Kredi Kartları İle İlgili Yazıya Cevap Vermek Zorundamıyız?

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
35
kredi kartı matrah farları ile ilgili gelir idaresinin yazdığı yazılara 15 gün içinde cevap vermemk zorundamıyız. 355 e göre ceza kesilirmi.
 
Kredi kartına fatura kesmeyen 30 bin işyeri 5 milyar YTL'yi gizledi



Maliye Bakanlığı, incelemeleri sonucunda 30 bin mükellefin kredi kartıyla yaptığı satışla ödediği vergi arasında uyumsuzluk buldu. 5 milyar YTL'yi bulan fark nedeniyle mükelleflerden yeni beyan istendi.



Maliye Bakanlığı, kredi kartı işlem cihazlarındaki (POS cihazlarıyla) satışlarla işyerlerinin bildirdiği vergi beyanlarının çapraz kontrolünü yaptı. Bu kontrol sonrasında ilk etapta 5 milyar YTL'lik matrah farkı bulundu. Maliye, aradaki fark nedeniyle Türkiye çapında 30 bin mükellefe mektup göndererek beyanlarını düzeltmeleri ve yeniden beyanname vermelerini istedi.

Mayısta gönderilen mektuplarda öncelikle verginin öneminden bahsedildi. Kamu hizmetlerinin arzu edilen kalite ve etkinlikte sunulabilmesinin temel koşulunun devletin ihtiyacı olduğu parasal kaynağı zamanında ve yeterli düzeyde elde etmesine bağlı olduğu belirtilen mektupta, "Zamanında ya da hiç ödenmeyen vergi, kamu hizmetlerinin istenen kalitede olmaması veya devletin borçlanması sonucunu doğurur. Borçla finanse edilen bir devletin bütçesi ise hem bugünlerin hem de yarınların ipotek altına alınması demektir" denildi. Mektupta, Türk vergi sisteminin beyan esasına dayanan bir sistem olduğu hatırlatılarak mükelleflerin gerçek kazançlarını özgürce, doğru bir şekilde ve zamanında vergi dairesine bildirmelerinin esas alındığı kaydedildi. Sistemin aslında mükelleflerin vergi yasalarına gönüllü uyumu üzerine inşa edildiği belirtilen mektupta mükellefe şöyle seslenildi: "Bu amaçla yapmış olduğumuz çalışmalar kapsamında vermiş olduğunuz Katma Değer Vergisi beyannameleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulama ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığı tarafından temin edilmiş olan kredi kartı işlem (POS) cihazlarıyla yapılan tahsilat (işlem) dökümleri karşılaştırılmış ve uyumsuzluklar tespit edilmiştir."



Denetim 12 Haziran'da başlıyor

Gelir İdaresi tarafından gönderilen mektupta, mükelleften önceki yıllarda gönderdiği beyannameleri gözden geçirmesini isteyerek, gerekiyorsa düzeltme veya pişmanlık kapsamında; mektubu aldıktan sonraki 15 gün içinde yeni beyanname vermesi gerektiğini vurgulandı. Eğer pişmanlık veya düzeltme kapsamında bağlı bulunulan vergi dairesine gidilirse bunun "Gönüllü Uyum Programı" çerçevesinde mükellefin lehine olacağı kaydedildi.

Yetkililer, bu mektupların mayıs ayının başında gönderildiğini belirterek 12 Haziran'dan itibaren incelemelerin başlayacağını söyledi. İlk etapta görülen matrah farkının 5 milyar YTL'ye yakın olduğunu dile getiren yetkililer, "Ancak düzeltmeler ve incelemelerden sonra asıl vergi kaçağı bulunabilir" dedi. Mektubun sonunda mükellefin hangi dönemde ve kredi kartı işlemleri ile beyanlar arasında uyumsuzluk görüldüğü de tek tek yazıldı. Örneğin bir mükellefe gönderilen mektupta 2004 yılının ocak, şubat, mart, nisan, temmuz, ağustos ve aralık aylarında; 2005 yılında da ocak, şubat, ekim, kasım, aralık aylarında uyumsuzluk görüldüğü belirtilerek miktar da yazıldı.


Yıllık beyannameler toplandı

Maliye Bakanlığı matrah farkını tespit edebilmek için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı'nda bir veri ambarı oluşturdu. Bu veri ambarı için mükelleflerin verdikleri yıllık beyannameler bir havuzda toplandı. İşyerlerinde kredi kartları ile yapılan satışlar da bir araya getirildi. Kredi kartıyla yapılan satışlar ile veri ambarında bulunan işyerinin vermiş olduğu beyannameler karşılaştırıldı. Karşılaştırma sonucunda ise ilk etapta 5 milyar YTL'lik matrah farkı elde edildi.
 
