Kur Farklarında Kdv Oranı?

metyo

Tanınmış Üye
Üyelik
14 Ocak 2006
Mesajlar
1,029
Konum
BALIKESİR
Arkadaşlar forumda araştırdım ama istediğim cevabı bulamadım. Firmalarla yapılan dövizli işlemlerden ötürü kur farkı faturası kesiyoruz. Ama kdv açısından maliye ile karşı karşıya gelmemek için kur farkı faturası değilde hangi mala ait ise fiyat farkı faturasıdır deyip kdv oranı 1 veya 8 malın kdv oranına bağlı olarak kesiliyor. Çünkü bildiğim kadarı ile maliye kur farklarını (şayet faturada kur farkı diye yazılmışsa)vade farkı gibi değerlendirip genel kdv oranı yani %18 i benimsiyor. Ama bir çok firmadan bize kur farkı faturası kesiliyor.İbare aynen kur farkı faturasıdır denip mala ait kdv oranı kaçsa o kdv oranından fatura bize fatura ediliyor. Kafam karıştı..:)kur farkımı demem lazım-Fiyat farkımı :)
 
Sayın Metyo;
Ticari malın yurt içindeki bir firmadan döviz olarak veya dövize endekli olarak satın alınması karşılığında oluşan döviz borçlarının değerlemesi sonucu oluşan kur farkları özünde vade farkı niteliğinde olduğu için KDV tabidir. Ancak katma değer vergisi dönem sonlarında değil kur farkının ödendiği zaman düzenlenecek faturada iç iskonto formülüyle hesaplanır. Ancak Borcun tamamı döviz olarak belirlenmemişse veya KDV peşin tahsil edilmemişse iç iskonto yöntemi uygulanmaz. Vade farklarında ilgili mal KDV oranı ne olursa vade farkı KDV oranı aynı oran olacaktır. Ancak genel oran olacağı şeklinde görüşlerde vardır. En iyisi Özelge talebinde bulunmanız.
Saygılarımla,
 
Sayın metyo

Dövizli işlemlerde kur farkı tahakkuk ettirmek ihtilaflıdır. KDV. Kanununda kur farkının vergiye tabi olduğuna dair bir hüküm yoktur. Bu sadece 24/c maddesindeki “gibi” edatının işgüzarca yorumlanmasından ileri gelen bir uygulamadır. Bunu teyid eden Danıştay kararları vardır. Siz en iyisi bu konuda hiçbir işlem yapmayın.

Forumda bu konuda etraflı bir tartışma başlatılmasının yararlı olacağı kanaatındayım
-----------------------------------
 
Sayın Osman Erol'a yerden göğe katılıyorum.

Bu konuyla ilgili onlarca yüzlerce yazı okudum, muktezalar araştırdım...
bu kadar ortada bir konu olmaz.

Yıllardır herkes muallakta, ortada diyor bir çare diyor idarenin yaptığı hiçbirşey yok.

Burada tartışma başlatsak bile bi sonuca varmaz.

Bu meslekte en sevmediğim konulardan biridir.
 
arkadaşlar ilginiz için teşekürler...
bir konuda mutabığız sanırım.Kur farklarında fatura kesilecek.Dolayısıyla kdv ye tabi.Sanırım bunda şuphe yok.Fakat hangi oranın uygulanacağı konusunda sıkıntı yaşıyoruz.Ben kendimce aştım bu sorunu diye düşünüyorum.Faturada dediğim gibi kur farkı demiyorum da hangi maala ait ise ....ait fiyat farkı deyip malın kdv oranı kaç ise ondan kesiyorum.Kur farkı diye belrtmiyorum yani.Umarm bu muallakta olan konu bir an önce aydınlanır.ii çalışmalar..
 
OSMAN EROL' Alıntı:
Sayın metyo

Dövizli işlemlerde kur farkı tahakkuk ettirmek ihtilaflıdır. KDV. Kanununda kur farkının vergiye tabi olduğuna dair bir hüküm yoktur. Bu sadece 24/c maddesindeki “gibi” edatının işgüzarca yorumlanmasından ileri gelen bir uygulamadır. Bunu teyid eden Danıştay kararları vardır. Siz en iyisi bu konuda hiçbir işlem yapmayın.

Forumda bu konuda etraflı bir tartışma başlatılmasının yararlı olacağı kanaatındayım
-----------------------------------

Sayın Erol

okuduğum dergimde (isim ve sayı nosu özelden gönderebilirim) Vergi Denetmeni sayın Muaharrem Özdemir'in de "gibi" kelimesini kur farkını tahakkuk ettirmek gerektiği şeklinde makalesini okudum.

Sizin anladığım kadarıyla tersini savunuyorsunuz. buna biraz açabilir siniz??
 
Arkadaşlar merhaba,

Sayın EROL'un dediği gibi kur farklarının KDV'ye tabi olup olmadığı konusu çok tartışılmış ve halen tartışılmaya devam edilmektedir.

Dövizle yapılan yurt içi satışlarda oluşan kur farklarının KDV'sine tabi olup olmadığı konusunda Maliye'nin genel görüşü:

"Döviz cinsinden belirlenen bedelin vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten ödenmesi halinde, ödeme tarihi itibariyle ortaya çıkan kur farkları vade farkı mahiyetinde bir bedel unsuru olduğundan, KDV'ye tabi olacaktır.

şeklindedir. Ayrıca 14 nolu KDV sirkülerinde kur farkı ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.


Danıştayın ise farklı görüşleri olmakla birlikte, en son verdiği kararda "Kur farklarının KDV'ye tabi olmadığı" yönünde görüş bildirmiştir.

Ayrıca, Çeşitli yazar ve meslektaşımızın (bir çok neden göstererek) kur farklarının KDV'sine tabi olup olmadığı konusunda görüşleri vardır.

Bu açıklamalar çerçevesinde, Maliye'nin genel kabul görmüş görüşünü benimseyenler:

KUR FARKI FATURASININ KESİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK UNSURLAR:


1- Satış faturasındaki KDV matrahı döviz cinsinden, KDV ise TL cinsinden takip edilip, ödeniyor ise satış tarihi ile ödeme tarihi arasında oluşan kur farkları KDV matrahı olacak, bu tutar üzerinden KDV hesaplanacaktır.

2- Satış faturasındaki KDV dahil bedel döviz cinsinden takip edilip, ödeniyor ise satış tarihi ile ödeme tarihi arasında oluşan kur farklarına iç iskonto yöntemiyle KDV hesaplanacaktır.

3- Kur farkı faturalarına uygulanacak KDV oranı, hangi satış faturasından doğmuş ise bu faturalardaki KDV oranıdır.

4- Satıcı aleyhine oluşan kur farkları için, 14 nolu KDV sirkülerinde kur farkı ile ilgili açıklamalar yapılmıştır.


Saygılar.
 
Üst