Kısmi Süreli Çalışma Talebi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan runaway
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
8 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelikte detayları belirtilen işçinin "kısmi süreli çalışma talebi" ile ilgili olarak;
yönetmeliğin 12.maddesinde Kısmi Süreli Çalışma Yapılabilecek İşler açıklanmış olup maddenin b bendinde "Nitelikleri dolayısıyla sürekli
çalıştıkları için durmaksızın birbiri ardına postalar hâlinde işçi çalıştırılarak yürütülen sanayiden sayılan işlerde" İŞVERENİN ONAYININ
BULUNMASI şartına bağlanmış. Bu konuyu siz değerli meslektaşlarla tartışabilir miyiz acaba?
Mesela 3 vardiya halinde çalışan bir imalat fabrikasında, üretim yerindeki işçiler (mavi yakalılar) 3 vardiya da çalışırken, tek vardiyada
haftalık 45 saat esasına göre beyaz yaka çalışanları (kısaca ofis personeli) da bulunmaktadır. Bunlardan diyelim ki işçi bir çalışan kısmi süreli
çalışma talebi ile işverenine başvurdu. İşveren yönetmeliğin12/b maddesini gerekçe göstererek reddedebilecekken, aynı işyerinde ki ofis
çalışanının böyle bir talebi karşısında aynı maddeyi gerekçe gösterip reddetme şansı var mıdır?
Bence ofis çalışanı işçiler (memurlar) her ne kadar vardiyalı postalar halinde çalışmasa da işyeri bütünlüğü düşünüldüğünde, madem işyeri
bu madde tanımına giriyor o halde ayrım yapılmaksızın işveren onayı şartına bağlı olmalıdır diye düşünüyorum.

Postalar halinde çalışma gibi bir kaç özel durum hariç işv. eli kolu bağlı, mecburen talebi karşılayacak.

Hatalı mesaj olmuş,bu nedenle tarafımdan silinmiştir.
sn.merkür2 ye katılıyorum.

Son düzenleme:
evet.
çünkü olayınızda ki ofis çalışanı, anılan yönetmelik M.12/1 bendi kapsamında olmayıp,ilgili işci için 2 ci bende göre o şart aranmaz, kısmi süreli çalışma yapabilir
merhaba konu hakkında bilgili olmanıza sığınarak birkaç sorum olacak,
cevaplarsanız çok memnun olurum 170 i aramama rağmen tamin edecek cevap alamadım,
ben 2012 yılından bu yana bir işyerinde asgari ücret ile 30 gün üzerinden (haftada 5 gün c.tesi -pazar tatil olup haftalık 45 saat)çalışmaktayım.
2.buçuk yaşında bir kızım var.eşimde bende özel sektör çalışanıyız.işverenimden kısmi süreli çalışma talep etmek istiyorum ancak;aklıma takılan bazı sorular var,
diyelimki ben günlük 4 saat x 5 gün çalışma talep ettim.fakat işveren kısmi süreli çalışmanı kabul ediyorum fakat günlük 6 saat çalışma yapmanı istiyorum diyebilir mi?derse günlük çalışmamda yemek-dinlenme sürem olacak mı?birde aylık çalışma günümüze göre yemek ücreti sodexo kartımıza belli bi miktar para yatıyor.kısmi süreli çalışmamda bu ücreti almaya devam edecekmiyim?sözleşmemizde yemek ve servis ücretine dair herhangi bir madde yok.şirketimizin 350 personeli var.benimle aynı işi yapan 30 kişi var.diğer 29 kişiye yemek ve servis hizmeti verip sen kısmi sürelisin o nedenle vermiyorum deme hakkına sahip mi?
bir de 5 yıldır tam zamanlı çalışıp kısmi süreli çalışmaya geçtiğimde diyelimki beni işten çıkarmak istedi.bana ödenecek tazminat ne şekilde hesaplanacak?
çünkü işveren açıkça kısmi süreli işi biraz zor duruma bakarız gibi bir ifade kullandı.5 yıllık emeğim tazminatım heba olur mu?
son olarak diyelim ki kısmi süreli çalışma yaparken işten çıkarıldım.işsizlik maaşı alabilecek miyim?diyelim ki işveren tüm şartları kabul etti ve kısmi süreliye başladım.ilerleyen dönemlerde siğortam tam yatmadığı ve kısmi süreli çalışma yaptığım için başka bir işyerinde de kısmi süreli çalışıp sigorta günümü yükseltebilir miyim?
yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.
iyi çalışmalar,,

