fonradar

Kredi̇ Kartı İle Yapılan Ödeme Ve Tahsi̇latlar

Üyelik
30 Eki 2014
Mesajlar
6
Konum
ankara
TEKRAR SELAM HANIM VE BEYLER


Bir firmadan 11.800 tl tutarında (kdvdahil) ürün alınmıştır.

ancak ödeme Faturada ismi bulunan şirket adına değil bordroda 900 tl maası olan personelin kredi kartından tek çekimde yapılmıstır.

bunu nasıl muhasebeleştiririm.

şimdilik faturayı kapalı fatura gibi direkt olarak kasa odemesi gösterdim. ,Ama bu seferde kasa farkım ortaya cıkıyor. ve işin içinden çıkmadım.
 
avans
195 B 11.800
100 A 11.800

fatura
770 B 10.000
191 B 1.800
320 A 11.800

cari kapama
320 B 11.800
195 A 11.800

İyi çalışmalar.
 
Parayı personel hesabına nakten ödemeniz doğru olmaz. Banka havalesi ile iş avansı olarak 195 kullanarak yapabilirsiniz. Diğer kayıtlar tamam.
 
BAŞKASINA AİT KREDİ KARTI İLE YAPILAN TAHSİLATLAR

VUK. 230. Maddesinde düzenlenen Fatura nizamı hakkındaki uygulamalar ile, VUK. 230.Maddesinin 2 Nolu fıkrasına göre; Birinci Sınıf ve 2. Sınıf Mükellefler satışlarının (2009 Yılı için) 670 TL’yi aşan satışlarının tamamını fatura ile belgelendirmek zorundadırlar. Bu tutarı aşmayan mükellefler Perakende Satış Fişi veya Yazar kasa fişi düzenlemek zorundadırlar. Faturalar açık veya kapalı olmak üzere iki şekilde düzenlenmekte olup, her bir fatura bedeli 8.000 TL’yi aşması halinde, aşan tüm faturaların bedelleri mutlaka banka havalesi, Çek cirosu ile veya Bankalar tarafından verilen Kredi Kartları vasıtası ile ödenmesi zorunludur. Ancak 8.000 TL’yi aşmayan tutarlar NAKİT olarak tahsil edilebilir.
Bu nedenle Mükellefler yaptıkları satışların bedellerini bazen Kredi Kartları veya çekler ile de tahsil etmektedirler. Kredi Kartı ile yapılan tahsilatlarda bazen Kart Sahibi ile Fatura Borçlusu farklılık gösterebilmektedir. Bizce bu farlılıklara aşağıda izah etiğimiz gerekçeler sebebi ile izin verilmemelidir. Çünkü Mükellefin kestiği her satış faturasının muhatabı TTK. ve Borçlar kanununa göre faturada yazılı olan kişidir. Faturada Borcun ödenmesi anlamında muhatap da faturada yazılı olan kişidir. Ancak fatura bedelinin 3. Şahıs tarafından ödenmesi durumu aşağıdaki hallerde olabilmektedir;

Yukarıdaki şekilde de anlatıldığı üzere, Fatura Borçlu ve 3.Şahıs arasında TTK. Kanunu veya Borçlar kanununun 174. Maddesine istinaden düzenlenecek bir sözleşme ile mümkün olabilir. Mükellefin müşteriden böyle bir ilişkiyi kanıtlaması veya böyle bir ilişkiye ilişkin belge alması, pratik ve makul bir uygulama olmamakla birlikte ayrıca Mükellefin üstüne vazife de değildir. Ancak başkasına ait Kredi Kartı Müşterinin Faturalarının ödenmesi durumunda, Fatura borçlusunun borca itirazı veya 3. şahsın Kredi Kartı ödemesine bankaya yazılı itirazı durumunda Mükellefin veya Borçlunun arasında itilaf oluşmasına neden olabilecek ve bankaya parayı geri iade etmek durumunda kılınacağı gibi Müşteriden Fatura Bedelinin tekrar tahsil edilmesi zorlaştıracaktır. Ve hatta tahsil edilememesine sebep olabilecektir. Mükellefin ve Müşterinin Başkasına ait Kredi Kartının şifresini bilmesi ve buna istinaden işlem yapması Kart Sahibi ile ile Müşterinin veya Mükellefin Sahte Kart Kullanmasına, Şifresini Kırmış durumuna düşeceğimden, yasal mercilere karşı suçlu durumuna düşülecektir.
Başka Kredi Kartı sahibi vasıtası ile fatura bedelini ödenmesi ancak satıcı-alıcı-Kredi Kartı Sahibi (3.şahsın) bir arada fiilen Satış Anında bulunması veya Kredi Kartı Sahibi ile (3. Şahsın) birlikte aşağıdaki gibi bir talimat formu sayesinde mümkün olabilecektir.




………………………. Firması Müdürlüğü’ne

…………………….… Firmasına ait …………………………….TL’lik ……………………. Numaralı Fatura bedelinin …..-…….-………-…….- Nolu kredi kartımdan ödenmesini kabul ediyorum.



Fatura Borçlusu Kart sahibi
AD SOYAD VE KAŞE AD SOYAD
İMZASI İMZASI
(Kendi El yazısı ile imzalayacak) (Kendi El yazısı ile imzalayacak)

Bu yukardaki açıklamalardan sonar Sayın nguroy'unda söylediği gibi muhasebe kayıtlarını 195 hesabı kullanarak yapabilirsiniz

KAYNAK: YMM Ahmet GÜNDÜZ
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar ilgi alaka ve sunduğunuz bilgiler ışığında kayıtlarımı düzeltiyorum. Ödeme alacak ilişkisi olduğundan vergisel zayi yada kazancım olmayacağı için 1 yıllık kayıtları bu şekilde düzeltiyorum hepinizin emeğine sağlık görüşmek üzere
 
Üst