Konsinye Satış Hakkında

Üyelik
17 Ocak 2014
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
Saygı Değer Forum Üyeleri ;

Ben konsinye satış yaparak faaliyet sürdürmek isteyen bir firma sahibiyim. Fakat konsinye satış hakkında gerek alomaliye forumu yada diğer forumlarda bu konu hakkında bir çok bilgi ve yazı okumama rağmen konuya tam manası ile vakıf olamamakla beraber işleyişin nasıl gerçekleştiğinide çözmüş değilim sizlerden isteğim aşağıda belirtmiş olduğum çalışma düzenimin kanuni açıdan doğru olup olmadığı konusunda yardımda bulunmanızdır.

Çalışma düzenim ;

Yaklaşık 300 çeşite yakın ürün pörtföyüm mevcut bu ürünleri müşterilerime konsinye irsaliyesi kesip bırakıyorum. Müşterilerim bu ürünleri 1 takvim ayı içerisinde ürünleri istediği fiyattan satışlarını gerçekleştiriyorlar ve takip eden takvim ayının 1 ila 10 günü arasında bana bildiriyorlar. Bende bana bildirim gerçekleştiği zaman sattıkları ürünlerin faturasını kararlaştırılmış olan fiyattan kesip müşterimden ödemesini alıyorum. Bu çalışma düzeni konsinye vermiş olduğum firma ile aramızda yapılan sözleşmede de belirtilmiştir.

Bu çalışma düzenine Örnek olarak ;

Bir Müşterime 100 Çeşit üründen çeşit başına 6 adet olmak üzere toplam 600 adet ürün konsinye olarak bırakıyorum. Müşterim 1 takvim ayı içerisinde bu bırakılan ürünlerden 150 adet ürün sattığını bana satışın gerçekleştiği takvim ayını takip eden ayın 1 ila 10 arasında bildiriyor ve bende buna müteakiben faturasını kesip ödememi tahsil ediyorum.

İlginiz, alakanız ve yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Selamlar
Aslında konuyu 2 açıdan değerlendirmek lazım.Biri,faturanın düzenlenme zamanı,diğeri ise kdv'nin beyan edilme zamanı.
Konunun size karışık gelmesi normaldir.Çünkü tahmin ediyorum okuduğunuz makale veya yorumlarda konsinyatör ve konsinyi kelimelerinin karmaşıklığı,hemde kdv konusunun ayrıca ele alınmış olması,konunun tam olarak anlaşılmasını zorlaştırmaktadır.
Yazarak anlatmanın zorluğunuda bilmekle beraber,mümkün olduğunca sade anlatmaya çalışacağım.İnşallah muvaffak olurum..
daha iyi anlamanız için bazı tanımların üzerinden tekrar geçmek gerekir.
KONSİNYATÖR veya KONSİNYÖR: Konsinye malı gönderen firma (yani siz)
KONSİNYİ: Kendisine konsinye mal gönderilen firma (müşterileriniz)

* Konsinye sözleşmesini düzenlediniz ve malları irsaliye ile Konsinyi'ye (müşterinize) gönderdiniz.İrsaliye üzerine de "konsinye amaçlı teslim edilmiştir" ibaresi eklediniz.
* İrsaliyenin 7 gün içinde faturaya bağlanması,konsinye teslimlerinde geçerli değildir.
* Müşteriniz yani konsinyi,satışı yapılan malları listeleyerek size bildirdikten sonra 7 gün içinde bunların faturalarını müşteriye düzenlemeniz gerekir.Yani müşterinizin bu malları ne zaman sattığı ve size bildirdiği önemlidir.Yazınızda belirttiğiniz gibi takip eden ayın 1-10 arası satışların size bildirilmesi ve sizinde bu malları faturaya bağlamanız bana göre hatalı bir uygulamadır.Bu aşamada müşteriniz tarafından satılan malların faturasının en geç 7 gün içinde tarafınızdan düzenlenmesi gerekmektedir.(yasa değişmediyse,şu anki uygulama bu şekilde)Örneğin müşteriniz 28 ocakta satışı yaptıysa sizin faturayı düzenleme tarihiniz en geç 4 şubat olmalıdır.15 ocakta sattıysa sizinde faturayı düzenleme tarihiniz en geç 22 ocak olmalıdır..
* Burada bir diğer kafa karıştıran sorun ise kdv'nin ne zaman beyan edileceği konusudur.Bildiğiniz gibi (veya bilmediğiniz) vergiyi doğuran ana olay teslim'in gerçekleşmesidir.Kdv kanunu 10.maddenin d bendi aynen şöyledir.
Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi
Madde 10-
.....
d) Komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle yapılan satışlarda, malların alıcıya teslimi,

Mesela yukarıda verdiğim tarihli örneklerden hareket
edersek teslim ocakta yapılmış fakat fatura şubatta kesilmiş olsa bile ilgili satış ve kdv bedeli konsinye malı gönderen tarafından (yani sizin) ocak ayı beyanıyla beyan edilmelidir. Hal böyleyken haliyle malı konsinye olarak alan firmada bu kdv'yi indirim konusu yapacaktır.Eğer siz şubatta kestiğiniz faturanın kdv'sini ocak ayında beyan ederseniz -ki öyle olmalı- ,karşı firma (müşteriniz) kdv'yi şubat ayında indirim konusu yapacağından bu durum karışıklığa sebebiyet verebilecektir.bunu önlemek içinde sizin keseceğiniz faturanın tarihininde ocak ayına ait olması daha sağlıklı olacaktır.Özellikle fatura tarihindeki 7 günlük sürenin sonraki aya sarktığı durumlarda buna dikkat etmekte yarar vardır..

