kira stopaji hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan alihsan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
74
belediyeye ait olan bir araziyi dernek kiraliyor.dernek den de başka bir şahıs kiralıyor.fakat kiralayan şahıs her hangi bir ticari faaliyette bulunmadan bu araziyi başkasına veriyor.burada ki şahıs bu faaliyeti devamlı olarak her yıl yineliyor.olayla muhtasar kdv ve gelir vergisi yönünden yorumlarsanız sevinirim
 
Merhaba,
En son kiralamış olan vergi mükellefi ise yani GV kanunu 94. maddeye göre kesinti yapmakla mükellefse (ki büyük olasılıkla mükelleftir) kira stopajı yapması gerekir.
Son kiracıya kiralamış olan vergi mükellefi olmayan kişi ise eğer 2004 yılı brüt kira geliri 14.000,- YTL üzerinde ise beyanname vermesi gerekiyordu.
 
Sayın Başkan,

Mülkü kiraya vermek GMSİ da, bir mülkü kiralayıp tekrar kiraya vermek ve bunu sürekli yapmak ticari kazanç olabilirmi? ne dersiniz?
 
SAYIN M.KEMAL
bence bu şekilde devamlılık gösteren başkasından kitalayıp bir başkasına kiralama işlemi gmsi den çıkıp ticari kazanca giriyor çünkü bu durum başıma gelmişti mükellefi ticari kazançtan vergilendirmişlerdi saygılarımla iyi çalışmalar kolay gelsin
 
Merhaba,
Soru açık olmadığı için tabi cevapta yeterince açık olmadı. Sanırım yanlış anlaşılmalara neden olabilir.

Eğer vergi mükellefi olmayan ben herhangi bir kimseden kiraladığım ve tasarruum altında bulunan bir gayrimenkulu bir başkasına kiraya verirsem elde etmiş olduğum kira bedelleri gayrimenkul sermaye iradıdır diye düşünüyorum.

Kod:
                   Gayrimenkul sermaye iradının tarifi
     Madde 70 - Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır:

Hatta ticari faaliyette bulunuyor olsam bile ticari faaliyetim dışında yukarıdaki tanıma uyan, tasarrufum altındaki bir gayrimenkulu kiralamış olmam durumunda bile elde etmiş olduğum gelir "Ticari Kazanç" değil "Gayrimenkul Sermaye İradı" olacaktır. Yine 70. maddeden yaptığım aşağıdaki alıntı öyle söylüyor.

Kod:
   Tüccarlara ait olsa dahi, işletmeye dahil bulunmayan gayrimenkullerle haklar hakkında bu bölümdeki hükümler uygulanır.

Yukarıdaki durumların her ikisindede benden kiralamış olan kişi stopaj yapmak zorunda olan mükelleflerden ise stopaj yaparak yatıracaktır.

Ama kiralama işini ticari faaliyet kapsamında yapmışsam ve üçüncü şahısa kiralamışsam bu durumda söylemiş olduğun gibi bir "Ticari Kazanç" söz konusu olacak ve stopaj söz konusu olmayacaktır.

Ama soruda beni 70. maddedeki tanımlamalara göre "Ticari Kazanç" yorumuna götürecek bir ibare göremedim. Her yıl yinelenmesi bence "Ticari Kazanç" olması için yeterli değil.
 
kira hk.

hepinize saygılar...
soru bence karışık diil.
ben a şahsından arsa kiralıyorum.
b şahsına kiraya veriyorum.
buradaki benim mükellefiyetim ne şekilde olacak
tabi ki benim faaliyetim sürekli
 
Üst