Kiralanan Arsalar Üzerine Yapılan Fabrika İnşaatları Hk.

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
23
merhaba arkadaşlar cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim..

İyi Çalışmalar...


Şirketlerin kendilerine ait olmayan kiraladıkları arsalara yapmış oldukları fabrika inşaatlarını nasıl muhasebeleştirecekler yani işlem aktifleşmeden maliyetin oluşması için hangi hesabı kullanacaklar ve inşaat tamamlandıktan sonra hangi hesaba bu tutarı aktaracaklar.... Son olarak eğer kiraladıkları arsadan çıkmak isterlerse aktifte bulunan bu binayıı nasıl devredecekler...
 
Merhaba,

V.U.K.'nun 272. ve 327. maddesine göre kiralanan arsa üzerine yapılan harcamalar "Özel Maliyet" olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yaptığınız bina harcamalarının 264 nolu TDHP'da izlenmesi gerekmektedir.

YATIRIM İNDİRİMİ AÇISINDAN

1- Kiralık arsa ve araziler üzerine inşa edilen binaların mal veya hizmet üretim yeri olarak inşa edilen binalardan olması gerekir.

2- Özel maliyet bedeli kapsamındaki iktisadi kıymetlerin ekonomik ömrü 5 yıldan fazla ise,

3- 5228 sayılı Kanunla yapılan değişikliğin yürürlük tarihi 31.07.2004 olduğundan, kiralık arsa ve araziler üzerine inşa edilen özel maliyet bedelindeki harcamaların bu tarihten sonra yapılmış olması gerekmektedir.

Kiraladıkları arsaya yapmış oldukları binayı mülk sahibine devrettiklerinde:

KDV AÇISINDAN

Faturalama işlemi inşaatın bitiminde değil, kira süresinin bitiminde arsa sahibine binanın terk edildiği dönemde yapılması gerekmektedir.

Hesaplanacak KDV’nin matrahının tespiti ise, K.D.V. Kanununun 27. maddesi uyarınca emsal bedeli üzerinden yapılacaktır. Zaten G.V.K.'nun 72. maddesi "Ayın olarak tahsil edilen kiralar, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre emsal bedeli ile paraya çevrilir. " denilmektedir.

Yine aynı maddede "Kiracı tarafından gayri menkulü genişletecek veya iktisadi değerini devamlı surette arttıracak şekilde gayrimenkule ilave edilen kıymetler, kira müddetinin hitamında bedelsiz (Kıymetlerin emsal bedelinden düşük değerle devri halinde aradaki fark bedelsiz devir sayılır) olarak kiralayana devrolunduğu takdirde, mezkur kıymetler kiralayan bakımından, bu tarihte aynen tahsil olunmuş addolunur." denilmektedir.

STOPAJ VE KİRALAYAN AÇISINDAN GMSİ

Kiralayan Gerçek kişi ise;

a) Stopaj yapılmasını gerektiren işlem nakden veya hesaben ödeme işlemidir. Bina tesliminde ise, nakden ödeme olmadığı gibi hesaben ödeme de mevcut değildir. Bu nedenle stopaj uygulanmayacaktır.

Mukteza

b) Binanın kiracı tarafından terkedildiği yıl GMSİ kazancı olur.


Saygılar.
 
Merhabalar

Konuyu hukuki yönü ile incelersek:

Medeni kanunun 648. maddesine göre başkasının arsasına yapılan bina o arsanın mütemmim cüzü olur” yani arsa sahibine ait olur. Kiracı bu gayrimenkul üzerinde kira süresi ile sınırlı olmak üzere intifa hakkı sahibi olur.

Binayı inşa eden şirket bina için yaptığı giderleri Özel maliyet bedeli olarak aktifleştirir (VUK. m:272). Maliyet bedeli, eğer kira mukavelesi ile tespit edilmiş bir süre varsa o süre kadar, bilinmiyorsa en fazla 4 yıl (%25) süre ile amortismana tabi tutularak (VUK.m:328) gider kaydedilir. Eğer bu gayrimenkul kira süresinden önce boşaltılırsa bakiye değer defaten gider yazılır.

Kira süresi sonunda kiracı tarafından bedelsiz olarak kiralayana devredilen özel maliyet bedellerinin takdir komisyonunca saptanan değeri gayrimenkul sermaye iradıdır. Ancak burada nakden veya hesaben bir ödeme değil "aynen" bir mal teslimi olduğu için G.V.K.'nun 94/A maddesi gereğince vergi kesintisi yapılamaz.

