Kuyumculuk Muhasebesi...

Üyelik
25 Eyl 2012
Mesajlar
45
Konum
istanbul
Öncelikle konuya yorum yapacak üstad ve üstadelere şimdiden teşekkür ederim..

Kuyumculuk muhasebesine dair forumda bir yıgın bilgi olsada içerik itibariyle bilmeyen birisi için çok yeterli kaynaklar olmadığını,birebir bu hususta ki konuları okuyarak analiz ettim.Eminim kuyumculuk muhasebesi alanında forumda çok değerli üstadlarımız var.Ricam bu konuyu öle;"daha once bu konu acılmıstı,oraya bakınız demeden, uygulaması ve ince detaylarıyla değerli üstadlarımızdan birinin anlatması..
Yahut konuyla alakadar detaylı ve güncel bir kaynak önermesi..

Bu hususta gösterdiğniz ilgi için tekrardan teşekkür ederim..herkese iyi çalışmalar.
 
Sayın SMMM61

Yakında bu sektörle ilgili geniş bir bilgiyi paylaşacağım.Fakat bundan önce İnşaat sektörüyle ilgili geniş bir makale yazacağım.İş yoğunluğu olduğu için ancak formda akşamları yazabiliyorum.
 
Sayın SMMM61

Yakında bu sektörle ilgili geniş bir bilgiyi paylaşacağım.Fakat bundan önce İnşaat sektörüyle ilgili geniş bir makale yazacağım.İş yoğunluğu olduğu için ancak formda akşamları yazabiliyorum.

Dört gözle ilgili makalenizi bekliyorum üstad,şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba üstadlar:

Kuyumculuk ve saatçilik satışını beraber yapan bir kuyumcu firması için,enflasyon düzenlemesi yaparken stokları nasıl ve ne şekilde ayarlamalıyız,yani hem saat stoklarına hemde altın stoklarına enf.oranını uygulamalımıyız. Teşekkürler.
 
Merhaba üstadlar:

Kuyumculuk ve saatçilik satışını beraber yapan bir kuyumcu firması için,enflasyon düzenlemesi yaparken stokları nasıl ve ne şekilde ayarlamalıyız,yani hem saat stoklarına hemde altın stoklarına enf.oranını uygulamalımıyız. Teşekkürler.

Bu mükellefin zaten enflasyon düzeltmesi yapamaması gerekir. VUK mük.md.298/9'a göre münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alan şartlara bakılmaksızın enflasyon düzeltmesi yaparlar.

Sizin mükellefinizin hem altın hem de saat satışı olduğu için münhasıran altın alım-satımı yok, yani enflasyon düzeltmesi yapılmaması gerekir. Yani bırakın saatleri altınlar için de enflasyon düzeltmesi yapılmaz.

Ayrıca enflasyon düzeltmesinde stok türlerine göre ayrım yapıp düzeltme yapmak gibi bir uygulama da yoktur. Parasal olmayan kıymetler düzeltmeye tabi tutulur, parasal kıymetler düzeltmeye tabi tutulmaz. Korkarım ki son 7 senedir çok büyük bir muhasebe hatası yapıyorsunuz.

Bu konuya ilişkin olarak 19 Nolu VUK Sirkülerinin 3'üncü bölümünde aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

"3. Münhasıran Sürekli Olarak İşlenmiş Altın, Gümüş Alım-Satımı Ve İmali İle İştigal Eden Mükelleflerin Enflasyon Düzeltmesi

338(1) ve 348(2) sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde belirtilen esaslar dahilinde, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (9) numaralı bendine istinaden, münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler her halukarda enflasyon düzeltmesi yapmaya devam edeceklerdir.

Ancak, söz konusu mükelleflerin düzeltilmiş bilançolarını geçici vergi beyannamelerine ekleme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, esas faaliyetleri olan kuyumculuk işi yanında bu faaliyetlerinin bir cüzü niteliğinde olan platin, kıymetli taş alım-satımı veya imali gibi faaliyetleri bulunan mükelleflerce de enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir. Ancak, kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda "münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali" faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır."
 
