fonradar

Leasing ile alınmış arsanın satımı?

duygukorkmaz

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Tem 2005
Mesajlar
182
leasingle aldığımız bir arsayı leasing kira ödemeleri bitmeden, üstümüze almadan devrettik..

leasing firması işlemleri yaptı.. onlarda arsa diğer alıcı adına gözüküyor ancak ben 301 302 401 402 hesap kapamaları nasıl yapıcam bilgisi olan varmı acaba.. diğer alıcıya fatura kesmem gerekiyor tahminimce kdvsi kaç olmalı?
ve kar ekleyerekmi kesmeliyim?

biraz acil cevap verebilirseniz ..teşekürler..
 
Ynt: Leasing ile alınmış arsanın satımı?

Kira ödemelerini siz Leasing firmasına yapıyordunuz.Alan kişi de yine leasing firmasına yapmaya devam edecektir.Çünkü borcu taksitleri bitmeden Leasing firması malın mülkiyetini devretmez.Devretmemiştir.!
Bence siz eğer bir fatura kesilecekse bunu Leasing firmasına yapmalısınız.!

Fatura vs. gibi düzenlenmesi gereken belgeler konusunda Leasing firması ile görüşün bence, uygulamada sık karşılaşılan birşey olmadığı için, cevap gelmeyebilir bu sorunuza.
 
Ynt: Leasing ile alınmış arsanın satımı?

Leaseng Hakkı nın Devri
leasing ile almış olduğumuz makinaların henüz borcu bitmeden şirketi tasfiye ediyoruz.leasing firması başka firmaya borçların devrini kabul ediyor.
Yapılan sözleşme gereği makinaları muhasebe kaydı ile kayıtlarımıza aldık ve geçen yıl amortismanda ayırdık.
bu makinaların (borcu devralan firmaya) satışını ve muhasebe kaydını nasıl yapacağız?
%1 kdv ile faturaları gelen bu makinaların satışını %18 kdv ile mi yapmak zorundayız?
(zaten ilginç olanı hem demirbaşımıza alıyoruz, hemde adı leasing, hemde %1 kdv ile geliyor.satarken farklı uygulama? her tarafı tutarsız gibi geliyor?)
yardımlerınız için çok teşekkür ediyorum..
Emoline sordu. [ 4/5/2010 12:46:42 PM]

LEASING HAKKININ DEVRİ
Sayın Emoline
Leasingle aldığınız makinenin devrini leasing firması kabul ettiğine göre bu makine için açmış olduğunua hesapları (yükümlülükleri) ters madde yapaarak kapatacaksınız. Makinenin mülkiyeti size henüz geçmediğinden fatura kesemezsiniz.
_______ ________
301
401
257
302
402
253
679
_______ ________
hesapların kapatılmasında kapatılmasında da birikmiş amortismanlar kadar bir fark çıkması gerekir o fark da 679 kodlu hesaba yazılır.
21.03.2007 tarihli 47 sayılı KDV sirkülerine göre: yatırım teşvik belgesine bağlanan ve finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin olarak, finansal kiralama şirketleri adına yatırımcının (kiracının) sahip olduğu teşvik belgesinin eki niteliğinde ve bu belgeye tanınan destek unsurlarından yararlandırılmasına imkan sağlanan bir teşvik belgesi düzenlenmektedir. Finansal kiralama şirketleri adına düzenlenen bu teşvik belgesi kapsamında finansal kiralama şirketlerine yapılan makine-teçhizat teslimleri, KDV Kanununun 13/d maddesi çerçevesinde vergiden istisna olacaktır.
Finansal kiralama şirketinin bu kapsamda temin edeceği makine ve teçhizatı, ilgili mevzuat uyarınca kiracının kullanımına bırakması ise ?teslim? hükmünde olmadığından genel hükümlere göre KDV?ye tabi tutulacaktır.
Öte yandan finansal kiralama şirketleri ile yatırımcılar (kiracılar) arasında yapılan sözleşmede belirtilen sürenin sonunda, makine-teçhizatın yatırımcının (kiracının) mülkiyetine geçmemesi veya yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, finansal kiralama şirketine yapılan teslim sırasında alınmayan vergi tutarları KDV Kanununun 13/d maddesi çerçevesinde yatırımcıdan (kiracıdan) vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

