Kur farkı sorunu

accountmanager

Katkı Sunan Üye
Üyelik
27 Ara 2006
Mesajlar
233
Konum
İSTANBUL
Merhabalar. Tahsilatları döviz olarak yapıp (döviz alış kuru), faturaları döviz olarak kesen (döviz satış kuru) bir firmayız. Kafama takılan bir kaç soru var.

1-Tahsilatlar ve faturalarda kulladığım kurlar farklı, bu doğru mu ?
2-Kur farkı ile ilgili Katma Değer Vergisi Sirküleri/14'de "Katma değer vergisi dahil toplam bedelin dövize endeksli olarak belirlenmesi durumunda vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih ile ödeme tarihi arasında ortaya çıkan aleyhe kur farklarına ait katma değer vergisinin, kur farkı bedeline iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle..." şeklinde bir ibare var. Biz parayı vergiyi doğuran olaydan önce avans niteliğinde aldığımız için kur farkı faturası kesmeden direkt 646/656 nl. hs.ları kullanıyoruz. Bu doğru olan bir işlem mi ?
3-Kur farkı çıkmaması için müşterilerimizden bazıları faturayı keserken tahsilatı yapmış olduğumuz günün kurunu kullanmamızı istiyor. Bunun dayanağı var mıdır ?

Şimdiden teşekkürler...
 
Ynt: Kur farkı sorunu

Bu konunun dayanağı finansman matematiğidir. Vergisel bir dayanak yoktur. Ama kanunla çelişmektedir.

Ama

Müşteri de haklıdır.

Neden.

Siz bir arabayı almak için 100.000 dolar'a anlaştınız ve parayı ödediniz (avans). 1 ay sonra arabanızı aldınız
satıcı dediki. O zaman kur düşüktü şimdi arttı size fatura kesip aradaki farkı istiyorum.

Öder misiniz?

Ben ödemem. Kimse ödemez. Zaten 100.000 dolara anlaşmışız şimdi kur arttı diye benden para istiyorsunuz.

Sonuç: Avans hesabını değerlemeden faturayı kestiğiniz günkü günün kuru gelir yazarsanız hesap otomatikman düzelecektir. Kur artışından doğan giderden dolayı da müşteri fatura kesmek istemez. Zaten fiyatta anlaşıp avans vermiş. MEcburen dediğiniz gibi faturasız gider yazacaksınız.

Bu tip avanslı işlemlerde mevzuat yetersizdir. Düzenlenme gerekir.

Sizin işlem için:

fatura tarihindeki kuru kullanacaksınız.
dönem sonlarında avansı değerlemeyeceksiniz
hesap kapanırken oluşan kur farkını gelir gider yazacaksınız
 
Ynt: Kur farkı sorunu

kur farkını hesaplarken hangi kur üzerinden hesaplanması gerekiyor?Farklı uygulamalar duyuyorum .İlgili tebliğ varsa bildirseniz sevinirim.
 
Ynt: Kur farkı sorunu

dechamp ' Alıntı:
kur farkını hesaplarken hangi kur üzerinden hesaplanması gerekiyor?Farklı uygulamalar duyuyorum .İlgili tebliğ varsa bildirseniz sevinirim.

Eskişehir'de dün yapılan eğitim uygulamasında;
nakit değerlerinizin (kasa, banka vb.) hesaplanması için "Efektif (Nakit) Alış"
alacak ve borç değerlerinizi hesaplanması için "Döviz Alış" rakamlarını kullanmanız yerinde olacaktır şeklinde bir ifade kullanmıştı YMM Murat Yıldız..

eğer sorunuzu yanlış algılamadı isem...
 
Ynt: Kur farkı sorunu

soruyu şu şekilde açayım ithalat yaptık karşı taraftan proforma fatura geldi bunun değerlmesini yaparken hangi kur üzerinden yapılması gerekiyor.bu kur belirlenirken ithalat şekli vs.duruma göre değişikilk arz ediyormu?
 
Üst