Kıdem Ve İhbar Tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan boi_uns
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
değerli meslektaşlarım kıdem ve ihbar tazminatında ödeme süresi var mı?En geç ne zamana kadar ödenmesi gerekir?Acil cevap yazabilirmisiniz saygılar...

değerli meslektaşlarım kıdem ve ihbar tazminatında ödeme süresi var mı?En geç ne zamana kadar ödenmesi gerekir?Acil cevap yazabilirmisiniz saygılar...

Ödeme zamanına ilişkin yasal bir süre yok biliyorum ama her defasında muayyen-makul bir süreden bahsedilir, taraflar anlaşmamışlarsa işveren tek taraflı olarak irade kullanamaz yani ödeme süresini uzatamaz,bu noktada işverenin ödeme güçlüğünün bulunması etken değil,daha çok işin özünde başkaca gelirinin olmadığı düşünülen işcinin maduriyeti sözkonusudur diye düşünüyorum...araştıralım

taraflar aralarinda anlasmamislarsa,
sozlesmenin sona erdigi gun odenmesi gerekir, aradiginiz anlamda bir geciktirebilme suresi yasal olarak yok.

KIdem ve ihbarda süre yok ama, işçi ve işveren bir sürede anlaşmamışlarsa ,işçi Noterden ihtarname çekip dava açabilir.Gecikilen süreler için de faiz isteyebilir.Bu nedenle mücbir sebep yoksa acilen ödenmelidir.

taraflar aralarinda anlasmamislarsa,
sozlesmenin sona erdigi gun odenmesi gerekir, aradiginiz anlamda bir geciktirebilme suresi yasal olarak yok.

Evet katılıyorum.
Tam olarak konumuzla ilgili değil gibi anlaşılsa da "Sözleşmenin sona ermesinin sonuçları"bölümünün, "Borçların muaccel olması" başlığı altında düzenlenen yeni BK.nun 442 ci maddesinin ilk fıkrası "Sözleşmenin sona ermesiyle ,sözleşmeden doğan bütün borçlar muaccel olur" ifadesinden yola çıkarak,sözleşmenin feshedilmesi ile işcinin ihbar,kıdem tazminatları ile y.izin,prim,f.çalışma,çalışmış ise bayram ve gen.tatil ücretleri muaccel hale gelir,yani ivedi,peşin vadesi gelmiş;ödenmesi gereken hale gelmiş,talep edilebilir,ertelenmeyip öne alınan,sonraya bırakılmayan ücrete ilişkin işci alacağı şeklinde tanımlamak mümkün olsa gerek,dolayısıyle sn.Keremcem beyin dediği gibi yorumlamak uygun olacaktır.