Finansal kiralama işlemine konu makine ve teçhizatın devir, satıp ve ihracat işlemleri, finansal kiralama şirketi ve yatırımcının birlikte başvuruda bulunmaları halinde yatırımlarda
devlet yardımları hakkındaki 2009/1 sayılı tebliğde konuya ilişkin düzenleme kapsamında Gelir Vergisi Yasası ile Finansal Kiralama Yasası'nın ilgili hükümleri saklı kalmak kaydıyla değerlendirilecektir. Kural olarak yatırım tamamlanma vizesi yapılmış teşvik belgesi
kapsamındaki makine ve teçhizatın, devir, satış, ihraç veya kiralanması, söz konusu yatırım mallarının teminini müteakip beş yılı doldurmuş olması halinde serbesttir. Finansal kiralamaya konu makine ve teçhizatın teslim tarihinden itibaren beş yıllık süre dolmadan
devredilmesi durumunda her türlü yükümlülük finansal kiralama şirketine aittir. Iflas veya sözleşmenin feshi veya yatırımın gerçekleşmemesi durumunda beş yıllık süreyi doldurmamış makine ve teçhizatı içeren teşvk belgesi kapsamında yararlanılan destek unsurları ilgili mevzuat çerçevesinde finansal kiralama şirketinden tahsil edilecektir. Buna karşın makine ve teçhizatın beş yıllık süreyi doldurması halinde teslim tarihinden sonraki işlemlerde yatırımcı
sorumlu olacaktır.Finansal kiralama işlemine konu makine ve teçhizatın başka bir yatırım için kullanılmasının talep edilmesi halinde; finansal kiralama şirketi, devredecek yatırımcı ve devralacak yatırımcının birlikte başvurusu uyarınca, teşvik belgeli bir yatırımcıya yapılacak sözleşme gereği devredilebilecektir. Bu durumda devreden yatırımcının yatırım bütünlüğünün bozulması halinde söz konusu makine ve teçhizatın diğer yollardan temin edilecek şekilde tekrar ilave edilmesi gerekmektedir. Diğer yandan yeni yatırımcının teşvik belgesinde kayıtlı destek unsurlarının, ilk yatırımcının yararalandığı destek unsurlarından daha düşük olması
veya destek unsurunun hiç bulunmaması halinde, fazladan kullanılan destekler ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınacaktır. Yukarıda da vurguladığımız gibi finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilen yatırımlarda, işleme konu makine ve teçhizatın yatırımcıya teslim edilerek beş yıllık sürenin dolması kaydıyla yatırımcıya ait teşvik belgesinin herhangi bir nedenle iptali, finansal kiralama şirketine müeyyide uygulanmasını gerektirmemektedir. Ancak beş yıllık süre dolmadan yatırımcının yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle uygulanacak müeyyidelerden finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata tekabül eden bölümü kısmen veya tamamen finansal kiralama şirketlerine de uygulanabilecektir. Yatırımcılar teşvik belgesi
kapsamında kullanılmış makine ve teçhizatı da finansal kiralama yoluyla edinebileceklerdir.Yapılacak sözleşmelerde devir yetkisinin bulunması halinde, finansal kiralamaya konu makine ve teçhizatyatırımcının uygun görüşü olmadan başka bir finansal kiralama şirketine devredilemeyecektir. Konuya ilişkin duraksama yaratacak konularda ise Hazine Müsteşarlığı'ndan alınacak görüşler doğrultusunda işlem yapılacaktır.
Selam ve sevgiler

AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 4/17/2010 9:51:33 PM]
 
Üst