Neticede,anlattığınız uygulama şeklinizde,malların satışının size bildirilmesi ve sizinde düzenlediğiniz faturanın tarihi konusunda,anlatmaya çalıştığım şekilde yeni bir düzenlemeye gidebilirseniz,bana göre ortada sorun kalmayacaktır.
Aşağıda paylaştığım makale size daha ayrıntılı ışık tutacaktır.

Lebib Yalkın ; Mevzuat Yayımcılığında 61. Yıl

Saygılarımla,
 
Son düzenleme:
Sayın Tahsin Bey ;

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

Öncelikle Yazmış olduğunuz cevaptan ve paylaştığınız makaleden işleyişin nasıl olmasının gerektiğini nasıl anladığımı ifade etmek isterim.

Firmam müşterime konsinye ürün irsaliyesidir ibareli irsaliyeyi düzenleyip malı müşterime teslim edeceğim. Teslim işlemi gerçekleştiği andan itibaren müşterim her sattığı ürünü bana 7 gün içerisinde bildirecek ve bu süre zarfında müşterime faturasını kesmek zorundayım. Müşterimin ayın 30 dahi satış yapıp bana bildirimde bulunduğu ürünlerin faturasını diğer ay bile faturalandırmış olsam dahi bir önceki aydaki beyanda göstermek zorundayım.

Umarım doğru anlamışımdır. Şayet doğru ise ;

Türkiye'deki piyasa koşullarını ve firmamım ürün portföyündeki çeşitliliği göz önünde bulundurursak buna ilaveten çalıştığım firmaların kurumsal anlamda çalışmadıkları, Ürünlerin yurt dışından geldiğinden dolayı ve fiyatların piyasa koşullarına göre yüksek olması ürünün satılabilirliğinide etkilemekle beraber konsinye çalışmak bir şekilde müşterilerimi cezbetmektedir. Fakat şuan yukarıdaki uygulama ile bu cazibede ortadan kalktığı için bu şekilde bir uygulamayı başarabilmem bana imkansız gibi gelmektedir.

Yine İnternet üzerinden edindiğim bilgiler ışığında uygulamayı şu şekilde hayata geçirmek nasıl sonuçlar doğurabilir yada bu uygulamayı ÖZELGE ile hayata geçirme şansım varmıdır.

Şöyleki ;

Ürünler müşteriye irsaliye ile teslim edilecek müşteri ürünlerin satışını 1 takvim ayı içerisinde gerçekleştirecek. Ay sonu itibari ile bana bildirimi yaptıktan sonra bende müşterime faturasını satışların gerçekleştiği ayın son gününe faturalandırıp beyannamesini vereceğim.
 
Son düzenleme:
Sayın Cem Koray,

Tahsin dostumun yazdıklarından sonra yorumunuz üzerine kısa eklemeler yapayım. Önce iki ayrı yasal uygulamayla karşı karşıyasınız.
1. Vergi Usul Yasası,
2. Katma Değer Vergisi Yasası.

Her iki yasa açısından farklı işlemler yapacaksınız. KDV açısından her kestiğiniz irsaliyenin KDV tahakkukunu yapacaksınız. Çünkü Vergiyi Doğuran Olay "Teslim" ile meydana gelir. Bunun muhasebede takip tekniğine girmiyorum. Beyanlarınız da tabi bu tahakkuklara göre seyredecektir.

Vergi Usul Yasasına göre ise sözleşmenizde yazsa bile hükümsüz olan madde 30 gün maddesidir, burada da 7 günlük süreyi uygulamalısınız, örneğin her pazartesi günü fatura kesmek gibi. Diğer şekiller Usulsüzlüktür.

Bu uygulamaları mukteza talebiyle düzeltemezsiniz yada beklediğiniz sonucun gelmeyeceğine emin olabilirsiniz.
 
Sayın Tahsin Bey ;

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.

Öncelikle Yazmış olduğunuz cevaptan ve paylaştığınız makaleden işleyişin nasıl olmasının gerektiğini nasıl anladığımı ifade etmek isterim.

Firmam müşterime konsinye ürün irsaliyesidir ibareli irsaliyeyi düzenleyip malı müşterime teslim edeceğim. Teslim işlemi gerçekleştiği andan itibaren müşterim her sattığı ürünü bana 7 gün içerisinde bildirecek ve bu süre zarfında müşterime faturasını kesmek zorundayım. Müşterimin ayın 30 dahi satış yapıp bana bildirimde bulunduğu ürünlerin faturasını diğer ay bile faturalandırmış olsam dahi bir önceki aydaki beyanda göstermek zorundayım.

Umarım doğru anlamışımdır. Şayet doğru ise ;
.

Tekrar selamlar.Anlatmaya çalıştığım tam olarak ta budur.Bu süreyi Kevork üstadımında belirttiği üzere,mukteza veya başka belgelerle maalesef değiştiremez veya uzatamazsınız,çünkü yasa böyledir.
Saygılar
 

Benzer konular

Üst