Kira Kontratlarında Damga Vergisi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Yeniyurt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Yeniyurt

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
401
İşe başlamalarda, Vergi Dairesine verilen evraklar içinde bulunan kira kontratlarında Damga Pulu kalktıktan sonra Damga vergisi hesaplanılmıyor veya yatırılmıyordu. Ve bununla ilgili birkaç yerde yazılar okumuştum. Ama bugün verdiğim işe başlamada Kira Kontratı ile ilgili Damga Vergisini Vezneye yatırdım. Kira Kontratlarında Damga vergisi varmı? yokmu? ilgili yazı sayı, tarih bilgi verirseniz memnun olurum.
 
Evet var

Artık kira kontratlarına pul yapıştırılmıyor acılış yapılırken direkt vezneye damga vergisi ödeniyor.Ödemede yıllık kira bedelinin kefil yoksa binde 1,5
kefil varsa binde 9 olarak yapılıyor diye hatırlıyorum

Saygılarımla;
 
Kira kontratlarında kısmi olarak Damga Vergisi kaldırıldı.

Şöyleki,

Bir tacari işletmeye ait olmayan ve gerçek kişiler tarafından kiralanan meskenlerin kira kontratlarından kaldırıldı.

Ayrıca, vakıflara ait istisnalarda getirildi.

Bunun haricinde, en az bir tarafın gerek şahıs şirketi gerek sermaye şirketi olduğu kiralama işlemlerine ait kira kontratlarında damga vergisi uygulaması devam ediyor.
 
yasal dayanak aşağıdaki tebliğide mevcuttur.

DAMGA VERGİSİ KANUNU

GENEL TEBLİĞİ

SERİ NO: 43

(4.2.2005 tarih ve 25717 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır


6.2.3.1. (31) numaralı fıkra ile "Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri." eklenmiştir.

Bu fıkra ile iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin dernek ve vakıflarca yerleşim yeri olarak veya gerçek kişilerce mesken olarak kiralanmasına ilişkin kira mukavelenameleri istisna kapsamına alınmıştır. Örneğin, bir tüccarın iktisadi işletmesine dahil olmayan gayrimenkulünü bir gerçek kişiye kiralaması durumunda, buna ilişkin kira sözleşmesi damga vergisinden istisna olacak, ancak iktisadi işletmesine dahil bir gayrimenkulünü bir gerçek kişiye kiralaması durumunda söz konusu kira sözleşmesi damga vergisine tabi olacaktır.

6.2.3.2. (32) numaralı fıkra ile "Gelir vergisinden muaf esnaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri." eklenmiştir.

Bu fıkra ile iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin gelir vergisinden muaf esnaf, gelir vergisinden muaf serbest meslek erbabı ve basit usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri tarafından işyeri olarak kiralanması durumunda buna ilişkin kira sözleşmeleri istisna kapsamına alınmıştır.


.
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

Arkadaşlar bizim mükellefimiz bir vakıf ve 17/06/2009 (kira kontrat başlangıç tarihi)'da vergi mükellefiyeti için başvuru yapacaklar. Bu durumda vergi dairesine başvurduklarında kira kontratına ilişkin damga vergisi sözkonusu mu ve bu damga vergisi başvuru anında vergi dairesindeki yetkili tarafından mı istenecek yoksa vakıf yetkilisi kendi beyanına göre mi ödeme yapacak? Kiracı vakıf, kiraya verense bir şirket..
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

Tebrik ederim sizi,yeni başlık açmayıp 2005 yılında konuşulan bir konuya devam ettiğiniz için. ;)

İşe başlama evrakları,VD götürüldüğü zaman,kıra kontatında yazan yıllık tutar üzerinden %0 1,5 ,
eğer kira kontratında kefil varsa %0 7,5 da onun için toplam %0 9 üzerinden dv.hesaplanır.tahsilatı istenir.
Siz beyan felan vermezsiniz,memur tek başına alınabilen dv olarak hesaplar ,sicile gitmeden dv yi yatırıp alt nüshasıyla sicile evraklarınızı verirsiniz.Sicil servisinde açılışınız yapılır.
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

bazı vergı daırelerı beyanla damga vergısını tahakkuk ettırırken bazıları dırek kontrattı baz alıp,hesaplama yaparak tahsıl edıyor.
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

CELAL ELİBUYUK ' Alıntı:
DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ

SERİ NO: 43
4.2.2005 tarih ve 25717 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanmıştır

6.2.3.1. (31) numaralı fıkra ile "Dernek ve vakıflarca yerleşim yeri, gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlara ilişkin kira mukavelenameleri." eklenmiştir. Bu fıkra ile iktisadi işletmelere dahil olmayan gayrimenkullerin dernek ve vakıflarca yerleşim yeri olarak veya gerçek kişilerce mesken olarak kiralanmasına ilişkin kira mukavelenameleri istisna kapsamına alınmıştır.

