fonradar

KSS Verilen KDV2 Ne Zaman İndirim Konusu Olur ?

Üyelik
10 May 2013
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
2012 Mart - Haziran, Temmuz dönemlerinde yurt dışından alınan hizmet faturasının KDV'ye konu olduğu fark edilip, faturaların ait olduğu aylar için kanuni süresinden sonra KDV2 beyannamelerini pişmanlık hükmüyle (2013 yılında) verdim.
İlgili ayların KDV1 beyanlarında KDV2 de ödenmesi gereken vergiden daha fazla ödenecek vergi çıkmış ve gününde ödemesi yapılmıştır. Buna dayanarak ilgili ay KDV1 beyannamelerine de düzeltme beyanı verip, KDV2 ile ödenmesi gereken verginin, KDV1 beyannamesi ile fazla ödenen vergiden mahsup edilmesini isteyen bir dilekçe ile başvurdum vergi dairesi.

Vergi dairesi, ilgili dönemde KDV2 beyannamesinin ödenmemiş olmasından dolayı, KDV1 beyannamelerinde yaptığım düzeltmeleri geri çekmemi, kanunu süresinden sonra verdiğim KDV2 beyannameleri için gecikme zammı ile ödedikten sonra ilgili dönemin KDV1 beyannamesinde indirim konusu yapılabileceğini söylüyor.

Oysa uygulamada, KDV2 beyanını Martta verip Nisan ayında ödüyoruz. Yine de Mart KDV1 beyannamesinde (henüz KDV2 ödemesi yapılmadan) indirim konusu yapılabiliyor.

Uzun tartışmalardan sonra Vergi dairesi konuyla ilgili görüş istemenin daha doğru olacağını söyledi. Ancak geçen her süre işlenecek cezayı arttırıyor. Konu hakkında yasal dayanakla birlikte görüşlerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.
 
Bu konuyu iyi analiz etmek gerekiyor. KSS verilen beyannameler VUK md.30'a göre re'sen tarh edilir.

"Vergi beyannamesini kanunî süresi geçtikten sonra vermiş olanlara bu beyannamede gösterdikleri matrah üzerinden re'sen gerekli tarhiyat yapılır ve bu beyannameler re'sen takdir için takdir komisyonuna sevk edilmez."


49 Nolu KDV Genel Tebliğinin B bölümünde şu ifadelere yer verilmiştir.

"Sorumlu sıfatıyla beyanın hiç yapılmadığının veya eksik yapıldığının tespiti üzerine bu vergilerin ikmalen veya re'sen tarhedilmesi halinde de tarhedilen vergi aslı indirim konusu yapılabilecektir. İndirim, ikmalen veya re'sen tarhedilen vergi aslının vergi dairesine ödenmesi ve ödemenin gerçekleştiği takvim yılı aşılmaması şartıyla kanuni defterlere kaydedildiği dönemde, I numaralı katma değer vergisi beyannamesi ile yapılacaktır."

Vergi dairesi hem haklı, hem de haksız. KDV2'de KSS-DZT ile verdiğiniz beyannamelerdeki vergiyi ancak vergi aslını ödediğiniz zaman indirim konusu yapabilirsiniz. Bu husus yukarıda göreceğiniz şekilde 49 Nolu KDV GT'de açıkça belirtilmiştir, bu nedenle haklılar.Diğer taraftan mevzuatta açıkça düzenlenmiş bir konuda yaptıkları doğru uygulamaya ilişkin olarak sizinle bu kadar uzun ve gereksiz bir tartışmaya girdikleri, hatta özelge alma tavsiyesinde bulundukları için haksızlar.
 
4 gün sonra bir ekleme yapalım 49 Nolu KDV GT'ye göre KDV2'de beyan edilen sadece vergi aslının ödenmesi yeterlidir, gecikme zammı gibi fer'iler ödenmese bile KDV 1'de indirim konusu yapabilirsiniz. Ne var ki 6183 sayılı AATUHK madde 47 uyarınca yapacağınız ödeme vergi aslı ve gecikme zammı arasında orantılı olarak paylaştırılarak amme alacağından mahsup edilecektir.
 
Yanıtınız için teşekkür ederim, düzeltme öncesi bende aynı bilgilere ulaşmıştım zaten. Ancak danışmak için V.Dairesine gittiğimde, müdür ve müdür yardımcıları düzeltmenin yapılabileceğini söylediler, hatta öyle ki pişmanlık zammını beyannameye verdiğim tarihe göre değil, mahsubun yapılacağı tarihe kadar hesaplayacaklarını bile söyleyip dilekçemi buna göre yazdırdılar. Onca düzeltme beyanı sonrasında pişmanlık süresini de geçirip yapamıyormuşuz dediler, itiraz edince de en iyisi görüş isteyelim dendi.
Sorduğum herkes herhangi bir dayanak olmadan yapılabileceğini söylüyor, işi yapacak memur ilgili tebliği gösterip yapılamaz diyor, belki kaçırdığım bir şey vardır diye sormak istedim.
 
Rica ederim. Belli ki memur arkadaş konuyu müdür ve müdür yardımcısından daha iyi yapıyor. Ayrıca nacizane tavsiyem sorduğunuz bir soruya yasal dayanak göstermeden cevap verenlere asla itibar etmeyin.

Ayrıca VUK md.371/5'e göre pişmanlık zammının ödemenin yapıldığı güne kadar hesaplanması ve ödemelerin de pişmalık dilekçesinin verildiği günden itibaren en geç 15 gün içinde yapılması gerekir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst