Konu: Şirket Kuruluşunda SSK Tescili ve İPC *Acil Yrdm*

sedateroglu

Katkı Sunan Üye
Öncelikle hepinize iyi akşamlar diliyorum. Konuyu aşağıda anlattım. Değerli büyüklerimden bilgi ve tecrübeleri doğrultusunda bana yol göstermelerini istiyorum.

06.05.2008 tarihinde yeni bir şirket kurduk. Şirket kuruluşunda, kuruluş bildirim formuna, hay yazmaz olaydık. Sigortalı işçi çalıştırmaya başlandığı tarih; 05.05.2008, İşçi sayısı 3 yazarak tescilini yapmışız. Neyse şirketi tescil ettik, vergi dairesi yoklamaya geldi, yoklamada henüz işçi çalıştırılmaya başlanmadığı şeklinde yoklama tutuldu. Ben de 02.06.2008 tarihinde, işe başlama 03.06.2008 olacak şekilde SGK ya işyeri bildirgesi ve girişleri verdim. İleriki aylarda da bana şirketin 03.06.2008 tarihinde tescil olduğuna dair tescil yazısı geldi.

Ama aradan bir sene geçti. SSK bana kuruluş bildirim formuna 05.05.2008 yazdığım için Asgari Ücret*3 tutarında İPC kesmiş. Daha tebliğ edilmedi, ben E-Bildirge sisteminin müfredat kartı kısmında gördüm. Şimdi benim ne yapmam lazım. Daha önce böyle bir durumla karşılaşan var mı?

Sigortaya 05.05.2008 tarihinde tescil olduysa, benim işyeri bildirgemi niye aldınız mı diyeyim? Ya da bana olaydan 3 ay sonra tescil yazısı gönderdiniz oradaki tescil tarihi niye benim işyeri bildirgesindeki açılış tarihimdi mi diyeyim?

Şirket, tescille tüzel kişilik kazanır. Ben zaten 06.05.2008 de tescil olmuşum, siz bana 05.05.2008 de işçi çalıştırmaya başlamışsın neden bildirmedin diye ceza kesiyorsunuz. Sizce mantıklı mı diyeyim?

Sehven bu tarih yazıldı. Buyrun yoklama fişinde görüldüğü gibi işçi çalışmıyormuş mu diyeyim?.

Daha önce böyle bir durumla karşılaşan var mı? Delillerim bunlar, SGK prim itiraz komisyonu bu bilgi ve belgeler ışığında İPC yi iptal eder mi? Ya da yargı da şansım olabilir mi?

Ynt: Konu: Şirket Kuruluşunda SSK Tescili ve İPC *Acil Yrdm*

Siz kendi ellerinizle 05.05.08 tarihinde ve 03.06.2008 tarihinde işyeri bildirgesi verdim diyorsunuz.

İlk verdiğinizde sigortalı girişi yapmadıysanız ve vergi dairesi tarafından da tutanak tutulduysa Asgari ücretin 3 katı cezası yani işyeri bildirgesini zamanında verilememe cezası kesilmiş. 03.06.2008 tarihinde de zaten göndermişsiniz. Cezayı düzelttirmeniz zor.

Ayrıca bilgi veriyim, size tebliğ yeni yapıldıysa ssk dosya memuruylada konuşarak 4/1 oranında indirimde yararlanabilirsiniz.

Şirket ilk tescillerde işyeri bildirgesini verme görevi ticaret siciline aittir. Her ne kadar 05/05/2008 yazılsada şirket 06/05/2008 tescil edildiği için 06/05 olarak değerlendirilmesi gerekir. Orada 3 kişi yazmanızda fazla bir şey ifade etmez. (3 sayısını geçmedikçe) Ön anlaşma gereği 3 kişi işe alınacağı bildirilsede bu 3 kişi işbaşı yapmadı ise girişleri verilmez. Elinizdeki belgeler ile sgk gidip görüşün.

ilk açılışta ssk işyeri bildirgesi verilmedi ticaret sicil memurluğu tarafından bildirim yapılacak. ok. peki ssk ya gönderilen 03.06.08 tarihli işyeri bildirgesi ne olacak?
Birincisi ve İkincisi de gerçekleşirse 2 şirket kurulmuş olmazmı?

Ben 02.06.2008 tarihinde, 03.06.2008 için İşyeri Bildirgesi verdim. SSK da bana firmamın 03.06.2008 de tescil edildiğini bildiren tescil yazısını gönderdi. SSK'nın mantık olarak 05.05.2008 tarihini dikkate almaması gerekmez mi?. Şirket tescille tüzel kişilik kazanmaz mı? 05.05.2009 da olmayan bir yere nasıl tescil yapar. Yoklama da işçi yazmıyor. Ben tescil tarihine itiraz edicem. Sizce nasıl bir sonuç çıkabilir?