fonradar

Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

Ant Z

Tanınmış Üye
Üyelik
30 May 2009
Mesajlar
1,907
Arkadaşlar

Konut Yapı kooperatifinde 12 çalışan var bunlardan 5 tanesi muhasebe müdür , diğerleri saha personeli ( temizlik çöp v.s.)

Bu 7 çalışanın ücretleri gelir vergisi ve damga vergisinden istisna olur mu ?

Teşekkür ederim

Saygılarımla
 
Ynt: Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

Hangi ücretlerin gelir vergisinden istisna olduğu Gelir Vergisi Kanunumuzun 23.maddesinde hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, saydığınız çalışanlar site içi ve büro içi hizmet verdiklerinden dolayı, kooperatifin bodrolu site personeli ve büro elamanı olarak kooperatif kayıtlarında gözükmesi gerekmektedir. Bu nedenle gelir vergisi ve damga vergisinde istisna olmaz..
 
Ynt: Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

Üstad cevap için teşekkür ederim

Yalnız 12 kişinin 5 muhasebe

7 si saha

ben saha elemanlarının durumunu merak ediyorum

Teşekkür ederim
 
Ynt: Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

sayın Ant Z,bu 7 kişi eğer inşaat sahasında çalışan ustabaşı,amele ve vs.ise burda bu kişilerle GVK.9.madde kapsamında iş kanunu kapsamında sözleşme yapmadan çalışılabilir ve tabiki kısa süreli olmak şartı ile ve burda GV.DV.den bahsedilmez,ama sizin dediğiniz gibi temizlik ve vs.gibi işleri yapanlar ise bu kooperatifin sözleşmeli personeli ise ki öyle olduğu anlaşılıyor o zaman bu kişiler için hem SGK hemde GV.DV.vardır ve GVK.23/6 kısmındaki hizmetçi ve kapıcı kısmına girmediği için,kolay gelsin.
 
Ynt: Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

Ustad merhaba
bu 7 kisi sitelerin çöplerini topluyor ortak alanları supuruyor bunun dısında bazen tesisatta yardımcı oluyor sizce istisnadan faydalanabilirler mı?
Teşekkür ederim
 
Ynt: Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

bu saydığnız 7 kişi bu işleri devamlı suretle yapıyorlarsa, zaten kooperatif site yönetimi olarak bu işçiler ile sözleşme imzalamış olmanız gerekir.
Bu işçiler ortak alanları süpürmenin yanında, büyük ihtimal site üyelerine tahakkuk ettirilerek yaptırılan bahçe otlarının biçilmesi, ağaç dallarının kesilmesi gibi diğer site içi işleride yapıyor farzediyorum.
Bu işçiler site personeli sıfatıyla GVK 23.maddedeki ücret istisnasından yararlanamıyor..
Kooperatifin bordrolu işçileri olarak hem sgk, hemde ücretlerinden gv ve dv kesilmesi gerekmektedir.
 
Ynt: Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

Üstad

Ben aşağıdaki yazıdan istisna edebilrim gibi bir sonuç çıkarıyorum. Acaba kaçırdığım bir şeymi var ? GVK 23 de sayılanların iş sözleşmesi yapmaması mı gerekiyor ki ?

Teşekkür ederim

Saygılarımla


6. Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir);

B- SITE YÖNETICILIGINE BAGLI ÇALISANLARIN ÜCRETLERINDE ISTISNA

Site yöneticiligine bagli olarak çalisanlara yapilan ücret ödemelerinin, Gelir Vergisi Kanunu'nun 23. maddesinin 6 numarali bendine göre, Gelir Vergisinden istisna edilebilmesi için:

a-Özel fertler tarafindan çalistirilan hizmet erbabinin evlerde, bahçelerde, apartmanlarda müstakil meskenlerde, ferdilesmis yapi kooperatifi seklinde yapilmis sitelerde, kurum veya kuruluslarin malik olduklari lojmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde çalismasi,

b-Çalisan kisilerin, orta hizmetçiligi, süt ninelik, dadilik, bahçivanlik, kapicilik ve kalorifercilik gibi hizmetlerde çalismasi,

c-Apartmanlarda, müstakil meskenlerde, ferdilesmis yapi kooperatifi seklinde yapilmis sitelerde, kurum veya kuruluslarin malik olduklari lojmanlarda çalisan ve (b) bendinde belirtilen kisilerin ücret ödemelerinin malikleri tarafindan ödenmesi

gerekmektedir.

Bu açiklamalara göre; meskenlerde (apartmanlarda ), sitelerde ve yapi kooperatiflerin kat mülkiyeti yönetim kurulusuna devredilmis apartman yöneticiligi tarafindan çalistirilan; temizlikçi, bahçivan, kapici ve kalorifercilere ödenen ücretlerin, gelir vergisinden istisna edilmesi, bunlarin disinda çalisan soför, elektrikçi, büro personeli, muhasebeci, bekçi, isçi ve idare müdürü, avukat, v.b. diger personele ödenen ücretlerin ise, Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesine göre ücret olarak gelir vergisine tabi tutulmasi gerekir[4].
 
Ynt: Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

Ancak, GVK mad.23 de sayılanlar yalnızca o işleri yapıyor. Yani bahçıvan sadece bahçıvanlık, kaloriferci sadece bu işi yapıyor.

Yapı kooperatifindeki site içi personeli ile yapılan iş sözleşmesinde işin tarifi, çalışma yeri gibi hususlarda yapılması gereken açıkça ortaya konulmalı. Benim yapı kooperatifinde çalışan site işçilerinin hepsiyle iş sözleşmesi düzenliyoruz. Ancak kanunda bahsi geçen istisnadaki sabit iş tanımına uymuyor. Çünkü bir gün kooperatif sınırı dışında kalan yangını önlemek için belirlenen sahada bulunan bir işçi, bir başka gün üyelerin denize girdiği sahil bölümünde taşıma işi yapıyor, bir başka gün makina başında oluyor, bunun gibi..

Eğer şahıs sitede sadece bahçıvanlık işi ile meşgul olacaksa, bu istisnadan yararlanabilir. Bahsettiğim şekilde yapı kooperatiflerinde sadece bahçe işlerinin yanında sair işlerlede dönüşümlü olarak ve mesaide uygulanarak çalışan site personeli, GVK mad.23 de sayılan istisna konusuna giren işleri (bahçıvanlık, kalorifercilik gibi) sabit olarak yapmamaktadır.
 
Ynt: Konut Yapı Kooperatifindeki çalışanlar

Anladım Üstad

Çok teşekkür ederim. Kapıcılarda da aslında tam bir iş tanımı yok ama onlarda her işi yapmak zorunda kalıyor, ama site tanımı olmadığı için gelir vergisinden istisna oluyor

Değerli vaktinizi ayırdıgınız için teşekkür ederim

İyi Çalışmalar
 
Üst