Kur Farkı Zararı

Üyelik
13 Haz 2017
Mesajlar
78
Konum
antalya
1-dövizli taksitli alışverişte hesabın kapandığı tarihte kur farkı karı olursa kur farkı +kdv datura düzenleniyor. peki zarar olursa ne olacak .kur farkı zararı olacak da kdv yi nasıl hesaplayacağız.
2- 2016 yılından bu yana stoklarda satılmayı bekleyen daireler var. bu dairelerin bazılarına müşterilerin istekleri de dikkate alınarak bakım ve tadilat yapılıyor. mesela fayanslar değişiyor
klima alınıyor panjur yapılıyor. bu masrafları nasıl muhasebeleştireceğiz. peşin peşin teşekkür ederim.

kolay gelsin hepimize. iyi günler ve hayırlı işler dilerim
 
İyi günler Sayın puduhepa

İlk sorunuza ilişkin olarak : Öncelikle bu sorunuzun cevabı satış yaptığınız tarih veya kişiye göre değişebilmektedir. Şöyle ki:
KDV Kanunu'nun "Matraha Dahil Olan Unsurlar" başlıklı 24 üncü maddesi 7161 sayılı Kanun ile değişmeden önce kur farkı ifadesi matraha dahil olan unsurlar kısmında yer almamaktaydı. Her ne kadar vergi idaresi yayınladığı tebliğ ve sirkülerlerde kur farkının KDV matrahına dahil olduğunu ifade etse de, Danıştay'ın bu konuda çelişkili kararları mevcuttur. Netice itibariyle Danıştay Dava Daireleri Kurulu E:2017/548, K:2017/606 sayılı kararıyla kur farklarının KDV matrahına dahil olmadığı tespitini yapmıştır. Bunun üzerine 7161 sayılı Kanun ile KDV Kanunu'nun 24 üncü maddesi değiştirilerek, kur farklarının KDV'ye tabi olduğu hususu kanuna eklenmiştir. Bu bağlamda, sorunuza cevabı 18.01.2019 tarihi itibariyle KDV Kanunu'nun 7161 sayılı Kanunla değişik 24 üncü maddesi kapsamında cevap vermek isterim. Malumunuz KDV Uygulama Genel Tebliği'nin III.A- 5-3 bölümünde kur farkları ile ilgili olarak ;
"Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasındaortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanır. Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir. " denilmektedir. Dolayısıyla satış yaptığınız mükellefin KDV mükellefiyeti olması durumunda, alıcı size fatura düzenleyecek ve bu şekilde hem Gelir/ Kurumlar hem de KDV bakımından gerekli kayıtları yapabileceksiniz. Öte yandan satış yaptığınız kişinin KDV mükellefiyeti bulunmaması / gerçek usulde vergi mükellefi olmaması durumunda gider pusulası düzenlenmek suretiyle gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Tabi bu benim şahsi fikrim. Zira Kanun veya Tebliğde alıcı mükelleflerin KDV mükellefi olmaması durumuna ilişkin bir açıklama yok.

İkinci sorunuza gelince: Daireleriniz stoklarınızda olduğuna göre henüz satışı yapılmamış olmalı. Dolayısıyla bunlarla ilgili yaptığınız masrafları, VUK değerlemeye ilişkin hükümleri kapsamında, dairelerin maliyetine eklemek suretiyle yapabilirsiniz.
Biraz havada bi cevap belki ama kusura bakmayın.

İyi günler dilerim.
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst