personel maaş programı

Kurbanlık Faturası Vergi İadede Geçer mi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Noir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhaba

2 sorum olacak?

1- Hipermarketlerden alınan kurbanlık için kesilen faturalar vergi iade uygulamasında gıda giderleri içerisinde sayılabilir mi?

2- Şirket ortağının bağ-kur ödemesi şirket hesaplarından yapıldığı zaman şirkete gider yazmak söz konusu olabilir mi?

Değerli yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim

1. sorunuza cevap : evet

2. sorunuza cevap : hayır

Kısa ve net cevap bu olmalı herhalde :D

ben daha kısa bir cevap vereyim.

1. sorunuz ve 2. sorunuz = HAYIR.

İyi çalışmalar

Şimdi bu iki cevabı görünce düşündüm . Hayır diyen arkadaşla evet diyen arkadaş çok kısa cevaplar vermişler ama biri birinin tam zıddı. Nasıl olacak bu iş. Vaktimiz kısıtlıdır. Lafı uzatmamak gerektiğine ben de katılıyorum.
Bu demektir ki hayır diyen de , evet diyen de kısa kısa gerekçelerini açıklamalıdır.
Aynı soru başka bir forumda soruldu. İş dini tartışmalara uzadı. Onu da doğru bulmuyorum.

Gerekçeler :

1- Çalışanın geliri ile mütenasip ve fiili olarak tüketilebilecek miktarda olan faturalar özel gider indiriminde kabul edilmektedir.

Gelelim kurbanlık alımına, bugün bir kurbanlık 240 ytl den başlayan fiyatlarla satılmaktadır. Ayrıca alınan kurbanlık hem evde yenilmekte hemde gelen misafirlere ikram edilmektedir. Bugün bir asgari ücretli bile kurbanlık alabilecek konumdadır. Kaldı ki taksitle satılan kurbanlıklar bile mevcut. Yani geliri ile mütenasip.
Alınan kurbanlık gıda grubuna girmekte, ve 1 veya en fazla 2 adet olmakta ve fiilen alındığı kesin ( yani naylon fatura değil ). Bu durumda özel gider indiriminde kabul edilmemesi için bir sebep yok.
( Lüks mağazalardan alınan 1.500 YTL lik giyim faturasının işlendiği düşünülürse )

2. maddeyi açıklamaya gerek yok sanıyorum.

Vergi indirimine konu mal ve hizmetler şahşi nitelikte olmalıdır.

yani satın alınan mal ve hizmetler vergi indiriminde yaralanacak olan ücretlinin kendisi, eşi, ve çocukları tarafından tüketilmiş olması gerekmektedir.

dolayısıyla kendisi tüketmeyerek komşusuna ve yakınlarına dağıtacağı harcamaların belgelerini vergi iade indirimnde kullanılması söz konusu değildir.

İyi çalışmalar

Anlamadım...

Kurbanın etini, kendisi eşi ve çocukları yiyor, akrabalara, fakirlere ve gelen misafirlere de ikram ediliyor.

Eğer misafirlere ikram edilmesi bir kısmının da akrabalara ve fakirlere dağıtılması o yapılan giderlerin şahsilik olması gerekir kuralını ihlal ediyor diyorsanız o zaman iş başka

O zaman manavdan alınan meyveleri, kahvaltılıkları, özetle tüm gıdaları devre dışı bırakalım.

Malum Türk miletiyiz misafirperveriz. Gelen misafirlere ikramda kusur etmeyiz.

Sizin deyiminizle çaydan tutunda kahvaltılık, un, meye sebze hatta yemek malzemeleri kısacası tüm gıda ürünlerine ait belgeleri özel gider indiriminde dikkate almıyalım.

sizde benim kadar biliyorsunuz ve direniyorsunuz ve saçma sapan örnekler vererek açıklma yapmaya çalışıyorsunuz.

siz yılın belli dönemleri içerisinde veya kurban bayramının dışında bir günde yemek için bir koyun ve sığır kesiyormusunuz yada etinden yaralanmak için.?

sizde biliyorsunuzki bu kurban bayramında kesilen kurbanların kesilme amacını.. siz kurbanınızı kesin ve faturasını iadenizde kullanın ...