Son düzenleme:
Burada satışı yapılan saat de önemli. Üzerinde kıymetli taş barındıran veya altın kaplama olanlardan ise enf.düzeltmesi tamamı için yapılmalıdır. Ancak herhangi bir saatçide satılan türden bir satış ise sy. koraykarakaya'nın dediği gibidir.
 
Cevabınız için teşekkür ederim koray bey..yaptığım sadece ön araştırma.. 7 senedir herhangibir firmaya herhangibir şey olmuş değil .. :) Bu konuda ilgili sirküde sayılan işler arasında saatçiliğin sayılmaması sonrasında da yine 2005 falanca sayılı(hatırlayamadım şimdi)ama 22 sayılı özelgeden sonra yayınlanan bir özelge daha var.. Mealen içerik itibariyle yine saatçilik ve altın satışı olan bir kuyumcunun enflasyon muhasebesi yapması gerektiği hk.
 
Cevabınız için teşekkür ederim koray bey..yaptığım sadece ön araştırma.. 7 senedir herhangibir firmaya herhangibir şey olmuş değil .. :) Bu konuda ilgili sirküde sayılan işler arasında saatçiliğin sayılmaması sonrasında da yine 2005 falanca sayılı(hatırlayamadım şimdi)ama 22 sayılı özelgeden sonra yayınlanan bir özelge daha var.. Mealen içerik itibariyle yine saatçilik ve altın satışı olan bir kuyumcunun enflasyon muhasebesi yapması gerektiği hk.

Bu firmanın gerçek olmadığına sevindim.:) Bahsettiğiniz özelgeyi ben de okumuştum, yalnız aynı özelgeden bahsediyorsak orada düzeltme yapılması değil yapılmaması gerektiği belirtilmiş böyle bir durumda ki ben de katılıyorum.

" T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Usul Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.34.19.02/VUK-1/mük 298-12773 29/03/2007*2475

Konu : Altın satışı yanında saat satışı da yapılması halinde enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılmayacağı hk.

İlgi: Tarihsiz dilekçeniz. İlgi dilekçenizde …………………Vergi Dairesi Müdürlüğünün ……………….vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuz, kuyumculuk faaliyetiyle iştigal ettiğiniz, altın ticaretinin yanı sıra saat alım satımı da yaptığınız belirtilerek enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğunuz olup olmadığı hakkında görüş talep edilmektedir. Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298. maddesinin (A) fıkrasına 5228 sayılı Kanunun 9’ncu maddesi ile eklenen (9) numaralı bent hükmü ile münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükelleflerin, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan enflasyon düzeltmesi yapılabilmesi için gerekli olan şartların (fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10'dan fazla olması) gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın, her geçici vergi dönemi sonu itibariyle enflasyon düzeltmesi yapmaları gerektiği belirtilmiştir. Ancak, 09/08/2004 tarih ve 10 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde, söz konusu mükelleflerden dileyenlerin, 5228 sayılı Kanunun 59’uncu maddesiyle 5024 sayılı Kanunun geçici 1’inci maddesinde yapılan değişikliğe istinaden (31/12/2003 tarihli bilançoları da dahil olmak üzere) 2004 yılına ilişkin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayabilecekleri açıklanmıştır. Bu hükümlere göre, münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, enflasyon düzeltmesi şartlarının (fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde %10'dan fazla olması) oluşup oluşmadığına bakılmaksızın, 2005 ve müteakip yıllarda her geçici vergi dönemi ve hesap dönemi sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunlu bulunmaktadır. Vergi Usul Kanunu Sirküleri 19’un 3’ncü bölümünde; “Esas faaliyetleri olan kuyumculuk işi yanında bu faaliyetlerinin bir cüzü niteliğinde olan platin, kıymetli taş alım-satımı veya imali gibi faaliyetleri bulunan mükelleflerce de enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir. Ancak, kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda “münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali” faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır.” açıklamasına yer verilmiştir. Bu durumda, işyerinizde kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra saat alım satımı işi ile de iştigal ediyor olmanız nedeniyle enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğunuz bulunmamaktadır. Ancak mükerrer 298. maddenin A/1. fıkrasında belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde enflasyon düzeltmesi yapmanız gerektiği tabiidir. Bilgi edinilmesini rica ederim. Başkan a. Grup Müdür V. "
 