Eğer günderilen yazı uyarı amaçlı veya bilgi amaçlı ise gerek yok.Ama günderilen yazıda gerekli evraklar veya gerekli düzeltmeler yapılıp isteniyorsa 15 gün içinde cevap verilmese VUK 355 maddesine istinaden ceza kesilir.duyurulur.
 
Bana göre gelir idaresinin yapmış olduğu ve bulduğu farklara istinaden yazılmış olan bu gönüllü uyum projesi yazıları basit ve acemice yapılmış bir uyarıdır.

Nedeni ise gerek bankadan verilen bilgiler ile vedop bilgi sistemindeki tutarsızlıklar ve gerekse mükellef kdv beyanına eksik yazılan tutarın fark olarak belirtilmesi oysaki mükellefin kdv beyanındaki matrahın yüksek olması vergi idaresini hiç alakadar etmemiş vs.vs.vs.

Şayet altyapınız sağlam ise tedirginliğe hiç tereddüt yok fakat kendinize göre bir eksik beyan var ise pişmanlıkla beyan vermeniz faydanıza olacağı malumdur.

Saygılarımla
 
Günaydın,
Sayın Canbolat'a kesinlikle katılıyorum.
Aynı yazı bize de geldi tamamen baştan savma uyduruk bir yazı. Hiç bir inceleme yok . Eksik dediği aylar fazla yazmışız onlara ses yok. Valör uygulaması hiç dikkate alınmamış bu da ayrı bir eksiklik.
Vergi Yönetimi böyle ya tutarsa tarzı işlemler yapıyor. Kemal Abi tarzı.
Gocunacak bir şeyin varsa korkup telaşlanıp ek beyan yapıyorsun. Yoksa yazarsın itirazını susarlar. istiyoprsa inceleme yapsın. :roll:
 
gelen yazılara cevap verip vermeme konusunda:

gelir idaresi başkanlığına sordum.
"Eğer düzeltme yapacaksanız vergi dairesine düzeltme beyannamelerini verin..düzeltilecek bişey yoksa yazıya cevap vermenize gerek yok" dediler.

ancak bir gelirler kontrolörününün tavsiyesi şudur: "cevap vermekte fayda var..en azından bir inceleme söz konusu olunca cevap vermiş olmak incelemeye alınma konusunda caydırıcı olabilir".

Biz cevap verdik.

Saygılarımla..
 
bizim mükellefe de söz konusu yazı geldi.ilgili dönemlerde ön ödeme olarak ya da işletme sahiplerinin para sıkıntısı nedeniyle kendi kredi kartından çekmiş oldukları pos işlemleri var.eksik olan matrah farklarını hesaplamışlar ama fazla verenleri gözardı etmişler.ayrıca bu durumu sadece kdv yönünden düşünmemek lazım diye düşünüyorum.ilgili dönemin kurumlar ya da gelir vergisi beyannamelerine bu farklar yansımalı mı ? yansıtmaz isek bi matrah farkı da ordan gelir mi takdire gider mi mükellef ? yoksa daha öncekiler gibi kdv yi ver gerisini boşver taktiğini mi uygular sizce maliye ? ya da ilgili dönemler için sadece ek beyan verip söz konusu kdv yi ödeyip diğer dönemlerin kdv beyannamelerini düzenlemez isek ne olur ? bu şekilde yapılabilir mi sizce yoksa bugüne kadar ki tüm beyannameleri düzeltmek mi gerekecek?
 
işin daha komiği ise
biz ilk 4 ay hiç beyan etmedik kredili satışları çünkü fark etmedik beyannamede o satırı, daha sonra ki aylarda ise eksik beyan etmişiz, ama gelen yazı sadece son 6 ayı kapsıyordu?
durum trajikomik yani
 
O yazi ile birlikte,

Muhasebe denilen konunun bir firmadaki en onemli nokta oldugunu ogrendim ve muhasebe konusunda ne kadar cahil oldugumu, hic birsey bilmedigimi gordum.

3 - 4 yildir, internet uzerinde calisan SANAL POS'un varligindan MALI MUSAVIR'in haberi yokmus.

USA'dan gelen faturalari neden girmedigini sordugumda, ZARAR gorunurmus de dikkat cekermis cevabini aldim 1-2 kere.

Simdi ZARAR'i biz gorduk. Mali musavirimiz nedeni ile, 5 kurus kar etmedigimiz , amerikadan alip, kar etmeden, genel olarak KDV siz sattigimiz butun hizmetler bize MATRAH farki olarak cikiverdi. 300 kusur milyar matrah farki yazisi var.

Mali Musavir, Muhasebeci vb. secerken cok dikkat edilmesi gerekiyormus, yaptigimiz butun emekler bosa gidecek belkide, yillarinizi veriyorsunuz, bilgisizlik, yanlis insanlarla calisma vb. sonucunda 1 gecede hayatiniz karariyor...