çünkü yoruma açık bir konu bu yüzden bir sonuç çıkacak bir tartışma olmayacak o yüzden burada kesiyorum.

İyi çalışmalar

Bence de yoruma açık bir konu.. Ama saçma sapan dediğiniz örnekler günlük hayatta uygulanıyor...

Kaldı ki ben kestiğim kurbanı kimseye dağıtmıyorum kendim yiyorum çocuklarla...Mesela... Aksini kim ispatlayabilir. Hiç kimse

Eğer bir husus mevzuatta sakıncalı ise ( diğer bir ifade ile suçsa ) ve % 100 olarak bu suçu işlediği belgelerle sabit ise ceza kesilebilir. Farazi olarak veya tahmini olarak işlemiştir diyerek kimse ceza kesemez

Birde şu ilkeyi unutmamak gerekir

" Kanunların açıkça suç saymadığı bir şey için ceza kesilemez "

" Kimse vergi kaçırmasın ama mümkün olduğu kadar vergiden kaçınsın "

Bilmem anlatabildim mi. Kolay gelsin

ben burada şahsi fikrimi belirtmek isterim ki kurbanlıklar vergi iadesinde gösterilebilir. ileride bunla ilgili bir cezai durum karşısına çıkmaz çıksada gerekli açıklama yapılabilecek bir durum zaten kanunlarımız saçma değil mi bir kısmını vergi iadesinde kullanıyoruz bir kısmını kullanamıyoruz akla mantığa sığmayan saçma sapan şeyler örnek; temizlik maddeleri sizler biliyormuydunuz çalışanlar yılllaaaaaardır evlerini temizlemiyor hani devlet baba diyor ya temizlik maddelerini kullanamazsınız diye eee ne yapsın bizimkilerde temizlemiyor :wink:

Merhaba,

Kanun' a göre hareket edecek olursak, Gelir Vergisi Kanunu' nun Mükerrer 121 inci maddesinde belirtildiği üzere,

a) vergi indiriminden yararlanacak harcamaların, mükellefin, eşinin ve çocuklarının tüketimi ile ilgili olması şarttır.

b)Bununla birlikte, bu harcamanın ücret gelirinden karşılanmış olması da şarttır.

Şimdi arkadaşlar, b şıkkında bir sorun yok diye düşünüyorum. Çoğu ücretli, kendi ücret geliriyle kurbanını alıyor. Fakat a şıkkına gelince, kurban etinin tüketimi kısmi olarak aile fertleri tarafından tüketiliyor.

Buna göre, dinimize göre kurban etinin 2/3' ünün dağıtılıp, 1/3' tüketildiği varsayılırsa, kurban bedelinin 1/3' ünün indirime konu edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Böyle bir durumda kimse de cezalı tarhiyat yapamaz.

Ayrıca, A.B.G. arkadaşımızın dediği gibi, eğer kişi "ben kurban etini dağıtmadım, ailem kalabalık biz yedik" derse kim ne diyebilir. Hukuki çerçevede, her zaman ücretli haklı çıkar.

Ama bence, fiili olarak ne kadar tüketim varsa, o indirime konu edilmeli. Bu, kanuna göre yorumladığım benim görüşüm. Ayrıca smmm meslektaşlarımın görüşleri bizler için değerli olmalı, bir arkadaşın saçma sapan falan diye eleştirmesi beni rahatsız etti. Sözlerine biraz dikkat et arkadaşım.

mesut-smm' Alıntı:
Buna göre, dinimize göre kurban etinin 2/3' ünün dağıtılıp, 1/3' tüketildiği varsayılırsa, kurban bedelinin 1/3' ünün indirime konu edilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Böyle bir durumda kimse de cezalı tarhiyat yapamaz.