Öte yandan daha güncel hatta 6009 sayılı Özelgeden sonra yayınlanmış başka bir özelgede ise 180 derece zıt bir görüş savunulmuş.

"T.C.
UŞAK VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

Sayı

:

B.07.4.DEF.0.64.10.00-213/03-2

04/03/2011

Konu

:

Enflasyon Düzeltmesi





İlgide kayıtlı dilekçenizde; ......Vergi Dairesi Müdürlüğünün ....... vergi kimlik numarasında kayıtlı mükellefi olduğunuzu, altın alım satımınızın yanı sıra işyerinizde altın olmayan krom kaplama saat satışı yaptığınızı belirterek enflasyon düzeltmesi yapıp yapmayacağınız konusunda tereddüde düştüğünüzden görüş talep etmektesiniz.

213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun, 30.12.2003 tarih ve 25332 Resmi Gazete de yayımlanan 5024 sayılı Vergi Usul Kanunu, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Kanunun da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla eklenen mükerrer 298'inci maddesinin (A) fıkrasının (1) numaralı bendinde, kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde % 100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10'dan fazla olması halinde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutacakları hükmü yer almakta olup, 5228 sayılı Kanunla eklenen (9) numaralı bent ile de, "Münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alan şartlara bakılmaksızınenflasyon düzeltmesi yaparlar." hükmü getirilmiştir.

Konuya ilişkin yayımlanan 348 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde; "... münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden ve kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, enflasyon düzeltme şartlarının (fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde%10' dan fazla olması) oluşup oluşmadığına bakılmaksızın, 2005 ve müteakip yıllarda her geçici vergi dönemi ve hesap dönemi sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunludur." denilmektedir.

Diğer taraftan, Enflasyon Düzeltmesi uygulamasına ilişkin 15.07.2005 tarihinde yayımlanan 19 Nolu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinin "3- Münhasıran Sürekli olarak İşlenmiş Altın, Gümüş Alım Satımı ve İmali ile İştigal Eden Mükelleflerin Enflasyon Düzeltmesi" başlıklı bölümünün üçüncü fıkrasında "Diğer taraftan, esas faaliyetleri olan kuyumculuk işi yanında bu faaliyetlerinin bir cüzü niteliğinde olan platin, kıymetli taş alım satımı veya imali gibi faaliyetleri bulunan mükelleflerce de enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir.

Ancak, kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım -satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda, " münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım satımı ve imali" faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır." açıklaması yer almaktadır.

Buna göre, esas faaliyet konunuzun altın, gümüş alım-satımı ve imali olduğu, bu faaliyetinizin yanı sıra saat satış faaliyetinizin bulunduğu dikkate alındığında, enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğunuzun bulunduğu tabiidir."

Bu özelgeyi incelediğimizde satılan saatlerin krom kaplama olduğunu görüyoruz. Altın değil, gümüş değil, üzerinde pırlanta yok, kıymetli taş yok v.s v.s Alt tarafı krom. Neden enflasyon düzeltmesi yapılacak belli değil, özelgenin başında yer verilen yasal dayanaklar ile sonunda varılan sonucun hiç bir alakası yok. Tam bir ben yaptım oldu özelgesi:mad:

Öte yanda 425 Nolu VUK GT ve 63 Nolu VUK Sirküleri uyarınca bu özelge VUK md.413'daki komisyon tarafından verilmemiş , taşra teşkilatı tarafından verilmiş, merkez komisyonu tarafından verilmiş benzer bir özelge de yok. O nedenle bağlayıcı değil çok şükür ki.
 