300 milyar matrah farki var, hepsi kar gibi gorunuyor, inceleme olsa neler olacak kim bilir.

Konuyu cozecek bir yol bulamassak genc yasta hayatimiz kararacak cikartacaklari vergi borclari ile...

USA 'dan aldigimiz faturalarin tamami elimizde var, geriye donuk beyan versek, KDV sini pesin odemek gerekecek faizi ile birlikte, o bile sadece 40 -50 bin $ edecek. BUnu odememizin bile imkani yok...

burada genelde , musavir ve muhasebiciler var sanirim. Lutfen danismanlik yaptiginiz KOTU NIYETI OLMAYAN, adam gibi KURUM olmak isteyen insanlari iyi yonlendirin. Onlarda yanmasin bizim gibi...

Bu arada o yazilardan 30 bin firmaya degil, 120 bin firmaya gittigini duydum.

Geriye donuk beyanneme verirsek eger, sirketimizin incelenme sansi nedir ? Kesinlikle inceleme baslatirlar mi?

Yada bu tur bir olayda en az hasarla nasil yola devam edilebilir. Dedigim gibi, bizim firma olarak batmamaiz icin, odeyebilecegimiz en yuksek rakam 20 milyar olur. O da cooook zorlarsak...

Bilgisi olan varsa , paylasirsa sevinirim.

Iyi gunler herkese
 
maliyenin sistemi tam olarak oturmadı arkadaşlar. Bu sistem oturana kadar da bu gibi sorunlarla çok karşılaşacağız. Sivil toplum örgütleri ve odalar biraz olsun bizim sorunlarımızı ilgili birimlere iletiyorlar. Ama yinede hantal bir yapı var. İnşallah düzelecek. Kredi kartı satışları gibi kapsamlı bir konuyu beyanname üzerinde tek satırda göstermek bu geri kalmışlığın bir parçası. İst. S.M..M.M. odası başkanı yahya ARIKAN' ın da bu konuda Maliye Bakanlığına yazdığı yazıyı destekliyor ve en kısa sürede bu konuya açıklık getirilmesini bekliyoruz. Herşey daha güzel bir türkiye için.
 
kendilerine yazı gönderilen meslektaşlar ne yaptıklarını bizler paylaşabilirler mi?
Saygılar
 
Bize yazı geldi . Yazını kapsadığı aylar 2005/5*6*7*8*11
Bu aylarda aslında beyanlarımız doğru . Ancak valör ve komisyondan dolayı farklılıklar var. Fazla beyan edilen ayları ise vergi dairesei hiç dikkate almamış. Biz gayet açıklıkla farkların nerden ileri geldiğini belirtir detaylı bir yazı yazdık.
 
nguroy' Alıntı:
Bize yazı geldi . Yazını kapsadığı aylar 2005/5*6*7*8*11
Bu aylarda aslında beyanlarımız doğru . Ancak valör ve komisyondan dolayı farklılıklar var. Fazla beyan edilen ayları ise vergi dairesei hiç dikkate almamış. Biz gayet açıklıkla farkların nerden ileri geldiğini belirtir detaylı bir yazı yazdık.

sayın guroy yazıyı nereye yazdınız daha detaylı bılgılendırebılırmısınız.
Zira gelen yazılar Gelir İdaresi Başkanlığından çıkmıştır.
Teşekkürler
 
Yazılar Vergi Dairesi Başkanlığından geldi. Gelir idaresinden de geldi ama onu cevaplamadık. Aynı şeyi yazmaya gerek yok diye düşündüm. Muhatabımız zaten vergi dariesi
 
merhaba,
fark olsa da olmsa da gelir idaresinden gelen yazıya cevap verecek miyiz?
 
Sn. Emre,

Bence mutlaka cevap vermelisiniz. Bu tip devlet dairelerinden eğer resmi bir yazı gelmişse mutlak kısa da olsa cevap vermek gerekir diye düşünüyorum.
Fakat size hitaben yazılmamış genel ve gayri ciddi bir korkutma mektubu ise, yanlış birşey de yoksa cevaplamanıza gerek yoktur.
 
sayın güroy,
yazı bağlı olduğumuz VD den değil de GIB dan geliyor.
cevap yazısını yazdığımızı varsayalım GIB adına kim alacak bu yazıyı?
saygılarımla,
 
Vergi dairesi, GIB'na cevap olarak verdiğimiz dilekçeleri değil, pişmanlıkla verilen düzeltme ve ek beyannamelerini bir liste halinde bildiriyormuş. Verdiğimiz dilekçeler mükellef dosyasına koyuluyormuş.
 
Üst