Bu tebligdeki ,6.2.3.1. (31) numaralı fıkra da belirtilen,şahıs gayrımenkullerinin,konut amamacıyla kiraya verilmesi durumunda,kontratın damga vergisinden muafiyeti bugün içinde devam etmektemidir.Yoksa bu teblig sonradan degiştirilerek yine vergi kapsamınamı dahil edilmiştir.

Çünki;

http://www.alomaliye.com/2008/damga_vergisi_teblig_seri_51.htm

de, (1) SAYILI TAB/Damga Vergisine Tabi Kağıtlar / I. Akitlerle ilgili kağıtlar

A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar: bölümündeki madde 2 de;

ayrımsız olarak istisnai durumlarıda belirtilmeksizin,Kira mukavelenameleri ifadesiyle Kira mukavelenamelerinden damga vergisi alınacagı belirtilmiştir.

Bu durumda,43 nolu GENEL TEBLİĞİ ile belirtilen "meskenlerdeki damga vergisi muafiyeti" halen bu tebligin yürürlükte olması nedeniyle devam etmektemidir.
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

Önceden muafiyeti mi vardı? Pul yapıştırılıyordu, daha sonra pul kalktı ama mükellefiyet sürdü diye hatırlıyorum.
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

bugün itibariyle 5 yıllık kira kontratının % 1,65 olarak aldılar almadan öncede memur kdv dahil hesaplamamız lazım dedi. Halbuki geçen sene 1 yıllık kısmını almışlardı şimdi sadece kontratı yeniledik diye alınmış...
hesaplamaya ait genelge bilgisi varmıdır?
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

Kira kontratlarında nüshası sayısı ve kefil varsa tutar artabilir. Eğer sözleşmede kefil yazılı değil ise memurun hesapladığı binde 1,65 oran doğrudur her ne kadar siz yüzde olarak belirtmiş olsanız dahi
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

coyness76 ' Alıntı:
bugün itibariyle 5 yıllık kira kontratının % 1,65 olarak aldılar almadan öncede memur kdv dahil hesaplamamız lazım dedi. Halbuki geçen sene 1 yıllık kısmını almışlardı şimdi sadece kontratı yeniledik diye alınmış...
hesaplamaya ait genelge bilgisi varmıdır?


sözleşme 5 yıllık ise 5 yıllık olarak hesaplanıp KDV hariç tutar üzerinden damga vergisi hesaplanması gerekir.


KDV hariç hesaplama yapılması gerektiği ile ilgili olarak 30 no.lu damga vergisi genel tebliği ile gerekli düzenle yapılmıştır.

30 seri nolu damga vergisi tebliği incelemenizi öneririm.
 
Ynt: Kira Kontratlarında Damga Vergisi

Birkaç haftadır bayağı bir koşturmama sebep olan bazı sorunlarla uğraşmak zorunda kaldım.Özetle durum;

Kar amacı gütmeyen, kamu yararına olması amacıyla bir dernek kurduk. Lakin işin vergi dairesi -ve onla ilişkili olarak elektrik dairesiyle ilgili olarak- işler o kadar yorucu bir hal aldı ki fesih edip bırakmayı bile düşündürecek bir hal aldı.

Özetle kafamı karıştıran birkaç sorum var ama önce olayı bir özetleyeyim;

Biz bir dernek kurduk. Dernek ticari bir amacı olmayan bir yapıya sahip olup sosyal ve sporsal alanlarda hizmet vermek, kamu yararına çalışmak amacıyla kuruldu.

