fonradar

Kıdem Tazminatında Servis Ücreti Kdv

Üyelik
9 Eyl 2016
Mesajlar
62
Konum
İstanbul
Arkadaşlar Merhaba

Kıdem Tazminatı hesabında çalışanlara kullandırılan Servisin kişi başı aylık maliyetini dahil edeceğim. Fakat KDV dahil mi yoksa kişi başı nomal fiyatı mı alacağım. Kişi başı aylık servis ücreti 850 TL kdv ekleyince 1003 oluyor. Kıdem tazminatında hangisini alacağım kdvli mi kdv siz mi ?

Teşekkürler, iyi çalışmalar
 
Merhaba;
Maliyet hesabı yapılırken KDV dahil edilmez. O nedenle sadece hizmet bedeli eklemelisiniz.
 
Merhaba;
Maliyet hesabı yapılırken KDV dahil edilmez. O nedenle sadece hizmet bedeli eklemelisiniz.

Hocam çok teşekkürler sanırım yanlış yazmış olabilirim.


Kıdem tazminatı hesaplayacağım

maaşı : 1000 TL diyelim

Servis ücreti kişi başı : 100 TL kdv dahil 118 oluyor. Kişiye ödeyeceğim Kıdem tamzinatı hesaplarken 1118 mi baz alacağım 1100-TL mi ?
 
Kdv yi dikkate almayacaksınız. Yani brüt maaş+ servis bedeli (100) + diğer yan ödemeler varsa
 
Kdv yi dikkate almayacaksınız. Yani brüt maaş+ servis bedeli (100) + diğer yan ödemeler varsa

Anladım bununla ilgili bir mevzuat veya önerge felan var mıdır acaba ? Çünkü diğer kalemlere de bakmam gerecek.

Özel Sağlık sigortası
Yemek ücreti ( kişi başı günlük ) bunu da kdv siz alacağım o zaman
 
Davacının işveren tarafından temin edilen yemek ve yol yardımından yararlandığı kabul edilerek giydirilmiş ücrete aylık 350,00TL yemek ve 60,00 TL yol yardımı ilave edilmiş ise de, davacıya sağlanan yemek ve yol yardımının miktarı konusunda yapılmış piyasa araştırması mevcut olmayıp, tamamen bilirkişinin kendi takdirine göre belirlediği rakamlara itibar edilmesi hatalı olmuştur. Mahallindeki ilgili yerlerden sorulmak sureti ile (lokantacılar odası, belediye gibi) fesih tarihi itibari ile yemek ve yol yardımının nakti değeri tespit edilmeli, buna göre giydirilmiş ücrete eklenmelidir.”(7. HD. 2014/8178 E. 2014/14920 K. 01/07/2014)

Somut olayda, tazminata esas ücrete yansıtılan günlük yemek ücreti, Yol- İş Sendikası Genel Başkanlığının bildirdiği emsal yemek ücreti miktarına göre hesaplanmıştır. Oysa, fesih tarihinde yemek ücretinin ne miktarda olabileceği Lokantacılar Odasından sorularak kar payının düşülmesinden sonra tazminata esas ücrete eklenmesi gerekir. Diğer taraftan, tazminata esas ücrete yansıtılan günlük barınma ücretinin neye göre belirlendiği de belli değildir. Barınma ücretinin de ilgili kurum ve kuruluşlardan sorularak, tespit edilmesi gerekirken, Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınmadan eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi de isabetsizdir.”(22. HD. 2013/36930 E. 2014/15533 K. 03.06.2014)

Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, bilirkişice giydirilmiş ücrete yemek yardımı olarak aylık 165,00 TL, yol için ise 150,00 TL eklenmiştir. Ancak bu miktarların nereden tespit edildiği anlaşılamamaktadır. Mahkemece Lokantacılar Odasından 3.sınıf lokanta için fesih tarihindeki 1 öğünlük yemek bedeli sorulmalı, lokantacının kar payı düşüldükten sonra belirlenen rakam, davalının ibraz ettiği fatura ile birlikte bir değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Ayrıca davacıya yapılan yol yardımı ile ilgili Servisçiler Odasından günlük 1 işçinin taşınması için belirlenen ücret sorulmalı, çıkacak sonuca göre karar verilmelidir. Eksik inceleme ile bilirkişi raporundaki afaki hesaplamaya itibarla hüküm kurulması hatalıdır.”(7. HD 2013/14339 E. 2014/1323 K. 01/07/2014)

konu hakkında pek çok yargıtay kararı vardır
 
Son düzenleme:
Merhaba;
Sigorta poliçelerinde zaten kdv yok. Yemek ücreti de kdv siz alınacak doğrudur.
 
Nereden tespit edildiğini net şekilde izah edebilmek ve bunu belgelemek gereklidir. Aksi halde dava konusu olursa karşı taraf itiraz edebilir. Her durumda bu ücretler piyasa ortalamasını elbette çok üstünde ve altında olmamalıdır.
 

Benzer konular

Üst