Kiralama İşlemlerin KDV Sorumluluk Uygulaması

accounter

Katkı Sunan Üye
GİB'in anasayfasındaki YENİ bölümünden bu taslağa ulaşabilirsiniz.Taslakta şu bölüme ben hiç bir mana veremedim okuyorum okuyorum acaba yanlış mı okuyorum diye tekrar tekrar..Siz ne diyosunuz arkdaşlar.

3. KİRALAMA İŞLEMLERİNDE SORUMLULUK UYGULAMASI

KDV Kanununun (1/3-f) maddesine göre, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi işlemleri verginin konusuna girmektedir. Buna göre, söz konusu mal ve hakların kiraya verilmesi işlemi, ticari, sınaî, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde verilen bir hizmet olmasa dahi KDV'ye tabi olacaktır.

Bu kiralama işlemleri ile ilgili KDV;

- Kiraya verenin başka faaliyetleri nedeniyle gerçek usulde KDV mükellefiyetinin bulunmaması,

- Kiralayanın gerçek usulde KDV mükellefi olması,

şartlarının birlikte var olması halinde, kiralayan tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir. Kiralama işleminin vergiden müstesna olması halinde, mükellef veya sorumlu sıfatıyla vergi beyan edilmeyeceği tabiidir.

Kiraya verenin başka faaliyetleri dolayısıyla gerçek usulde KDV mükellefi olması halinde, sorumluluk uygulaması söz konusu olmayacak; kiraya veren, kiralama faaliyetleri ile ilgili KDV'yi diğer faaliyetleri ile birlikte genel esaslara göre beyan edecektir.

Kiralayanın gerçek usulde KDV mükellefi olmaması halinde ise kira bedeli üzerinden hesaplanan KDV kiraya veren tarafından mükellef sıfatıyla beyan edilecektir. Kiraya verenin başka nedenlerle KDV mükellefiyeti olmaması bu uygulamaya engel değildir.

Ynt: Kiralama İşlemlerin KDV Sorumluluk Uygulaması

G.V Kanunun 70 mad. değerlerin kiralanması, Kdv kanunun 17/4 mad. kapsamında değerlendirilmez mi?

Bu durumda, kdv muaf olması gerekir diye düşünüyorum.

iyi çalışmalar

cemil kırmızı ' Alıntı:
G.V Kanunun 70 mad. değerlerin kiralanması, Kdv kanunun 17/4 mad. kapsamında değerlendirilmez mi?

Bu durumda, kdv muaf olması gerekir diye düşünüyorum.

iyi çalışmalar

Tebliğ taslağında yer alan ?A-3. Kiralama İşlemlerinde Sorumluluk Uygulaması?
bölümünde yer alan ??.KDV Kanununun (1/3-f) maddesine göre, Gelir Vergisi
Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi işlemleri
verginin konusuna girmektedir. Buna göre, söz konusu mal ve hakların kiraya verilmesi
işlemi, ticari, sınaî, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde verilen bir hizmet
olmasa dahi KDV'ye tabi olacaktır.
Bu kiralama işlemleri ile ilgili KDV;
- Kiraya verenin başka faaliyetleri nedeniyle gerçek usulde KDV mükellefiyetinin
bulunmaması,
- Kiralayanın gerçek usulde KDV mükellefi olması,

Denilmekte çok kafa karıştırıcı bi ifade tabiki tebliğler kanunların önüne geçemez ama burdaki ifadeler birbirleri ile çelişiyor..tebliğdeki ifadeden 17/4 d bendinin kaldırıldığını anlmak mümkün nitekim zaten oda da bu konudaki tereddütünü bildirmiş maliyeye

benim bir sorum olacaktı
yüksek öğretim kurumana çamaşırhane işletmeciğini ilahesini alan mükellef sorumlu sıfatı ile 2 nolu kdv beyanı verecek mi
lütfen soruma bir türlü cevap bulamıyorum yardımcı olursanız sevinirim..

hayır... sorumlu sıfatıyla beyanname verme görevi öğretim kurumuna aittir. siz sadece keseceğiniz faturada ne kadar tevkifata maaruz kaldığınızı usülüne uygun bir şekilde göstereceksiniz.. yani kısmi tevkifat uygulanan hizmet edimi faturası tertiip edeceksiniz..

sayın dokmeciSMM
yanlış anlamadım değil mi 2 nolu kdv beyanı nı ben değilde kurum verecek ??
o zaman ben biraz çeliştim mesela okul kantinlerinde 2 nolu kdv yi biz veriyoruz oda aynı kiralama işlemi
sonuçta bu kurumların ikiside hem kdv hem kurumlar vergisinden muaf
...
o zaman ben 600 ytl altın da kira ödüyorum sadece kira makbuzunu giderleştirip başka bir işlem yapmayacağım
doğrumudur??

sayın dokmeci SMM
ayrıca elimizde mevcutsa eğer bana bu durumu açıklayan kanun maddesi veya tebliğnın hangisi olduğunu söylemeniz
mümkün olursa sevinirim..