Kurumlar Vergisi İstisnası Hakkında

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kaan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
1
2004 yılında kurumlar vergisi madde 28 e göre gayrımenkul kazancını sermayeye ilave ettik.2005 te kurumlar beyanını buna göre verdik.
selamlar.Bundan sonra ne gibi bir işlemimiz ve ödememiz olabilir.
 
kurumlar vergisi istisnası hakkında

Sayın kaan,

İŞTİRAK HİSSELERİNİN VE GAYRİMENKULLERİN SATIŞINDA DOĞAN KAZANÇLAR.

KURUMLAR VERGİSİ AÇISINDAN

Bilindiği üzere K.V.K.'nun Geçici 28. maddesi hükmü uyarınca,

"1.1.1999 - 31.12.2004 tarihleri arasında uygulanmak üzere, tam mükellefiyete tabi kurumların iştirak hisselerinin veya gayrimenkullerinin satışından doğan kazancın, satışın yapıldığı yılda kurum sermayesine ilave edilen kısmı kurumlar vergisinden müstesnadır. ......"

Dolayısıyla madde hükmünde yazılı şartların yerine getirilmesi durumunda bu kazanç kurumlar vergisinden istisnadır.

GELİR VERGİSİ (STOPAJ) AÇISINDAN

Konuyla ilgili 81 Nolu K.V.K. Genel Tebliğinde açıklamalar yapılmıştır.

4842 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, kurumların istisna kazançları ile normal kazançları ayırımına son verilmiş, Gelir Vergisi Kanununun 94/6-b maddesi uyarınca yapılacak tevkifat da kazancın istisna olup olmadığına bakılmaksızın kar dağıtımına bağlı hale getirilmiştir.

4842 sayılı Kanunla getirilen yeni vergileme rejimi uyarınca, istisna kazançlar üzerinden prensip olarak tevkifat yapılmayacaktır.

KATMA DEĞER VERGİSİ AÇISINDAN

Eskiden K.D.V. kanunun Geçici 10. maddesinde istisna idi. Yeni düzenleme ile K.D.V. kanunun 17/4-r maddesi ile istisna uygulaması kalıcı hale gelmiştir.

TAPU HARÇLARI VE DAMGA VERGİSİ AÇISINDAN

K.V.K.'nun geçici 28. maddesinde yer alan tapu ve kadastro harçları istisnasının yürürlüğü 31.12.2004 itibariyle son bulmuştur. Konuya ilişkin olarak Harçlar Kanunu’nda da ayrı bir düzenleme yapılmadığından, 01.01.2005 tarihinden itibaren bu işlemlerde tapu ve kadastro harcı istisnası uygulanmayacaktır.

Damga Vergisi Kanunu’na ekli 2 sayılı tablonun IV/35. sırasında, K.V.K.'nun 8/12. maddesi kapsamındaki işlemler nedeniyle düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir. Bu itibarla KVK’nın 8/12. maddesine uygun olarak yapılan işlemler dolayısıyla düzenlenen kağıtlar için damga vergisi hesaplanması ve ödenmesi söz konusu değildir.


Kolay gelsin.
 
5422 sayılı KVK Geçici 28 kapsamında gayrimenkul satış kazancı istisnasından yararlanmışsınız. (%100 olarak). İstisnadan yararlanan kazanç tutarının sermayeye eklendikten sonra beş yıl geçmeden işletmeden çekilmesi veya şirketin tasfiyesi halinde istisna şartları ihlal edilmiş olur. Ancak, beş yıl geçtikten sonra KV hesaplanmaksızın işletmeden çekilebilir.

Fakat, işletmeden çekilmesi veya ortaklara dağıtılması halinde (ortakların hukuki niteliğine göre) kar dağıtım tevkifatı yapılır.
Sadece GVK Geçici 62 madde kapsamındaki istisna kazançlar dağıtılsa dahil kar dağıtım tevkifatı yapılmaz.
 
Üst