Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

kavazlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Şub 2008
Mesajlar
408
Konum
İstanbul
üstadlar merhaba,

forumdaşlar arasında kısa çalışma ödeneği için başvuru yapanlar varsa tecrübelerini başvuru detaylarını dilekçelerini
bizlerle paylaşırlarsa çok seviniriz. özellikle işkur a verilen dilekçe örneği elinde olanvarsa lütfen paylaşsın.
herkese iyi çalışmalar.
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

bu işinizi görür sanıyorum. İş kurumundan temin ettik.

...............................................................................

KISA ÇALIŞMA TALEP FORMU
1 İşyeri unvanı,
2 İşyeri adresi,
3 Çalışma Bölge Müdürlüğü işyeri numarası,
4 Sosyal güvenlik işyeri sicil numarası,
5 Kısa çalışmanın başlatılacağı tarih
6 Kısa çalışmanın sona ereceği tarih,
7 Başvurunun gerekçesi (Genel Ekonomik Kriz veya Zorlayıcı Neden)
8 Başvuru zorlayıcı neden gerekçesiyle yapılmış ise zorlayıcı nedenin ne olduğu.
9 İşyerinde çalışan toplam kişi sayısı
10 Kısa çalışma uygulanacak kişi sayısı
11 İşyerinde İrtibat Kurulacak Yetkilinin Adı Soyadı Unvanı
12 İrtibat Kurulacak Yetkilinin Elektronik Posta Adresi
13 İşyerinin Telefon ve Faks Numaraları

13 Ocak 2009 tarih ve 27109 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde;

1. İşyerimde uygulanacak kısa çalışmaya ilişkin (varsa) kanıtları belirteceğim.
2. Bakanlık iş müfettişi tarafından yapılacak inceleme esnasında; kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri http://statik.iskur.gov.tr/tr/kisacalisma/kisacalismabildirimlistesi.xls adreste yer alan formatta hazırlayarak, manyetik ortamda Türkiye İş Kurumu ..................... İl/Şube Müdürlüğüne, yazılı olarak da Bakanlık iş müfettişine teslim edeceğim.
3. Varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya, kısa çalışma başvurusu ve sonucu hakkında bilgi vereceğim.
4. Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silah altına alınması veya herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması halinde bu durumu Kuruma bildireceğim.
5. Normal faaliyete başlamaya karar vermem halinde durumu; Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya ve işçilere altı işgünü önce yazılı olarak bildireceğim
6. Yukarıdaki bilgilerin doğruluğunu kabul ve taahhüt ederim.


İşveren Adı Soyadı :
Kaşe ve İmza :
Tarih :...../..../........
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

arkadaşlar kısa çalışma ödeneği başvurusu kabul edilen var mı?

başvuru yaptıktan sonra mı ücretsiz izine çalışanları gönderiyorsunuz ? yoksa başvuru kabul edildikten sonra mı ücretsiz izine göndereceksiniz?
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

yanlız kısa çalışma ücretsiz değil na bir açıklık getireyim dedim. Biz başvurduk , bugünlerde başlayacağınız ama siz yine de bu tür konularda işkurdan yardım alın.
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

yanlış anlattım :)
15 gün sskya eksik bildirip, personele izin verilecek. 15 günlük ücretini biz 15 günlük ücretini ise devlet vermeyecek mi?
Sn. Hazelsu sizin başvurunuz onaylandı mı?
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

parlak1980 ' Alıntı:
yanlış anlattım :)
15 gün sskya eksik bildirip, personele izin verilecek. 15 günlük ücretini biz 15 günlük ücretini ise devlet vermeyecek mi?
Sn. Hazelsu sizin başvurunuz onaylandı mı?
15 gün çalışıp, 15 gün izne çıkacaksa,bu izin personel talebiyle olacaksa, ücretsiz izindir.Yani sizden aldığıyla kalacak,devlet herhangi bir ücret ödemeyecek.Sizin bu uygulamanızın kısa çalışma ödeneği ile ilgisi yok.
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