Dernek kurabilmek için irtibat adresi olarak bir yer kiraladık ki;

*İrtibat adresi olacak bir yer olmadan dernek kurulamıyor-dernekler masasına göre- fakat dernek de kurulmadığı için dernek adına bir yer kiralanamıyor. Bu sebeple dernek başkanı olarak 'Boş Depo' statüsündeki bir yeri 'kendi adıma kiraladım'
*Kira süresi 1 yıl ve aylık 300 tl karşılığında -toplam 3600 tl-

Bahsi geçen yerin elektriği yoktu ve açtırmak için ilgili elektrik dairesine gittim. Tüzel kişi olarak dernek olduğumuzu ve ticaret sicil belgesi vs gibi şeylerimizin olmadığımızı anlatmamın 2 gün alması dışında 'sorunsuz bir şekilde' aşağıdaki belgeler karşılığı elektrik aboneliğini üzerimize alabileceğimizi öğrendim;

-Elektrik aboneliği için Dernek YK kararı ve bu kararın karar defterinden fotokopisi
-Kira kontratının fotokopisi
-Kiralanan yerin tapusunun fotokopisi
-Vergi dairesine Damga vergisinin yatırılması

Bunun üzerine Damga vergisini yatırmak ve aynı zamanda derneğin vergi numarasını da almak için ilgili vergi dairesine gittim.

Bana;

*Damga vergisi olarak 89 tl (eğer kira kontratım kefilsiz olsaydı 14 tl) damga vergisi çıkardılar. Tabi bunu şahsım adına kiralanmış olduğu bilerek yaptıklarımı var sayıyorum. Not: Ayrıca herhangi bir vergi yükümlülüğüm olup olmadığına dair şahsımı araştırdılar, öğrenci olduğumu söyledim ve neticede de böyle bir şey kayıtlarından çıkmadı.

*Vergi numarası almak için ise;
-Dernekler masasından derneğin kurulduğunu gösterir kağıt
-Yönetim kurulu üyelerinin hüviyetlerinin fotokopileri ve aslı
-Yönetim kurulu üyelerinin imza sirküleri
-Tüzük veya yerel gazete ilanı

Buna göre lütfen aşağıdaki hususlarda yardımcı olursanız sevinirim:

*Toplam tutarı 3600 tl olan bir kira sözleşmesinden 89 tl damga vergisi çok değil mi? Aşağıda kefilli bir kira sözleşmesinde damga vergisinin yüzde 9 üzerinden alınacağını belirtmişsiniz. Buna göre 32,4 tl bir mebla çıkması gerekmiyor mu? Muhtemelen benim bilmediğim ek masraflar daha mı var?
*Eğer kira sözleşmesi dernek adına olsaydı damga vergisinden muaf mı olacaktık? Buna göre yeni bir sözleşme hazırlayabiliriz.
*Ben 'şahsım adına ve herhangi bir ticari faaliyet yürütmeyeceğim boş dükkan' kiraladığım için bir stopaj ödemek zorunda mıyım? Vergi dairesindeki memurlar bana 'daha bunun stopajı da var' şeklinde bir şeyler söyledi. Eğer varsa bu stopajı neye göre ödeyeceğim
*Eğer kiralanan yer dernek adına olsaydı ne kadar stopaj ödenecekti?
*Vergi numarası almanın bir süresi var mı? Mesela belli bir süreyi geçtikten sonra cezai bir yaptırıma maruz kalır mıyız? Keza kurucu dernek yönetim kurulunun hepsini aynı anda vergi dairesine kimlikleriyle getirmek zaman alabilir çünkü vergi numarası almak için gerekli evraklar içinde Yönetim Kurulu üyelerinin kimliklerin aslı ve fotokopileri şeklinde bir ibare vardı.
*Ben 'şahsım adına ve herhangi bir ticari faaliyet yürütmeyeceğim' boş dükkanı, kiraya verenin bilgisi dahilinde ve herhangi bir maddi kazanç elde etmeden/alt kira yapmadan,bahsi geçen derneğe kullanım haklarını devredebilir miyim? Eğer böyle bir devir yaparsam ben stopaj ile yükümlü olur muyum veya dernek stopaj ile yükümlü olur mu? Böyle bir devrin tabi olduğu vergi var mıdır?

Uzun ve teferruatlı sorularla sizi yorduğum ve zamanınızı aldığım için özür dilerim ve şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılarımla
Cihan

(Not: damga vergisi ile ilgili olduğu için buraya attım fakat forum usulü açısından sorun yaratacak ise -diğer vergi kanunları- ana başlığı altında da atarım)
 
Üst