aşağıdaki alıntı yazı sorularınıza cevap vermektedir.
GİDERLERİN GELİRDEN İNDİRİLEBİLMESİ İÇİN MÜKELLEFE, EŞİNE VE ÇOCUKLARINA AİT OLMASI GEREKİR
Kanunda açıkça belirtildiği üzere, kazançtan indirilebilecek olan giderlerin, mükellef tarafından karşılanması, mükellefe, eşine ve çocuklarına ait olması ve onlar adına düzenlenmiş belgelerle tevsik edilmesi şarttır.
Kanunda geçen çocuk tabiri, yaş sınırına bakılmaksızın, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından doğrudan ya da nafaka verilmek suretiyle bakılan ve gelir vergisine tâbi geliri bulunmayan evlâtlar ve evlât edinilenler ile ana ve babasını kaybetmiş torunlardan mükellef ile birlikte oturan ve onun tarafından bakılan kimseleri ifade etmektedir.
V- YABANCI ÜLKELERDE YAPILAN GİDERLER DEĞİL SADECE TÜRKİYE’DE YAPILAN GİDERLER KAZANÇTAN İNDİRİLEBİLİR
Bu husus Kanunda, harcamaların Türkiye’de yapılması şartı ile kazançtan indirilebileceği belirtilmek suretiyle açıkça hükme bağlanmıştır.
Türkiye gümrük bölgesi dışı yerler, vergileme açısından yurt dışı sayıldığından, bu yerlerde faaliyet gösteren gümrüksüz satış mağazalarında (Free-shop) yapılan harcamaların da kapsam dışı sayılması gerekmektedir.
Kıbrıs’ta yapılan harcamaların, yurtdışında yapılmış gider olarak dikkate alınması icap eder.
Bedeli bankalar aracılığı ile transfer edilmek suretiyle dışarıdan posta ile veya başka şekilde getirtilen ilâç ve kitaplara ilişkin giderlerin, indirimden yararlanması imkânsızdır. Fakat Türkiye’deki bir firma tarafından ithal edilmiş olan kapsam dahili ithal mal alımları fatura ve benzeri belgelere istinaden indirim konusu olabilir.
Aşağıda ayrıca açıklanacağı üzere, Türkiye’de yapılan harcamaların dahî, vergiye tâbi olmayan şahıs ve kuruluşlardan sağlanan eğitim ve sağlık mal ve hizmetleri ile ilgili olması veya VUK’ta yazılı belgelerle tevsik edilememesi halinde, kazançtan indirilmesi mümkün değildir.
Yurt dışı okul giderleri, yukarıda da değinildiği üzere harcamanın Türkiye’de yapılmamış olması nedeniyle indirimden yararlanamamaktadır.
celal elibüyük
smmm-ist