Merhaba
-Kısmi süreli çalışmada haftalık çalışa sürei 30 saati aşamaz,buna göre işveren sanırım altı saatlik çalışma talep edebilir(bu noktada işcinin dilekçesinde belirttiği saate işveren uymak zorunda mı,bilmiyorum)
-günlük dört saatlik çalışmada ara dinlenme süresi en az 15 dk.olması gerekir ise de yemek bedeli doğmaz düşüncesindeyim,çünkü işyerinde dört saatten fazla dahası öğleden sonra çalışanlara yemek bedeli ödenmekte,
-ancak günlük altı saatlik çalışmada ara dinlenme süresi en az 30dk. ise de y.bedelinin ödenmesi uygun olur düşüncesindeyim,üstelik bu çalışma öğleden sonraya sarkıyor,ayrıca iş süresi ile fiili çalışma süresini de ayırmak lazım ki,diyelim siz 8-12 arası 4 saat çalışıyor.işyeri 12-13 arası 1 saat öğle tatili yapıyor(sizde yapıyorsunuz)13-15 arasıda 2 saat daha çalışacaksanız bu durumda y.bedelinin ödenmesinin ağırliklı olarak gerektiği düşüncesindeyim,diğer taraftan bu nokta ve servis konusunu iş yasasının 5 ve 13 cü maddenin ikinci fıkrasına göre değerlemek mümkün.
-kıdem tazminatı yönünden kısmi süreli çalışma dönemi ile öncesinin ayrı ayrı hesaplanması ugun olacaktır.
-işsizlik ödeneği ile k.tazmiatına hak kazanma noktaları tamamen fesih nedenine bağlı,bu nedenle şimdiden evet/hayır demek yanlış olur.
-bu işyerinde tam zamanlıdan kısmi süreli çalışmaya geçip bu şekil çalışmaya devam eder iken başka bir işyerinde yine kısmi süeli çalışma yapmanız sanırım işverenin onayına bağlı olur!..eğer baştan kısmi olarak çalışıyor olsaydınız onaya grek kalmayacaktı.

kısmi zamanlı çalışma ücret hesaplama

merhabalar,
ben beyaz yaka çalışan olarak şuan çalışmakta olduğum şirkette doğum sonrası kısmi zamanlı çalışma yapmaktayım,
-şirketimiz haftada 5 gün çalışmakta ve 45 saatlik süreyi tamamlamaktadır.
(resmiyette 6 gün çalışıyor görünüyoruz,yıllık izinlerde vs cumartesi günleri de sayılmaktadır.)
-ben ise pazartesi salı çarşamba günleri tam gün geliyorum.
öğrenmek istediğim konu benim ücret hesaplamam ne şekilde yapılmalıdır, saatlik hesap mı yoksa günlük hesap mı yapılmalıdır:
-hata olduğunu düşünüyorum ve yetkili mercilerden net cevap alamıyorum,şirketimizde de yeni bir uygulama olduğundan yapan tek kişi benim,
-benim ücretimi şöyle hesaplıyorlar, brüt ücret/30 * (o ay içerisinde çalıştığım gün sayısı)
-bu durumda ben 45 saatin 27 saati çalışıyorum ancak brüt ücretimin yarısından daha azını almış oluyorum ve sgk günlerim de 7,5 saat üzerinden değil 9 saat üzerinden ödenmiş oluyor.
-durumdan şüphe duyma sebebim şudur; yarı zamanlı çalışma kanunundan yararlanıyor olsaydım 22,5 saat çalışıyor olup yarım brüt maaşımı alacakken, 27 saat çalışıp yarım brüttende az maaş almamdır.

vakit ayırdığınız için teşekkürler,

Son düzenleme:
a-sözleşmede ayrık hüküm yoksa y.izin hesabında cumartesi dikate alınır
b-kısmi süreli çalışmada haftalık çalışma süresi en çok 30 saattir,buna göre 27 saat uygun
c-kısmi süreli çalışmada günlük çalışma süresi değişebilir,siz 3x9 şeklinde haftada 27 saat çalışıyorsunuz ama dediğiiz gibi toplam iş süresi yani saat/7.5 olmalıdır,9 saat üzerinden olmaz
d-aylık sgortalı gün sayısıda çalışma süresi yani saat/7.5 şeklinde hesaplanır
e-işyerinizde çalışılmayan cumartesi ve hafta tatili ücreti de size ödenmiyor,
f-"e"şıkkına ilave saat ücret yerine günlük ücret ödenmesi ile sgortalı gün sayısı noktası,farklı sonuçların doğmasına sebeb olmakta,
düşüncesindeyim.