Konsolosluğa Ürün Satışı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan FUNDA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhabalar

Yarın bir yabancı konsolosluğa ürün satışımız söz konusu olacak. K.D.V. açısından nasıl işlemler yapmak gerektiği konusunda acil bilgilere ihtiyacım var.
K.DV. kanunu madde 15 de diplomatik istisnalarla ilgili maddede
Karşılıklı olmak kaydıyla, yabancı devletlerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerine, konsolosluklarına ve bunların diplomatik haklara sahip mensuplarına yapılan teslim ve hizmetler, vergiden istisnadır demektetir.

peki faturayı düzenlediğimizde bu maddeyi faturanın üzerine yazmak yeterli olacak mı?

başka nelere dikkat edilmesi ve ne yapılması gerekiyor?

ürünü k.d.v. li alıp k.d.v.siz satış yaptığımız için ödediğimiz k.d.v. ne olacak??

şimdiden teşekkürler arkadaşlar,
 
Sayın Funda,
60 Nl.KDVK Gn.Tb.'den
5. Diplomatik İstisna Uygulaması:
Diplomatik istisna kapsamında yapılacak mal ve hizmet alımları, söz konusu istisna belgesine dayanılarak katma değer vergisiz olarak yapılacaktır. Dolayısıyla satıcılar tarafından kendilerine ibraz edilen istisna belgeleri incelenerek, satın alınmak istenilen mal ve hizmetlerin istisna kapsamına girip girmediği tespit edilecek, kapsama giren mal ve hizmetlerin satışında düzenlenen faturada katma değer vergisi hesaplanmayacak ve alıcıdan tahsil edilmeyecektir. Bu satışlar için düzenlenen faturaya, alıcı adı ve adresinin yanısıra uyruğu, belgenin tarih ve numarası ile kimlik kartının numarası yazılacaktır.
43 Nl. KDVK Gn.Tebliğinden
6. Diplomatik İstisna Kapsamındaki Satışın Beyanı ile İndirilemeyen Verginin Satıcıya İadesi:

Katma Değer Vergisi Kanununun 15. maddesinde düzenlenen diplomatik istisna, aynı Kanunun 32. maddesi hükmüne göre "tam istisna" niteliği taşımaktadır. Bu nedenle diplomatik istisna kapsamındaki teslim ve hizmetlerin bünyesine giren katma değer vergileri, indirimin mümkün olmaması halinde mükellefe iade edilebilmektedir.

Diplomatik istisna uygulamasında verginin önce tahsil edilip sonra alıcıya iadesi uygulamasından vazgeçilmesi nedeniyle, bu istisnanın beyannamede gösterilmesine ilişkin olarak 39 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin I/A bölümünde yapılan açıklamalar ve 1 No.lu Katma Değer Vergisi Beyannamesinde yeni uygulamaya uymayan düzenlemeler yürürlükten kaldırılmıştır.

Diplomatik istisna iade hakkı doğuran diğer işlemler gibi beyan edilecek, istisna uygulamasından doğan iade talepleri ise ihracat istisnası dışındaki iade hakkı doğuran işlemlere ilişkin iadeler konusunda, önceki Genel Tebliğlerde yapılan açıklamalara göre yerine getirilecektir.

Buna göre, diplomatik istisna kapsamındaki işlemlere ilişkin tutarlar 1 no.lu beyannamenin 24 numaralı satırında beyan edilecek ve 30 numaralı satırına da yazılmak suretiyle toplam bedelden indirilecektir. 30 numaralı satıra ilişkin olarak beyannamede yer alan dipnot yürürlükten kaldırılmıştır.

Öte yandan, yeni düzenleme nedeniyle beyannamenin 54 numaralı satırındaki ifadenin diplomatik istisnaya ilişkin bölümünün de geçerliliği bulunmamaktadır.
Bu konudaki yasal düzenleme 60 Nl.KDVK Gn.Tebliği..ve 67 Nl KDVK Gen.Teb.
Detaylı bilgi için okuyabilirsiniz.
 
Üst