merhaba,

personel bizden izin istemiyor ki, biz üretimimiz olmadığı , siparişimiz olmadığı için mecburen çalışanları ücretsiz izine göndermek durumunda kaldık.maalesef işyerinin çalışanlarından talebidir.
bu durumda kısa çalışma ödeneğinden yararlanamaz mıyız ?
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilirsiniz elbette, ancak sizin bahsettiğiniz ücretsiz izin uygulamasının kısa çalışma ödeneği ile ilgisi yok.Ücretsiz izinde diretirseniz,çalışana tazminatlı fesih hakkı doğar.
Yukarıda da bahsedildiği gibi başvurunuzu kuruma yapmanız gerek.
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

teşekkür ederim Sn. keremcem,
bende artık bunalmış durumdayım :'(
bu hafta işkura başvurumu yapacağım...yanlış bir işlem yapmamak için zaten siz değerli kişilerin bilgilerini ihtiyacım oluyor...
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

işkurdan bilgi alabileceğim kimseye ulaşamıyorum.
bu konuda yardımcı olabilecek birinin bana mail adresini atması mümkün olabilir mi?
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

merhabalar...
öğrenmek istediğim şu.01 ocak itibari ile iş yerimiz kısa süreli kapanacağını bizlere bildirdi.bu süre içinde kısa çalışma ödeneği alacağımızı söylediler.işkur müfettişleri gerekli incelemeyi yapmış ve bakanlığa raporunu sunmuş.fakat yaklaşık 2 ay oldu hala işkurdan herhangi bir ücret bağlanmadı.yasa 3 aydan 6 aya çıkmış.ücret bağlanan varsa yada bilgisi olan söyleyebilirmi.ücretlerimiz ne kadar süre içerisinde ödenir.?
cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

müfettişlerin çalışma ödeneğine onay vernesiyle 2 aylık biriken maaşınızı toptan alırsınız.henüz ödenek kararı onaylanmamışki size geri dönüş yapılmamış.onayı beklemekten başka çareniz yok.işkur ile görüştüğümde onlarda uzun süredir bekleyen başvuruların olduğunu,ödemeler için müfettişlerden onay beklediklerini söylemişlerdi.

bu arada arkadaşlar bu konuda kimse bana yardımcı olamadı :(
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

Merhabalar. Öncelikle herkese kolay gelsin demek istiyorum.

Benim kısa çalışma ödeneği hakkındaki sorum işçi taşeronluğu yapan mükellefimle ilgili. 13 ocak 2009 daki yönetmeliği okudum. Alt işveren e ilişkin bir açıklama yok.Ayrıca konuyla ilgili okuduğum makalelerde iş yerindeki işçilerin sendikalı olması halinde söz konusu durum sendika aracılığı ile işçilere bildirilir, eğer işçiler sendikalı değil ise konu devlet ve işveren arasındadır deniyor. Ancak kurumdan gelen onay sonrası kısa çalışmanın işçilere bildirilmesi gerektiği işçinin bu duruma 7 iş günü içinde itiraz hakkı olduğu olduğu, kısa çalışmayı kabul etmemesi halinde haklı fesih hakkını kullanabileceği de belirtiliyor.

Şuan hala araştırma halindeyim söz konusu ödenek ile ilgili bilgisi olan meslektaşlar bilgilerini paylaşırsa çok sevinirim.

Şimdiden teşekkür ederim.

D.ALP
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

Merhaba,

forumda bu konu açılmış ama, uygulama hakkında net bir cevap gelmemiş. Bizdede şuan böyle bir durum sözkonusu araştırtım. net bir bilgiye henüz ulaşamadım. Uygulama yapan varsa cevap yazarsa çok memnun olurum.

iyi çalışmalar
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

kısa çalışma talep formunun 3 nüsha düzenleyip iş kurumuna verin.
ayrıca çalışma bakanlığı ve işkura verilmek üzere hazırlanacak olan excel tablosu var.http://statik.iskur.gov.tr/tr/kisacalisma/kisacalismabildirimlistesi.xls
adresinden indirebilirsiniz.tablonun nasıl doldurulacağına ilişkin power point sunumu var.ben ekleyemedim buraya.google dan ''kısa çalışma bildirim listesinin doldurulmasında dikkat edilecek husular'' diye aratıp sunumu indirebilirsiniz.
''türkiye iş kurumu işlemler el kitabı ''nıda indirdiğinizde oradada size yararlı olabilecek bilgiler mevcut.
kolay gelsin...
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

