Kısmi İstihdam& Part-Time

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan narkoz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba,
yaklaşık 4 yıldır bir iş yerinde çalışmaktayım, fakat kısmi istihdam ve part-time kanunu okuduğumda benim çalışma sistemim ile pek uyuşmadığını gördüm, öncelikle şunu belirtiyim iş yerimde bize aylık çalışma takvimi veriliyor bu takvimde yaklaşık 16 - 17 gün arasında değişiyor ayrıca tarafımıza telefon ile bildirim yapılarak aylık 4- 5 günde bu şekilde işe çağırılıyoruz toplamda ay içi 18 - 23 gün arası bir çalışma süremiz oluyor, iş yerimizden aldığımız ücret sabit maaş maaş üzerinden (aylık maaş/30*çalıştığımız gün sayısı) ayrıca işin yoğunluğuna göre 2 saatte çalışsak 8 saatte çalışsak sigortamız tam gün yatıyor ve maaşımız tam gün çalışmışız gibi yatıyor, kadrolu personel ile bazı haklar hariç aynı haklara eşit olarak sahibiz.Bu bilgilere göre benim çalışma şeklim nedir kısmi istihdammı, yoksa part time mi anlayamadım çünkü bu çalışma sistemleri saat üzerinden hesaplanıyor bizimki o şekilde değil.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.

Ynt: Kısmi İstihdam& Part-Time

Öncelikle;

İmzaladığınız bir sözleşme var mı? varsa türü nedir?

Bahsetmiş olduğunuz sistem kısmi süreli sözleşmeyi akla getirmekle birlikte çağrı üzerine çalışmada olabilir. Yaptığınız söleşmenin başında ne tür bir sözleşme olduğu yazacaktır.

sayın t.y bugun imzaladığım sözleşmeyi buldum, kısmi süreli yazıyor.

Kısmi süreli sözleşmeye bağlı çalışıyorsunuz.

İş kanunda da ilglili madde

Kısmî süreli ve tam süreli iş sözleşmesi

MADDE 13 - İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.

Kısmî süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmî süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir.

Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte tam süreli çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen tam süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi esas alınır.

İşyerinde çalışan işçilerin, niteliklerine uygun açık yer bulunduğunda kısmî süreliden tam süreliye veya tam süreliden kısmî süreliye geçirilme istekleri işverence dikkate alınır ve boş yerler zamanında duyurulur.

verdiğiniz bilgiler için çok tşk ederim turgut bey, maddlerde belirtildiği gibi kadrolu personelden tek farkımız, yıllık ücretli izne tabi olmayışımız ,kıyafet parası alamayışımız ve çoçuklar için öğrenim yardımı alamayışımızdır, bunun dışındaki tüm sosyal yardımlar yemek ücreti dahil eşit şekilde veriliyor.

yasa gereği yıllık izin hakkınız vardır. tazminatınız bile normal içiye göre aynı ölçülerde hesaplanır. eksik çalışmanız bu durumu değiştirmez.

kısmi istihdam sözleşmesinin başına;
Belirsiz süreli Kısmi İstihdam sözleşmesi yazılabilinir mi?

Esma Atasoy ' Alıntı:
kısmi istihdam sözleşmesinin başına;
Belirsiz süreli Kısmi İstihdam sözleşmesi yazılabilinir mi?

Evet.

a-iş gerçekten belirli süreli de olduğu gibi olur ve kısmi çalışma yapılır(2/3 oranında daha az)ise
b-" " belirsiz süreli de olduğu gibi olur ve yine " " " " " " "

Bura da önemli olan tam zamanlı çalışan işciye göre daha az yapılan çalışmadır.Zira işin mahiyeti ve sözleşmenin süresi belirli ise mahiyete yönelik olgu(belirli süreli o iş veya belirli işin tamamlanma süresi veya belirli bir olgunun sona ermesi durumu) ve sözleşmenin süresi önceden belirlenen(o)tarih de sona erecek. Siz sözleşmenin bitim tarihinden sonraki gün itibariyle(aralıksız) tekrar aynı işci ile sözleşme düzenlediğinizde bu defa(esaslı bir neden olmadıkca) zincirleme durumu sözkonusu olacağından,o sözleşme belirli süreli tanımlanmış olsa da artık bu sözleşme başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabül edilmiyecek mi?evet edilecek.

narkoz ' Alıntı:
verdiğiniz bilgiler için çok tşk ederim turgut bey, maddlerde belirtildiği gibi kadrolu personelden tek farkımız, yıllık ücretli izne tabi olmayışımız ,kıyafet parası alamayışımız ve çoçuklar için öğrenim yardımı alamayışımızdır, bunun dışındaki tüm sosyal yardımlar yemek ücreti dahil eşit şekilde veriliyor.
mavisakal_79 ' Alıntı:
yasa gereği yıllık izin hakkınız vardır. tazminatınız bile normal içiye göre aynı ölçülerde hesaplanır. eksik çalışmanız bu durumu değiştirmez.

Evet değiştirmez.
Genelde kıyafet ve çocuk yardımlarındanda yararlandırılmanız gerekir.Yararllandırılmamanız için "haklı bir neden"olması gereki ki,bu iki hususa ilişkin olsun sanmıyorum.Zira gerek belirli-belirsiz süreli sözleşme ile çalışanlar arasında, gerekse bunlar ile kısmi süreli sözleşme ile çalışanlar arasında ücret ve paraya ilişkin haklar bölünebilir menfaatler yönünden farklı işlem yapılamaz,tabi tutulamaz.