Komisyon

stajyer32

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Eyl 2006
Mesajlar
327
Konum
istanbul
Merhaba
Vergi mükellefi olmayan bir kişiye firmamız adına yaptığı satıştan dolayı bir komisyon ödeyeceğiz. Bunu nasıl gider yazabiliriz. Gider pusulası ile gider yazabilirmiyiz. Gider pusulası ile gidr yazabilirsek matbuu gider pusulası yok normal kağıda düzenleyip gider yazılabilirmi? Ödeme banka kanalı ile olacak
Teşekkürler
 
Bu işlem için önce noterden gider pusulası tasdik ettirmeniz veya anlaşmalı matbaadan gider pusulası bastırmanız gerekiyor. Düz bir kağıda düzenleyip hazırlayamazsınız. Şirketinize satın almış olduğnuz bu malı satıcı kişi yönünden değerlendirmeniz gerekir. Bu malı satan kişi örneğin daha önce bir işyeri olupta kapatmış ve işyerindeki malları kendi adına fatura etmiş bir kişi olabilir. Bu mallar elinde mevcut ve bunları bir yolla paraya çevirmek istiyor (burada esas amaç para kazanmak veya gelir sağlamak olmayacaktır) bu durumda düzenleyeceğiniz gider pusulasında stopaj uygulamayacaksınız. Ancak satıcı kişi bu işi para kazanmak için gelir sağlamak amacıyla yapıyorsa (örneğin bir hanımın evinde örgü örüp bir mağazaya satması, evinde gıda maddesi hazırlayıp bir şarküteriye veya markete satması gibi) bu durumda düzenleyeceğiniz gider pusulasında stopaj uygulaması yapmak zorundasınız. Ödemenin elden veya banka kanalı ile olması bir şey değiştirmeyecektir. Yanlız düzenleyeceğiniz belge tutarı 8.000,-YTL. den fazla ise ödemenin banka, Ptt veya Çek gibi kaydı takip edilebilir bir kanal ile yapılması zorunludur.
 
sayın stajyer 32 sizin olayınızdaki ödenecek komisyon yukarıda bahsetiğim ikinci olay ile örtüşmektedir. Ödediğiniz komisyon bu kişi için gelir getirici bir unsur olarak değerlendirilmeli ve düzenlediğiniz gider pusulasında ödenen bedelden % 10 stopaj yapmak ve bu stopajı muhtasar beyanname ile vergi dairesine beyan etmek zorundasınız. Gider pusulası muhteviyatı eğer bir emtia alımı olsaydı stopaj oranı % 5 olması gerekecekti. İyi çalışmalar dilerim.
 
Üst