Son düzenleme:
Özelge miydi yoksa şifai bilgi mi tam hatırlamıyorum. (altın işinde zorunluluk başladığı zamanda) Aklımda kalan "faaliyetin %51 oranda altın işi ise enf düzeltmesi zorunlu, değilse zorunluluk yok." şeklindedir.
 
Gel gelelim Uşak Defterdarlığının özelge verdiği tarih ile aynı gün olan 04.03.2011'de Adana Vergi Dairesi Başakanlığı kuyumculuk yanı sıra uydu, cep telefonu satışı yapan mükellefin enflasyon düzeltmesi yapmayacağı yönünde görüş bildirmiş.

"T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ADANA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü





SÜRELİ

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.01.17.02-VUK.MÜK.298-12

04/03/2011

Konu

:

Kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan başka faaliyetlerin bulunması durumunda enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılmayacağı





İlgide kayıtlı özelge talep formunda, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün ... vergi numaralı mükellefi olduğunuz, az miktarda altın satışınızın olduğu ve bu faaliyetinizin yanı sıra cep telefonu, uydu sistemleri vb. aksesuarları satışı faaliyetlerinizin de bulunduğu belirtilerek, bu durumda enflasyon düzeltmesi yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu'nun Mükerrer 298/A maddesinde; "Malî tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetler aşağıdaki hükümlere göre enflasyon düzeltmesine tâbi tutulur.

1. Kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10'dan fazla olması halinde malî tablolarını enflasyon düzeltmesine tâbi tutarlar. Enflasyon düzeltmesi uygulaması, her iki şartın birlikte gerçekleşmemesi halinde sona erer.

Kapsama giren mükellefler, geçici vergi dönemlerinin sonu itibarıyla malî tabloları düzenlemek ve enflasyon düzeltmesi yapmak zorundadırlar. Geçici vergi dönemlerinde yukarıda belirtilen oranların tespitinde, son üç hesap dönemi yerine üçer aylık dönemlerin son ayı dahil önceki otuzaltı ay ve içinde bulunulan hesap dönemi yerine son oniki ay dikkate alınır. Bir hesap dönemi içindeki geçici vergi dönemlerinin herhangi birinde düzeltme yapılması halinde takip eden geçici vergi dönemlerinde ve içinde bulunulan hesap dönemi sonunda da düzeltme yapılır. ...",

Mükerrer 298/A-2/d maddesinde; "Düzeltme katsayısı; malî tabloların ait olduğu aya ilişkin fiyat endeksinin, düzeltmeye esas alınan tarihi içeren aya ait fiyat endeksine bölünmesiyle elde edilen katsayıyı, ... ifade eder.",

Mükerrer 298/A-9 maddesinde; "Münhasıran sürekli olarak işlenmiş; altın, gümüş alım-satımı ve imali ile iştigal eden mükellefler bu fıkranın (1) numaralı bendinde yer alan şartlara bakılmaksızın enflasyon düzeltmesi yaparlar." hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan, konuyla ilgili olarak yayımlanan 15/072005 tarih ve 19 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirkülerinde; "... kuyumculuk faaliyetinin yanı sıra bu nitelikte olmayan market işletmesi, gıda ticareti, beyaz eşya alım-satımı, kafe işletmesi gibi başka faaliyetlerinin bulunması durumunda "münhasıran sürekli olarak işlenmiş altın, gümüş alım-satımı ve imali" faaliyetinden söz edilemeyeceğinden enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır." açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu itibarla; münhasıran altın alım-satımının yapılması halinde, Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin A/9. fıkrasına göre, maddenin 1'inci fıkrasında yer alan şartlara bakılmaksızın enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir. Ancak, altın alım-satım işinin yanı sıra cep telefonu, uydu sistemleri vb. aksesuarların alım-satımının yapılması halinde enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Diğer taraftan, mükerrer 298 inci maddenin A/1. fıkrasında belirtilen şartların gerçekleşmesi halinde enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim. "

Şimdi aslında VUK mük.md.298/9 açısından krom kaplı saat ile uydu alıcısının hiç bir farkı yok, ama Uşak başka telden çalıyor, Adana başka telden çalıyor.
Saatler altın-gümüş kaplama olsa hadi neyse, ama öyle bir şey de yok.

