Kur Farkı Faturası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ZZEYNEP
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Satış yaptığımız firma, bize borcu kadar (kurdan dolayı) kur farkı faturası kesti. Kur farkı faturasının muhasebe kaydını aşağıdaki gibi yaptım. Doğru olup olmadığını sormak istiyorum.ayrıca kdv beyannamesinde teslim ve hizmetlerin karşılığını teşkil eden bedelden düşecek miyim? Faturanın bedelini. Yardımlarınız için teşekkürler.
__________________ /_______________
612(kur farkı)
191(iade kdv)
120(alıcı)
__________________ / _________________

656 Kambiyo Zararları XXXX
656.01 Kur Farkları
191 İnd. KDV XXXX
191.01 %18 İnd. KDV

120 Alıcılar XXXX
şeklinde kayıt yapıyorum ben.

Sayın ZZEYNEP, 612-diğer indirimler hesabını kullanmayın derim.Zira Satılan malın sevki sırasında alıcı hesabına ödenen giderleri ifade eder bu hesap.Örneğin nakliye.Yada mal eksik hatalı gitmesi ile alıcının bunu fatura etmesi sonucu yine bu hesap kullanılabilir.
Bence 611 i kullanın.Sonuçta kur farkı ama satışla ilgili olduğundan ve sattığınız faturaya istinaden kesildiğinden böyle değerlendirmeniz gerektiğini düşünüyorum.

sayın ZZEYNEP,

soruyu farklı okuduğum için cevabı o şekilde verdim.
siz kestiğiniz faturanın tutar bilgilerini ve muhasebe kaydını yazın bir de size kesilen kur farkı fatura tutarı ve fatura açıklamasını yazın.

İyi Günler.

kestiğimiz faturanın muhasebe kaydı;
120
16.750,00
600
15.509,26
391
1.240,74
alıcı firmanın bize kesmiş olduğu ft kaydı
612 1.388,88
191 111.11
120 1.500,00 açıklama :kur farkı

anladığım kadarı ıle firmaya döviz karşılığı fatura kestiniz ve firma size döviz karşılığı ödemesini kestiğiniz fatura üzerinde bir kur var ise ilgili kur karşılığı TL ödeme yaptı yada ödeme günü kurunu kullanarak TL ödeme yaptı ve arada kalan fark kur farkından oluşmuş.

belirttiğim gibi ise firma kur farkı faturası düzenlemiş ve bu durumda yukarıda belirttiğim şekilde muhasebe kaydını yapmanız gerekir.

kestiğiniz faturanın dövizli bir karşılığı varmı var ise ne kadar ?
firma size hangi tarihte ne kadar ödeme yaptı?

İyi Günler.

Döviz üzerinden anlaşılarak satış yapıldı.Alıcı firmaya ocak ayında biz satış faturası kestik.
Onlarda bize Ocak ayından Mayıs ayına kadar parça parça bankaya TL olarak hs.nı kapattı. Ödeme tarihi ile satış faturası arasındaki kurdan dolayı kur farkı faturası kesti.Döviz miktarını biz kendi aramızda tutuyorduk

Firma aslında olması gerektiği gibi yapmış ve ödeme sonunda ara çıkan farkı kur farkı faturası ile kapatmış bu durumda kur farkı faturasını daha önceki verdiğim cevap şeklinde yapmanız gerekir.

120 hesap
120.01 xxxxx alacak

191 hesap
191.01 borç

656 hesap
656.01 borç

not: döviz karşılığı Tl keseceğiniz faturanın açıklama kısmına mutlaka döviz tutarını ve fatura tarihi TCMB döviz alış kurunu eklemeyi ve karşı taraf döviz karşılığı TL yapacağı ödemeleri ödeme gününe ait TCMB döviz alış kuru uygulanması gerektiğini unutmayın. (Sözleşme var ise ve sözleşmede kur sabitlemesi yapılmış ise farklı)

İyi Günler.