Ama bence, fiili olarak ne kadar tüketim varsa, o indirime konu edilmeli. Bu, kanuna göre yorumladığım benim görüşüm. Ayrıca smmm meslektaşlarımın görüşleri bizler için değerli olmalı, bir arkadaşın saçma sapan falan diye eleştirmesi beni rahatsız etti. Sözlerine biraz dikkat et arkadaşım.

sayın mesut.

kanuna göre hareket edecek olursak diyerek başlamıssın mesajına , sonra kanun dışına çıkarak vergi iadesinde kullanılır demişssin.

ben bir restorantta 30 arkadaşıma yemek daveti versem ve faturayı kendi adıma kestirsem ve bu faturayıda vergi iadesinde kullanabilirim demek istiyorsun.

ve ayrıca seni neden rahatsız etti bu bana saçma sapan gelen örnekler anlamadım. ve siz kimsiniz de beni uyarma cesaretini gösterebiliyorsunuz. haklı bir yanınız olduğunu bilsem özürümü dilemesini biklirim fakat banasaçma gelen şeyler için haklısın diyemem.

İyi çalışmalar.

Bak mhmt79 kardeşim veya abim veya ablam her ne isen,

Laf polemiğine girmeyelim burası yeri değil.

Burada herkes fikrini söylüyor..

Sen bana, saçma örneklerin dedin, fikrindir dedim saygı gösterdim.

Ama bu sözlerin bazı kişileri rahatsız etmiş, bu da onun fikridir. Fikridir diyerek saygı göstermek zorundasın.

Saygı göstermezsen saygı da göremezsin bunu unutma sevgili kardeşim...
( mhmt79 ibaresinden kardeşim olduğunu düşünüyorum )

Konuyu kişiselleştiremden objektif ölçüler içersinde tartışmak hepimiz için daha uygun olmazmı acaba.
Bu forumda (ve diğer forumlarda) yazan meslektaşlarımız sadece bilgi paylaşmak ve medeni ölçüler içersinde fikir alışveri yapmak için burdalar.
Kırıcı olmak, kişisel hitaplarda bulunmak, olayı asıl amacı olna bilgi paylaşımından saptırıyor.

Tamam fikrinize saygı göstermiyor değilim. gösteriyorum. ama size bana göre vergi iadesinde kullanılmaz diyorum sende kullanılır diyorsun.

birisi yasaya göre hareket etmek istiyor ama bu benim harcamamdır ben tükettim bu bütün eti deyip iadede kullanıyor.

bende aynı şeyi yaparmıyım yaparım tabiki. ama konu öyle bir boyut aldıki sıkıntılı bir tartışmaya doğru gidiyor.

bence burada bırakalım sayın A.B.G. siz haklı olun vergi iadesinde kullanın bu faturayı.

bence kullanılmaz.

ve sizi kıracak cümle kullandığımı düşünüyıorsanız özürümü kabul edin.

İyi çalışmalar

Üstad Nguroy

Merhaba

Bazen kızmamak elde değil.

a) Bu platform mali bir platform
b) Bu platformda HER İNSAN SORU SORABİLİR.
c) Ama yorum yapma konusuna gelince, kimi zaman futursuzca vergi hukuku konusunda bilgisi olmayan (eleltrik mühendisinden tutunda başka meslekteki insanlar) yorum yapıyorlar. Bakın, yorum yapsın ona da bir şey demiyorum. Ama öyle bir kesin ifadeler kullanılıyorlar ki, şu olur, bu olmaz, ona evet buna hayır gibi. Ben buna kızıyorum, üstad.

Mehmet Bey

Ben size söylemiyorum. Sizin yazılarınızı takip ediyorum. Benim eleştirim sadece üslubunuzu değiştirdiğiniz için olmuştu.

sn. mesut bey

Haklısınız; üslübüm hatalı . aslında empati yapmak herşeyi görmek için yeterli.

teşekkürlerimi sunuyorum
İyi çalışmalar.

Ben yazılarımda daima genel ifadeler kullanmaya dikkat ediyorum. kimseyi doğrudan muhatap almıyorum.
Tabi doğrudan bana sataşma olmadıkça.

Bence bu konu çok uzadı gereksiz yere birbirimizi üzmeyelim.
Zaten sonuçda birşey değişmeyecek. Herkes kendi bildiğini okuyacak.