fonradar

Kira Geliri Beyannamesi Hakkında Farklı Bir Soru

Üyelik
22 Ağu 2013
Mesajlar
2
Konum
ankara
Benim bir sorunum var yardımcı olursan sevinirim.
*kiralık evde oturuyorum kirası 550TL
bir evimi kiraya verdim:650TL fakat bu daire aynı zamanda kredili,aylık 889TL ödüyorum.
diğer 2 dairemden de aylık toplam 1050TL kira alıyorum.
Yani aylık 1700tl kira gelirim var. 550TL kira ödüyorum, 890TL kiraya verdiğim evin kredisini ödüyorum.
Geçen sene basit usulde vergi ödedim ancak bu sene gerçek usüle geçip ödediğim kirayı, kira gelirlerinden düşmek istiyorum yoksa aylık 1700TL üzerinden devlet beni vergilendirecek. Oysaki hem kredi hem de kira ödüyorum.Krediyi de gelirden düşme şansım var mı? En kestirme yoldan bu işi nasıl hallederim ? Bir de basit üsulden gerçek usüle geçmek için dilekçe yeterli mi?
 
Gelir vergisi mükellefiyetine geçtiğinizde yasal olarak beyannamelerinizi kendiniz veremeyeceğinizden dolayı en kısa sürede bir mali müşavir ile görüşerek sorularınıza daha detaylı cevap alabilirsiniz.
 
Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://intvd.gib.gov.tr/kirabeyan/ linke tıklayarak internet internet üzerinden vergi dairesine gitmeden beyan verebilrsiniz. Ya da kimliğinizle herhangi bir vergi dairesine giderek de beyan da bulunabilrsiniz.
Ancak Götürü gider yöntemini seçen mükellefler (sizin tabirinizle basit usul), iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler. Buna dikkat emek gerekir.
Sadece gerçek gider yöntemini seçen mükellefler;
Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2012 takvim yılı için 2008 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün
bulunmamaktadır.) İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacaktır.

Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)

Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,
beyannamelerinde indirim hakkına sahiptir.
Daha ayrıntılı bilgi için bir mali müşavirle görüşülebilir veya http://www.gib.gov.tr/fileadmin/beyannamerehberi/2013kirageliri.pdf internet adresinde kira gelirinin vergilendirilmesine ait rehberi indirerek inceleyebilirsiniz.
 
Yanıt veren arkadaşlara teşekkür ederim ancak ilgili pdf dosyasını indirip okudum. Benim sorularıma cevap olabilecek tam bir satır bulamadım. Verilen örnekler de farklı.
Yorumlarınızı tekrar rica ediyorum.
 
Selamlar
Sanıyorum aşağıda yazılanlar,sorularınızı cevaplayacaktır.

Alıntıdır...
....
5- Gerçek gider yöntemiyle kira geliri vergi matrahından hangi giderleri düşülebiliyor?
Gerçek gider yöntemiyle verg matrahından düşülebilen giderler aşağıdaki gibi listeleniyor.
- Evini konut kredisiyle satın alanlar için:
Eğer ev konut kredisiyle satın alındıysa yapılan kredi ödemelerinin faiz kısmı vergi matrahından düşülebiliyor. Hem konut hem de işyerleri bu indirimden yararlanabiliyor. Konut kredisi faizlerinin ödemeleri kredi ödeme planlarının ilk yıllarında daha ağırlıklı olduğundan buradan önemli miktarlarda vergi indirimi doğabiliyor.
- Evini son 5 yılda satın alanlar için:
Konutunu son 5 yılda satın almış olanlar tapuda görünen satın alma değerinin yıllık %5’ini düşebiliyorlar. Bu vergi indirimi yalnız kişi başına yalnız 1 ev için geçerli olabiliyor, işyerlerinden elde edilen kira gelirlerinde bu indirim kullanılamıyor.
- Kira geliri olup aynı zamanda kiracı olanlar için:
Kira geliri olup aynı zamanda başka bir eve kira ödeyenler ödedikleri kiranın tamamını kira geliri vergi matrahından indirebiliyorlar.
- Diğer emlak giderleri:
Vergi matrahından düşülebilecek diğer emlak giderleri arasında %2 amortisman gideri; kira geliri elde edilen konutun bakım/onarım giderleri; konuta dair sigorta giderleri; emlak vergileri; kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkule harcanan aydınlatma, elektrik, su, asansör giderleri ve kira sözleşmesine istinaden oluşan zarar ve tazminatlar gelir vergisinden düşülebiliyor.
- Yurtdışında ikamet veya çalışma izni olup Türkiye’de kirada iş yeri olanlar
Bu kişilerin kira gelirleri vergiye tabi tutulmuyor. Yalnız bu istisna sadece iş yeri kira gelirleri için geçerli. Bu kişiler Türkiye’den konut kirası geliri elde ettiklerinde gelir vergisi ödemek durumundalar.
6- Gerçek gider yönteminde tespit edilen giderler vergi matrahından hangi hesaplama yöntemiyle düşülüyor?
Bu yöntemde öncelikle vergiye tabi kira gelirinin (normal kira gelirinin istisna miktarı çıkarılmış hali) normal kira gelirine oranı hesaplanıyor. Toplam gider bu oranla çarpılıp, vergiye tabi kira gelirinden çıkarılıyor.
Son tahlilde vergiye tabi olacak vergi matrahını hesaplamak için kullanması gereken formül ise şöyle:
Vergi Matrahı = Vergiye Tabi Kira Geliri – ((Vergiye Tabi Kira Geliri) / (Toplam Kira Geliri) × Toplam Gider)
Örneğin Mehmet Bey kiraya verdiği konuttan 21.000 TL kira geliri elde etmiş, 4.000 TL ise gider belgelebiliyor olsun. Vergiye tabi kira geliri, toplam kira gelirinden 3.000 TL istisna çıkarılıp hesaplanıyor. 21.000 TL’den 3.000 TL çıkarılınca elde edilen 18.000 TL oluyor. 4.000 TL gider 18.000/21.000 ile çarpılınca 3.428 TL vergi matrahı indirimi oluşuyor. Bu indirim vergiye tabi kira gelirinden düşülünce vergi matrahı hesaplanmış oluyor.
Yani yıl boyunca oluşan 4.000 TL gider 18.000 TL’den 4.000 TL olarak düşülmüyor, 3.428 TL olarak düşülüyor. Mehmet Bey’in kira geliri beyanında vergi matrahı 14.572 TL olarak oluşuyor.

Saygılar
 
Üst