Kurumlar Vergisinde Hibe,Muhafiyet....?

Selam Üstadlar Bir Arkadaşım X İsimli Şirketi Kurumuş Olup Tarım Bakanlığından 250.000 Bin Tl.Teşvik alarak (Hibe) bir yem fabrikası kurmuştur.Maliye Bakanlığındanda Teşvik Belgesini Almıştır. Benim Sorum
1) İlgili Firmanın muhasebecisi 250.000 Bin TL'yi gelir sayarak ilgili dönemde beyan edilmesi gerektiğini söylemiş,bu doğrumu,beyan etmek gerekiyormu?
2) Beyan edilmesi gerekiyorsa, ilgili dönemde gideri varsa,giderler düşüldükten sonra beya edilebilirmi,yoksa hiç bir indirim söz konu yapmayıp direk 250.000 tl beyanmı edilecek
3)Yaptığım bir araştırmaya göre Avrupa Normlarında teşvik belgesi veya Formu gibi bir belge alınması durumunda Kurumlar vergisinden muhaf olunabilinirmiş bu belgeyi kim verebilir,başvuru süresi,şartları nasıldır..Vs.
Çok Teşekkür ederim.

Ynt: Kurumlar Vergisinde Hibe,Muhafiyet....?

bir ulaştırma firmasında yaklaşık 5 aydır çalışıyorum ama sigortam 4 aylık gösterilmiş pazar günü izin günüm olduğu halde işe gelmedim sebep gösterilerek işten çıkarıldım üstelik bunun şahsıma bildirilmemesi nedeyiyle firmaya ait 135 lira mevlayı geri idadesini yapmadım şuan rakip bir firmada işe başladım ve tehdit ediliyorum hakımda hırsızlık suçlaması yapcaklarına dair bu konuda kanunen ne yapmam gerekir maduriyetliğimi nasıl ıspatlayabiliriz ilginizden dolayı şimdeden çok teşekkürler iyi çalışmalar .

sayın marco2000, bu teşviğin direk gelir kaydedilmesi konusunda çok görüş var, ancak bu bana biraz saçma gelmişti. hani hem teşvik ver hemde bu senin gelirin diye %20 sini geri al. avrupa birliği kapsamında bir teşvik alan müşterimiz zamanında bunu araştırmış ve iki seçeneğinde uygulanabileceğini görmüştüm. 1. seçenek tümüyle gelir kaydedip fabrikanın değerini artırarak amortisman yolu ile uzun yıllar giderleştirmekti. 2. seçenekte ise bunu gelir kaydetmeyip, fabrika maliyetinden düşerek, fabrika değerini düşük tutup, düşük tutar üzerinden amortisman ayırmaktı.
iyice bir araştın bence, yeni kurulmuş bir fabrika için 50000 tl vergi çok buyük bir rakam sanırım.

http://www.orakab.gov.tr/
yukardaki adreste sol alt tarafta muhasebe ve kayıt tutma eğitimi diye bir belge var, orda ayrıntıları ile açıklanmış.

Furkan Kardeşim çok Teşekkür ederim.Benimde yaptığım araştırmaya göre sizin dediğinix 2.Seçenek yaygınmış.Çok sağol.Dediğin gibi hem teşvik al hemde onun aynı dönemde vergisini öde,sonuçta teşvikler yatırım için için veriliyor..