fonradar

Korumalı İstihdam ve Korumalı İşyerleri

Hava Kuvvetleri

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ocak 2013
Mesajlar
230
Konum
ANTALYA
Herkese merhaba

Bugün bilgi paylaşımında bulunacağım konu korumalı istihdam ve korumalı işyerleridir.

İstihdam, engelli bireylerin yaşamında önemli bir rol oynamaktadır.Sadece mali kaynak değil aynı zamanda toplumsal hayata katılım,sosyal kimliğin gelişimi,ilişkileri düzenleme ve birey olarak var olma gibi fırsatlar sunar.

Günümüzde korumalı istihdam kavramı genellikle,korunaklı atölyeler,yetişkin aktivite merkezleri,iş aktivite merkezleri ve günlük tedavi merkezleri gibi engelli bireyler için ayrıştırılmış ortamlarda düzenlenen mesleki ve mesleki olmayan programları ifade eder.

Korumalı istihdam programları,herhangi bir nedenle rekabetçi bir istihdam ortamında çalışamayacakları düşünülen bireylere(dezavantajlı)yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Ülkemizde korumalı istihdam korumalı işyerleri aracılığıyla yürütülmektedir.5387 sayılı Engelliler Kanun'a dayanılarak çıkartılan 2013 yılında yürürlüğe giren Korumalı İşyerleri Hk. yönetmelik revize edilmiş yeni yönetmelik 27.01.2022 tarih ve 31732 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Mevzuatta Korumalı işyeri; ''İş gücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilere mesleki rehabilitasyon sağlamak ve istihdam oluşturmak amacıyla devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenen ve çalışma ortamı özel olarak düzenlemen işyeri'' şeklinde tanımlanmıştır.

Ülkemizde açık işgücü piyasasında istihdamı güç zihinsel ve ruhsal engelli bireyler için korumalı işyeri uygulaması hayata geçirilmiş olup, bu işyerlerinin açılışının desteklenmesi amacıyla çeşitli teşvikler uygulamada yerini almıştır.

Başvuruda bulunan işverenin yönetmelikte yer alan ve korumalı işyerlerinin işleyişine ilişkin hükümleri düzenleyen koşulları da sağlaması gerekmektedir.

Korumalı işyeri statüsü için başvuruda bulunma

MADDE 4-
Yönetmelikte 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen nitelikleri haiz engelli en az beş bireyin çalıştığı veya çalışacağı işyerinin işvereni, korumalı işyeri statüsünün kazanılması için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvuruda bulunur. Korumalı işyerlerinde çalışacak engelli bireylerin sayısının korumalı işyerindeki toplam işçi sayısına oranı yüzde elliden az olamaz. Bu kapsamda çalıştırılacak işçi sayısının tespitinde, belirsiz süreli iş sözleşmesine ve belirli süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan işçiler esas alınır. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülür.

İşyerine kabul edilecek engelli bireyler ve istenecek belgeler

MADDE 14 –
(1) Korumalı işyerinde istihdam edilebilmek için;

a) Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporuna göre en az % 40 oranında zihinsel veya ruhsal engelli olmak veya Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporuna göre en az “hafif düzeyde özel gereksinimi vardır (%40-49)” ibaresi bulunan zihinsel veya ruhsal engelli birey olmak,
b) Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olmak,
c) 15 yaşını bitirmiş olmak,

gerekir.

(2) Kabulde;

a) T.C. Kimlik Numarası beyanı,
b) Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporunun veya Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunun aslı veya onaylı örneği,
c) İki adet fotoğraf,
ç) Var ise öğrenim belgesinin veya çıkış belgesinin aslı veya aslı ibraz edildiğinde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce onaylanan örneği,

istenir.

Korumalı iş yeri işverenlerine sağlanan ücret desteği için Korumalı İşyerlerinde Çalışan Engellilerin Ücretlerine Karşılık İşverene Yapılacak Ödeme Hakkında Yönetmelik 2016 yılında yürürlüğe girmiştir.

1-Korumalı işyerlerinde çalıştırılan zihinsel veya ruhsal engellilere işverenlerince zamanında ödenmiş olan 01/01/2022-30/06/2022 dönemine ait ücretlerinden
2022 yılı ilk altı aylık dönemde her engelli çalışan için her ay 1.558,36 TL ücret desteği Bakanlık tarafından korumalı işyerlerine ödenmektedir.
2-Korumalı işyerlerinde çalışan zihinsel veya ruhsal engellilerin işsizlik sigortası işveren payı primleri Hazineden karşılanmaktadır.
3-Korumalı işyerlerinde çalışan engelli sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin tamamı Hazine ödenir.
4-Korumalı İşyerleri Çevre ve Temizlik Vergisi’nden muaftır.
5-Korumalı işyerinde istihdam edilen zihinsel veya ruhsal her engelli çalışan için asgari ücretin yıllık brüt tutarının %150’sini aşmamak üzere, diğer kişi ve kurumlarca karşılanan miktarlar da dahil, yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının %100’ü tutarında korumalı işyeri indiriminin gelir vergisi ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde beyannamede bildirilecek gelirlerden indirilmesi sağlanır. Bu teşvik azami 5 yıl süre ile uygulanır.
 
Üst