Konuyu KDV açısından değerlendirirsek; eğer gayrimenkul iktisadi bir işletmeye dahil ise devir sırasında taktir komisyonu tarafından tespit edilen değer üzerinden KDV tahakkuk ettirilecek ve sorumlu sıfatıyla ödenecektir. Değilse KDV açısından yapılacak bir işlem yoktur. (KDV M.17-4-d)

Konun muhasebeleştirme açısından incelenmesine gelince:

Özel maliyet bedellerinin itfa işlemi, kira süresi içerisinde ve eşit miktarlar üzerinden gerçekleştirilir. Örneğin; bir iktisadi işletme, kiraladığı bir işyeri için 2.000.- YTL. tutarında değer artırıcı ilaveler yapmış ve kira süresi de on yıl ise; yapılan masraflar önce özel maliyet bedeli hesabına alınacak; daha sonra bu hesaptaki meblağ, kira süresi olan on yıl içinde ve her yıl eşit tutarlar üzerinden itfa edilecektir. Söz konusu işlem, aşağıdaki yevmiye maddelerinin tesisi ile kayıtlara intikal ettirilecektir. (KDV ihmal edilmiştir)

_____________________________/________________________

264 Özel Maliyetler ..............................2.000..-
.......100 Kasa............................................................2.000.-
_____________________________/__________________________

796 Amortisman ve Tük. Pay..................200.-
.......268 Birikmiş Amortisman.....................................2.00,-
____________________________/___________________________

Yukarıdaki ikinci yevmiye maddesi, kiralama süresinin sonuna kadar her yıl aynı şekilde tekrarlanacaktır.

Benim şimdilik söyleyeceklerim bu kadar. Arkadaşların özellikle konunun hukuki yönü üzerinde görüş bildirmelerini bekliyorum.
________________________
Selamlar
Osman Erol
 
OSMAN EROL' Alıntı:
Merhabalar


Binayı inşa eden şirket bina için yaptığı giderleri Özel maliyet bedeli olarak aktifleştirir (VUK. m:272). Maliyet bedeli, eğer kira mukavelesi ile tespit edilmiş bir süre varsa o süre kadar, bilinmiyorsa en fazla 4 yıl (%25) süre ile amortismana tabi tutularak (VUK.m:328) gider kaydedilir. Eğer bu gayrimenkul kira süresinden önce boşaltılırsa bakiye değer defaten gider yazılır.

Merhaba,
Sayın Erol, küçük bir düzeltme yapmak istiyorum. Özel Maliyetler 333 Saylı VUK Genel Tebliğinin 56. sırasında görülebileceği gibi, eğer süre belli değilse 4 yıl ve %25 değil, 5 yıl ve %20 oranı ile itfa edilir.

Kod:
56.	Özel maliyetler (Kira müddeti belli olmayanlar)	5  Yıl 20,00%
 
burada sormak istediğim başka bir olay daha var bu inşaat yapılırken yaptrığımız tüm masrafları ayrıntılı olarak 264 hesaba direkt mi işleyeceğiz ve sene sonunda eğer inşaat bitmemiş olabileceğinden amortismanı bu tutar üzerinden mi hesaplayacağız....
 
Merhaba,

Normal koşullar altında, amortismana tabi iktisadi kıymetler, kullanılır duruma gelmeden, amortisman uygulamasına başlanılamaz.
Ancak, özel maliyet peşin ödenmiş bir gider niteliğinde olup, sabit kıymet amortismanına benzetilemez.

Bu nedenle harcamanın yapıldığı ilk yıla ait giderler yapılan kira süresine göre bulunacak amortisman üzerinden, diğer yıllarda ise kalan kira süresine isabet eden oran üzerinden amortisman ayrılacaktır.
görüşündeyim.

Tüm masrafları aşağıdaki şekilde yada vb. şekilde açacağın hesap altında izleyebilirsin.

264- ÖZEL MALİYETLER
26401- ...... KİRALANAN YERİN ÖZEL MALİYETLERİ

Ayrıca, Özel Maliyetlerde Yatırım İndirimi konulu mukteza yı okumakta fayda var.


Saygılar.
 

Benzer konular

Üst