Nasıl fıkra gibi değil mi?
 
Özelge miydi yoksa şifai bilgi mi tam hatırlamıyorum. (altın işinde zorunluluk başladığı zamanda) Aklımda kalan "faaliyetin %51 oranda altın işi ise enf düzeltmesi zorunlu, değilse zorunluluk yok." şeklindedir.


Açıkçası ben böyle bir şeyi hiç duymadım. Yalnız vergi hukukunun kaynakları arasında "şifhai bilgi" gibi bir kaynak olmadığını unutmayalım. Eğer özelge varsa paylaşırsanız sevinirim.
 
Öncelikle konuya yorum yapacak üstad ve üstadelere şimdiden teşekkür ederim..

Kuyumculuk muhasebesine dair forumda bir yıgın bilgi olsada içerik itibariyle bilmeyen birisi için çok yeterli kaynaklar olmadığını,birebir bu hususta ki konuları okuyarak analiz ettim.Eminim kuyumculuk muhasebesi alanında forumda çok değerli üstadlarımız var.Ricam bu konuyu öle;"daha once bu konu acılmıstı,oraya bakınız demeden, uygulaması ve ince detaylarıyla değerli üstadlarımızdan birinin anlatması..
Yahut konuyla alakadar detaylı ve güncel bir kaynak önermesi..

Bu hususta gösterdiğniz ilgi için tekrardan teşekkür ederim..herkese iyi çalışmalar.


Sayın Formdaşım

Size gönderdiğim kaynak yeterli olmadı ise tekrar düzenleyip göndereyim.Bana mail adresinizi tekrar yollarmısınız
 
Öncelikle konuya yorum yapacak üstad ve üstadelere şimdiden teşekkür ederim..

Kuyumculuk muhasebesine dair forumda bir yıgın bilgi olsada içerik itibariyle bilmeyen birisi için çok yeterli kaynaklar olmadığını,birebir bu hususta ki konuları okuyarak analiz ettim.Eminim kuyumculuk muhasebesi alanında forumda çok değerli üstadlarımız var.Ricam bu konuyu öle;"daha once bu konu acılmıstı,oraya bakınız demeden, uygulaması ve ince detaylarıyla değerli üstadlarımızdan birinin anlatması..
Yahut konuyla alakadar detaylı ve güncel bir kaynak önermesi..

Bu hususta gösterdiğniz ilgi için tekrardan teşekkür ederim..herkese iyi çalışmalar.
Nazik sözleriniz ve kuyumculuk muhasebesi konusunda daha erişilebilir kaynaklara olan ihtiyacı vurguladığınız için teşekkür ederiz. Bir dil modeli olarak mücevher muhasebesi alanında uzman değilim, ancak konu hakkında daha fazla bilgi bulmak için bazı genel ipuçları önerebilirim.

Bir yaklaşım, kuyumculuk endüstrisine özgü muhasebe ilkelerini ve uygulamalarını kapsayan saygın muhasebe ders kitaplarına veya çevrimiçi kaynaklara başvurmaktır. Diğer bir seçenek de muhasebecilerden veya kuyumculuk sektöründe uzmanlaşmış danışmanlardan yardım almaktır. Kuyumculuk işletmeleriyle çalışma deneyimlerine dayalı olarak özel tavsiyeler ve içgörüler sağlayabilirler.
 

Benzer konular

Üst