fonradar

Kullanılmayan Yıllık İzin Ücretlerinin Ödenmesi

Üyelik
10 Nis 2006
Mesajlar
8
işten ayrılan bir işçinin kullanmadığı yıllık izinlerinin toplamı kendisine para olarak ödenebilir mi.? ödenirse eğer hangi kesintileri yapmamız lazım (ssk,gelir vergisi,damga vergisi). yasal dayanak veya kaynak vererek cvp verebilirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler. iyi çlşmalar.
 
İşten ayrılacaksa nakit ödeme yapılır.Bu ödemeden Gv.Dv.Ssk kesintisi yapılır...
 
Yasal olarak iznin kullanılması gerekir.İstisnai durum kişinin işten ayrılması esnasında iznini kulanamadığı için bu izin karşılığında ödeme yapılır..

Bilindiği üzere, personele yapılan ücret ödemelerinde;

- Gelir vergisi stopajı,

- Damga vergisi stopajı ve

- SSK primi

şeklinde üç çeşit mali mükellefiyet ortaya çıkmaktadır.

Ücretlerde Gelir Vergisi Stopajı açısından:

Hangi gelir türlerinin GVK uygulaması açısından ücret sayıldığı ve dolayısıyla ücret geliri olarak gelir vergisine tabi tutulacağı, GVK’nun 61’inci maddesinde sıralanmıştır.



Damga Vergisi açısından :



488 Sayılı DVK nun 1’inci maddesi hükmüne göre Kanuna ekli (1) Sayılı Tabloda yazılı diğer kağıtlar gibi, tablonun IV/1-ı pozisyonunda yazılı olan;

“Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat vesaire gibi her ne ad ile olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar için verilen makbuzlar ile bu paralar nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak hesaplara nakledildikleri veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli ve tediyeyi temin eden kağıtlar”

binde 6 oranında nisbî damga vergisine tâbidir.


SSK Primi açısından:

SSK primine tabi olmayıp bunlar dışında her ne ad altında nakden ödeme yapılırsa yapılsın SSK primine tabidir. (Md : 77)

Bu kanunları incelediiğimizde İzin parası olarak ödenen bir nevi hizmet karşılığında aldığı para olduğundan.Gv.Dv.Ssk.kesintisine tabi olmalı.

Yanlız şu hususa dikkat edin izin ücreti çalışan kişi bu ücreti fiilen iş görmeden alacağı için gün olarak bordroya eklenmeyecektir. Bu nedenle eğer çalışanın ücreti Ssk tavanını aşıyorsa SSK primi kesilmeyecektir.

Kolay gele...
 
Merhabalar,


Konu ile ilgili ilave bir sorum olacaktı.Yıllık izin ücretinin ödenmesinde SSK kesintilerinin yapılacağı ifade edilmişti. Acaba işverence karşılanması gereken iş kazası ve meslek hastalığı primi (%1.5) ssk ya yatırılacak mı?

saygılarımla,
 
Sayın auditor;

Yıllık ücretli iznini kullan kişinin iş kazası ve meslek hastalığı primi dışındaki primleri ödenir.

Bu durum yasal iznini kullanırsa geçerli bir durum.

Kanımca iznini kullanmadığı ve iş yerinde bulunmadığı ile ilgili bir durumunda olmaması, bu priminde ssk ya yatırılması gerekir.Olay verilen ücret şeklinde değerlendirmeliyiz....
 
M.Hayri ANDAÇ' Alıntı:
Sayın auditor;

Yıllık ücretli iznini kullan kişinin iş kazası ve meslek hastalığı primi dışındaki primleri ödenir.

Bu durum yasal iznini kullanırsa geçerli bir durum.

Kanımca iznini kullanmadığı ve iş yerinde bulunmadığı ile ilgili bir durumunda olmaması, bu priminde ssk ya yatırılması gerekir.Olay verilen ücret şeklinde değerlendirmeliyiz....

Sayın Andaç;

Öncelikle teşekkürler cevabınız için.


Sigorta Primi Kesintilerine ilişkin İş Kanunu Madde 61 den hareket ettiğimizde burada ifade edilen hususun sadece kişinin çalışması esnasında uygulanabileceğine dair bir sonuca ben varamadım.Yıllık ücretli izin süresi yasada belirtlen sürelerdir. Bu süreler karşılığı ödenen ücretten prim düşülebileceği şeklinde ben yorumluyorum bu maddeyi. ama bu düşüncemi destekleyen bir yargıtay kararı bulamadım şu ana kadar.


MADDE 61 - Sigortalılara yıllık ücretli izin süresi için ödenecek ücretler üzerinden iş kazaları ile meslek hastalıkları primleri hariç, diğer sigorta primlerinin, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunundaki esaslar çerçevesinde işçi ve işverenler yönünden ödenmesine devam olunur.
 
Yıllık ücretli izin hakkı vaz geçilemez bir hak olup mutlaka kullandırılmalıdır.
Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemeyeceği şeklindeki yasal düzenleme aslında temel hak ve özgürlüklerdendir.Ancak, bir kısım işçilerin bu izinleri kullanmak yerine ücretini almak istediği ve işverene bu konuda başvuruda bulunduğu da ülkemize ait gerçeklerdendir.
Asıl olan izinin kullandırmaktır.

Yanlızca işten ayrılırken kullanmadığı izin hakkı kalan bir işçiye ayrılış sebebi ne olursa olsun izin hakkı nakden ödenmelidir.

Bu ücret ödenirken esas alınacak tutar kişinin ayrılış tarihi itibarı ile en son brüt ücretidir. Verilen bu ödeme ücret gibi tüm yasal kesintilere tabi bir ödemedir.

Olayı izin ücreti değil normal hizmet karşılığında yapılmış bir ödeme gibi değerlendirmek lazım...

Benim anlatmaya çalıştığım sonuç değil sadece olayı anlaşılır kılmak için yorum yaparak içerik kazandırmaya çalıştım..

Yargıtay kararı bulursanız bilgilendirin.

Kolay gele...
 

Benzer konular

Üst