Kur Farkı Kdv

terapist13

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Mar 2007
Mesajlar
505
Konum
izmir
Yurt içi alışlarda bedeli döviz olarak ödenecek ve dövizli olarak düzenlenen faturada
işleme alındığı tarihle ödemenin yapıldığı tarih arasında oluşan kur farkları nasıl muhasebeleştirilir. Kur farkı için fatura kesilip kdv tahakkuku yapılırmı.
saygılar.
 
Ynt: kur farkı kdv

Matraha Dahil Olan Unsurlar

Kanun Ad KATMA DEĞER VERGİSİ KANUNU
Madde No 24
Kapsam
Aşağıda yazılı unsurlar matraha dahildir:
a) Teslim alanın gösterdiği yere kadar satıcı tarafından yapılan taşıma, yükleme ve boşaltma giderleri,

b) Ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar,

c) Vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan hertürlü menfaat, hizmet ve değerler.

_________________________________________________

105 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 26568
Resmi Gazete Tarihi 30/06/2007
.......
2. Kur Farkları

Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı esas itibariyle vade farkı mahiyetinde olduğundan, matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.

Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
.......
_________________________________________________

GMANCE ' Alıntı:
Sayın Cemil,

Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulunun Kur Farklarının KDV' ne tabi olmadığı yönünde yakın zamanda verilmiş kararı var. Kur farklarının KDV' ne tabi olmadığı ve Gelir idaresinin görüş bildirmesinde Danıştayın görüşünü göz önünde bulundurması gerektiği kanaatindeyim. Ancak Gelir İdaresi kanunda yer almamasına karşın, bunu bir tebliğ ile yerleşik hale getirmeye çalışmaktadır.
 
Üst