Kıdem Tazminatına İlişkin

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mcbilal
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
17 Kas 2005
Mesajlar
26
Limited şirket'de çalışan personel aynı iş yeri adresinde limited şirketin ortaklarıyla başka şahıslar birleşerek yeni bir anonim şirket kuruluyor ve personel limited şirketden çıkarılıp anonim şirkete girişleri yapılıyor.Anonim şirketde çalışırken işten ayrılan personelin kıdem tazminatı verilirken hizmet süresini ilk limited şirketden çalışmaya başladığı tarihden alınıp hesaplanabilirmi? limited şirketen anonime personel geçirilirken kıdem tazminatları ödenmemiştir. limited şirketde anonim şirketde faliyetlerini ayrı ayrı sürdürmektedirler.
 
Sayın mcbilal,

Limited şirket ve anonim şirketin ortakları aynı kişiler olduğundan, kıdem tazminatı, işçilerin limited şirkette çalışmaya başladığı tarihten itibaren (toplam bir yılı doldurmuş olmak kaydıyla. Biliyorsunuz ki 1 yılı doldurmamış işçiler kıdem tazminatı hak edemezler) dikkate alınarak hesaplanır. İyi çalışmalar...
 
Sayın Tuğba Cağlayan

Cevabın için öncelikle teşekkür ederim. Yanlız şöyle bir problem olabilirmi;
Anonim şirketin 5 ortağından 2'si limited şirketin ortağı ise ve diğer 3 ortak personellerin anonim şirkete çalışmaya başladıkları işe giriş tarihini baz alıp kıdem tazminatını buna göre hesaplayabilirlermi yoksa senin dediğin gibi limited şirkete çalışmaya başladığı tarihden başlayarak hesaplama yapması için kanuni bir zorunluluk varmı? Aslında anonim şirket personelin limited şirketde çalışmaya başladığı ilk tarihden kıdem tazminatını ödemek istiyor fakat aklıma şöyle bir soru takılıyor mali açıdan giderin tamamını anonim şirket yazacak bu ilerde maliye yönünden bir sıkıntı yaratabilirmi?

iyi çalışmalar
 
Sayın mcbilal,

1475 sayılı iş kanununa göre işçilerin kıdemleri, hizmet akdinin devam etmiş veya fasılalarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde çalıştıkları süreler göz önüne alınarak hesaplanır. İşyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerini toplamı üzerinden hesaplanır.

Sonuç olarak, anonim şirketin 2 ortağı işçilerin daha önce çalışmış oldukları işverenleri olduğundan, kıdem tazminatının limited şirketteki iş akdinin başlangıç tarihinden başlayarak ödeneceği kanısındayım. Diğer açıdan anonim şirket tazminatı kendi bünysinde ödeyeceği için gider yazması çok normal. çünkü olayı kıdem tazminatı dışında düşünürsek, işveren işçilerine ikramiye vb. ödemeleri yapmak konusunda serbesttir ve dolayısıyla bunu giderleştirebilme hakkı da mevcuttur. İyi çalışmalar...
 
"limited şirketin ortaklarıyla başka şahıslar birleşerek yeni bir anonim şirket kuruluyor"

her ne kadar ortakları aynı olsada aş ve ltd ayrı birer tüzel kişiliktir. tek istisna holding şirketleridir. yada aş işçilerin ltd'deki tüm sosyal haklarını devir aldığına dair bir karar almalıdır.
 
devir ve birleşmelerde ortaklar değişsede yine eski ıkdemi baz alınarak yapılır.

1475 sayılı kanun

İşyerlerinin devir veya intikali yahut herhangi bir suretle bir işverenden başka bir işverene geçmesi veya başka bir yere nakli halinde işçinin kıdemi, işyeri veya işyerlerindeki hizmet akitleri sürelerinin toplamı üzerinden hesaplanır
 
Madde 6 - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.

Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.

Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.

Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.


İşçi açısından işyeri değişmemiştir, aynı işyerinde çalışmaya devam edilmiştir.Sanırım bu çalışmaları da kesintisizdir. Yani ltd.den çıkış yapıldığının ertesi günü tüm işçilerin AŞ de işe girişleri yapılmıştır. Bu durumda ltd.şt.de başlayan çalışma süresi ile AŞ de geçen hizmet süreleri birleştirilerek toplam hizmet süresine göre kıdem tazminatının AŞ tarafından ödenmesi gerekir.

Ltd ve AŞ ortaklarının tamamının veya bir kısmının aynı şahıslar olmasının konuyla bir ilgisi yoktur, her iki şirket de sermaye şirketi olup ayrı tüzel kişiliklere sahiptir.
 
Üst