Kurumlar vergisi.... Yurt dışı inşaat işi istisnası... !

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TALHAM
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Kurumlar vergisi.... Yurt dışı inşaat işi istisnası... !

sayın apaçinin dedikleri kesinlikle doğrudur ve 2 gündür bu kısmı okuyorum ve gerçekten çok seviyeli ve çok güzel yaklaşımlarla paylaşım yapılıyor,şimdi gerçekten o büyük firmanın diğer bir nevi taşeron gibi olan firmaya iş yaptırması ve bu işi yapan firmanında orda o ülkede resmi hiç bir durumu yok yani işyeri ve temsilciliğide yok ve orda tamamen o büyük firmanın işyeri-şantiyesi var ve hal böyle iken bu 3.firma yaptığı işi o ülkede vergiye tabi değilki bu anlaşılıyor yazılanlardan ve hesabına büyük paralar eft edilecek ve yaptığı iş için sözleşme var ve alınan paralar için vergisel boyut yok ve fatura kesilmiyor ve tabi bu gerçekten çok enterasan fatura kesinlikle olmalıdır ve bu alınan paralar burda genel hesaplara intikal ettirilmelidir ve kesinlikle KVK.nunu kapsamında istisnaya tabi olmadan vergisi ödenmelidir ve diğer olan vergiye tabi tutulmaması ve fatura veya vs.evrak düzenlenmemesi ise kesinlikle doğru değildir,kolay gelsin.

hadisat ' Alıntı:
sayın apaçinin dedikleri kesinlikle doğrudur ve 2 gündür bu kısmı okuyorum ve gerçekten çok seviyeli ve çok güzel yaklaşımlarla paylaşım yapılıyor,şimdi gerçekten o büyük firmanın diğer bir nevi taşeron gibi olan firmaya iş yaptırması ve bu işi yapan firmanında orda o ülkede resmi hiç bir durumu yok yani işyeri ve temsilciliğide yok ve orda tamamen o büyük firmanın işyeri-şantiyesi var ve hal böyle iken bu 3.firma yaptığı işi o ülkede vergiye tabi değilki bu anlaşılıyor yazılanlardan ve hesabına büyük paralar eft edilecek ve yaptığı iş için sözleşme var ve alınan paralar için vergisel boyut yok ve fatura kesilmiyor ve tabi bu gerçekten çok enterasan fatura kesinlikle olmalıdır ve bu alınan paralar burda genel hesaplara intikal ettirilmelidir ve kesinlikle KVK.nunu kapsamında istisnaya tabi olmadan vergisi ödenmelidir ve diğer olan vergiye tabi tutulmaması ve fatura veya vs.evrak düzenlenmemesi ise kesinlikle doğru değildir,kolay gelsin.

Değerli arkadaşım ; bize işi veren X Türk firması yıllardır bu şekilde uygulama yaptığını ve onlarca firma ile bu şekilde çalıştığını söylüyor ve kesinlikle fatura istemiyor. Bize ödediği paralar için fatura olmadığı için gider vs. de yazamaz sanırım. Türkmenistan'da nasıl vergilendirildiklerini ise bilmiyorum.
Neyse ilginize teşekkür ederim..
Mukteza istemek en doğrusu olacak sanırım..

İlgi gösteren, cevap veren tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Mukteza sonucunu sizlerle paylaşırım..
Saygılar..

hizmet ihracı şeklinde değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum

Sayın TALHAM

mukteza sonucunu bekliyoruz.

Kurumlar vergisi 1 nolu tebliğde ;

5.8. Yurt dışı şube kazançları

Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi ile kurumların yurt dışında bulunan iş yerleri veya daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri kurum kazançları, belli şartlar altında kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

Yurt dışında bulunan iş yerleri veya daimi temsilciler aracılığıyla elde edilen kurum kazançlarının;

Doğduğu ülke vergi kanunları uyarınca en az %15 oranında gelir ve kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması,

Elde edildiği hesap dönemine ilişkin yıllık kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye?ye transfer edilmiş olması,

İştirak edilen şirketin ana faaliyet konusunun, finansal kiralama dahil finansman temini, sigorta hizmetlerinin sunulması veya menkul kıymet yatırımı olması durumunda, bu kazançların doğduğu ülke vergi kanunları uyarınca en az Türkiye?de uygulanan kurumlar vergisi oranında (%20) gelir ve kurumlar vergisi benzeri toplam vergi yükü taşıması

gerekmektedir.

şeklinde düzenlenmiş.

Türkmenistan da şube veya mukimlik belgesi olan firma açısından değerlendirilecek olursa :

Bu hükümlere göre Türkmenistan da iş yapan firmanın kazancı Türkiye de vergi tabi midir. ?

Benim kanaatim yurtdışında mukim işyeri olan firmanın yurtdışı inşaat işi kazancı vergiye tabi olması yönünde.

Forumdaşlarımın görüşlerini bekliyorum.

evet , mukteza alındı mı acaba , merak ettim,

ayrıca türkmenistan, azerbeycan gibi ülkelerde tekdüzen muhasebe sistemi, vergi uygulaması ve kanunlarının ülkemizdeki gibi olmadığını oradaki arkadaşlardan duymuştum, kim kime dum duma gidiyorlarmış :)

Konuya hakim veya uygulamada karşılaşan yok galiba ?

YILMAZCELIK57 ' Alıntı:
Konuya hakim veya uygulamada karşılaşan yok galiba ?

SN. yılmazçelik57
konuya hakım olmak yada olmamakla alakalı olduğunu düşünmüyorum,

bence burada kı soru da birden fazla açıklanması gereken olay var,
öncelikle fatura kesilmeyeceginden bahsediliyordu, fatura kesmeden gelen parayı şirket hesaplarına almaktan nasıl alınacak?
yurt dısı inşaat onarım işi kurumlar vergisi açısından 3 farklı şekilde her biri ayrı kriterlere göre istisna sayılıbılıyor,
1- Yurt Dışı İştirakler
2- Yurt Dışı Şube Kazançları
3- Yurt Dışında Yapılan İnşaat, Onarım ve Montaj İşleri ve Teknik Hizmetlerden Sağlanan Kazançlar

3. maddedeki şekilde istisna olması için de bazı özel şartlar, var ikili anlaşmalar da genelde 6 aydan kısa süreli olarak yapılan bahse konu işlerde diğer ülkede mükellefiyet/şube/temsilcilik tescil edilmesi gerekmiyor, bu durumda kazanç her iki ülkede de vergilendirilmiyor,
ancak ikili anlaşma olmayan veya 6 aydan fazla süren işlerde mecburen diğer ilk iki madde kapsamına girip gerekli şartlar sağlandığı takdirde istisna hükümlerinden yararlanılabilir.