Herkese iyi çalışmalar,,,,
henüz yaşanmamış bir olay ama muhtemelen önümüzdeki günlerde karşılaşabiliriz diye düşünüyorum.
Kısa Çalışma Ödeneği için başvurduk ve kabul edildi. 6 ay süreyle işçi ücretleri devletçe karşılandı. Süre bitiminde işbaşı yapıldı ve takip eden günlerde bir veya daha fazla işçinin iş akdini feshetmek zorunda kaldık. Kıdem ve ihbar tazminatı hesabını nasıl yapmamız gerekecek.....İlginize teşekkürlerrrr...
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

işçi başına nekadar ödendi. ve şarları neler.
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

- üretime tamamen ara verilerek kısa çalışma yapılması planlanıyorsa 2 seçenek var
birincisi; işçileri ücertli olarak (yıllık izinde kullandırıla bilinir)izne gönderip işkura başvuruda bulunuyorsunuz.
ikincisi ; işçiler çalışırken ilerde bir tarih belirleyerek başvuruda buluna bilirsiniz.
ücretsiz izin işsizlik ödeneği ve işçinin haklı fesih (kıdem ve ihbar) açısından sorun yaratmaktadır.
- kısa çalışma uygulaması çalışılmş gibi sayıldığından kıdem ve yıllık izin hak edişi devam etmektedir.
- kısa çalışma için çalışanın iznini almaya gerek yoktur.
- kısa çalışmayı kabul etmeyen personelin durumu belirsizdir. örnek bir yargı kararıda olmadığı için farklı yorumlar vardır. bir görüşe göre kıdem ve ihbar hak etmez denmekte başka bir görüşe göre sadece kıdem hak eder denilmektedir. incelemeye gelen müfettişlerde net bir şey söyleyemiyor.
-raporlu personel kısa çalışmaya dahil edilemiyor.
-Kısa çalışma sonrasında üretime yeniden başlanması halinde çalışanların iş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmesi uyarınca yürürlükte olan koşul ve kurallar çerçevesinde iş ilişkisi devam eder. Çalışanların yasal haklarında ve sözleşmelerle verilen haklarında herhangi bir değişiklik olmaz
- Kısa çalışma süresi sonunda üretime yeniden başlanmaması halinde işveren toplu işçi çıkarma yoluna gidebilir. Toplu işçi çıkarmada da izlenmesi gereken bir idari süreç sözkonusudur. İşveren ekonomik, teknolojik , yapısal veya benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile işyeri sendika temsilcilerine, bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumu'na bildirir. İşveren saydığımız gerekli bildirimleri yaptıktan sonra işyeri sendika temsilcileri ile görüşme yapmak zorundadır. Ancak yapılan toplantılarda bir sonuca ulaşılması ve bir karar verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. İşyerinin tamamen kapatılması halinde ise işyeri sendika temsilcilerine herhangi bir bildirimde bulunma ve görüşme yapma mecburiyeti bulunmamaktadır
 
Ynt: Kısa Çalışma Ödeneği Hk.

müfettiş bir arkadaşımla konyla ilgili bir sohbetimizde bana ilettiği bilgiler şöyle: ilgili ödeneğin verilebilmesi için işyerinin mali sıkıntısı dönen çekleri banka kredi sorunları kabul edilir bir sebep olarak görülmüyor. Müfettişler kaydi ve fiili olarak inceliyormuş kaydi incelemeden kasıt işverenin kriz öncesi ve kriz sonrası faaliyet durumu yani ciroları cirolarda düşüş yoksa başvurunun sonucunun olumlu olmasını unut dedi.Küçük bir bilgi yararlanan işletme sayısı kaç şimdiye kadar dedim sıkı durun 4 yazıyla (dört) neymiş efendim bu işi sıkı tutun denmiş yoksa önüne gelen her çeki dönene her mali krize girene bu yardım yapılmazmış. Ben asla ve asla böyle bir yardımın kullanışlı olacağına ve devletin yardım edeceğine inanmıyorum...çünkü bu kriz adı üstünde mali kriz ...
 
Üst