruf kesintisi vs. uygulamalarının beceriksizliğinin izleri silinemediği sürece işçi tarafı her zaman karşı çıkacaktır,aksinin düşünülebilmesi mümkün değildir.
 
Ynt: Kıdem Tazminatına çare

Ebrulimm isimli üyeye bende katılıyorum. Ülkemizde işçinin elindeki tek silahı kıdem tazminatıdır. Oda olmazsa işverene karşı hiçbir güçleri kalmaz. Sendika yok, iş güvencesi yok, işten atılırsa adam gibi gelir yok bir de tazminatı kaldırırsanız ehh onunda hesabını bir gün allah sorar gibime geliyor.
 
Ynt: Kıdem Tazminatına çare

AB bastırıyor. Kıdemi kaldırın diye. Bunlar onun sonuçlarıdır. Hatta geçenlerde biri emekli maaşı vergilensin dedi.
Sanıyorlarki Almanyada , Belçikada olduğu gibi 1200- uero asgari emekli maaşı alınıyor Türkiyede
 
Ynt: Kıdem Tazminatına çare

Yalnız kıdem tazminatının kaldırılmasına taraf olmamakla beraber sadece işverenin ödeme acziyetinin mahkeme kararı ile tespit edilmesi halinde geçerli olacak bir fon oluşumunda fayda görüyorum.
 
Üst