fonradar

Limited Şirket Kapatmada Ticaret Sicil Müdürlüğü Görev Ve Sorumluluğu

Üyelik
26 Ara 2012
Mesajlar
6
Konum
izmir
Limited şirketimizi kapatma işlemlerini yaklaşık üç yıl önce başlattık.Bununla ilgili olarak ticaret sicil gazetesinde 3 yayın yapıldı 4.cü ve son başvurumuzda Ticaret Sicil Müdürlüğü bu tescil ve yayının yapılması için Ticaret Odasına olan borcumuzu ödememizi şart koştu.Ancak ödeme imkanımız olmaması nedeniyle borcumuzu kapatamadığımız için şirketide kapatamıyoruz.Bu arada Ticaret Odası borcumuzda sürekli yükseliyor.Ticaret Sicil Müdürlüğünün böyle bir uygulaması yasalmıdır ve başkaca bir çözümü varmıdır.
saygılarımla
 
Selamlar
Böyle bir yasal dayanağa rastlamadım.Birazda kuruma kalmış bir uygulama..Mesela benzer uygulamayı vergi dairesi de yapıyor.Borç varken,kapanış yapmak istemiyorlar.
Halbuki kanun yolu açıktır.Kapanış yapılır,Gerekirse amme alacakları davası açılır,tahsilat bu şekilde yapılır.Ama bu şekilde yapmak,ne kurumun işine gelir,ne de mükellefin... Kurumun işine gelmez,iş uzar.Güdülen mantık sanırım şudur..Firma açıkken tahsilat yapamıyoruz,birde kapanınca hiç yapamayız..Mükellefin işine gelmez,çünkü dava açılınca ekstra icra masrafları,avukatlık masrafları vs.devreye girer..Ayrıca icralık olunması da mükellefin siciline işlenir ki,çoğu firma bunu istemez.Kurumda bunu bildiğinden kendi politikalarını böyle belirlemişler.
Şahsi görüşüm böyledir.
Saygılar
 
Bugüne kadar yaptığım uygulamalarda Ticaret Odaları ve Sanayi Odaları borcu varsa Tasfiyeye sokmuyor.Kanunlarında yeri var mıdır? Çok net bilmiyorum.Ancak vergi daireleri nazlansada borcu olan gerçek, tüzel her firmayı kapatmak zorunda, kapatıyorda.
 
katkınıza teşekkür ederim ancak pek anlayamadım demek istediğinizi.Vergi daireleri nazlansada borcu olan her firmayı kapatıyor diyorsunuz.Vergi dairesi Ticaret Sicilde tescil ve ilanı olmadan kapatabilirmi?
 
Vergi Dairesi Ticaret Sicilde kapanışı olmadan res' en kapatabilir.Uzun Süre ulaşamadığı bulamadığı firmaları kapattıkları oluyor.
 
Vergi dairesi uzun süre ulaşamadığı firmaları kapatıyor çünki firma vergi dairesi nezdindeki yükümlülüklerini yerine getirmiyor, ortaklarına ulaşılamıyor sanırım.Dolayısıyle yapacağı başka bir şey olmasa gerek.Ama resmi olarak kapanışa girmiş bir şirket halen tüm yükümlülüklerini yerine getiriyor beyannamelerini yerine getiriyor, enazından bizim durumumuz böyle.Özet olarak yasal yükümlülüklerini yerine getirmeye çalışan firmalar ve ortakları mağdur oluyor ve bunada yetkililer bir çözüm üretmiyorlar maalesef.En acısıda firmamız 15 yıllık bir firma ve fevkalade dereceden Ticaret odasına binlerce lira aidat ödedi bunun karşılığında hiç bir hizmet almadık desek yanlış olmaz sanırım şimdide bize yardımcı olacağı yerde zarar vermeye çalışıyor.Herşeyi hükümetten bekliyoruz.Ticaret Odalarınında bu konuda yapacağı şey vardır mutlaka ancak onlar nedense bunu düşünmüyorlar. Yalnız bu durumdaki firmalar içinde kapatmayı kolaylaştıracak çözüm getirecek bir tebliğ hazırlandığını duydum acaba ne ölçüde gerçeği yansıtıyor bilmiyorum,doğrumu acaba.
 
Birde garip olan durum 3 yıldır kapanışta olan ve faaliyeti olmayan firmamıza hala fevkalade dereceden aidat tahakkuk ettiriliyor.Uluslarası bir firma olmuş holdinglerle aynı miktarda aidat tahakkuk ettiriliyor bu firmamız için gurur !!! verici .
 
Selamlar
Fevkalade derecede aidat tahakkuk ettirilmesi şudur.Öncelikle şunu belirteyim,aidat dediğiniz sanıyorum munzam aidattır.
Ticaret odası munzam aidatı hesaplayabilmesi için yıllık vergi tahakkukuna ihtiyaç duyar.Çünkü munzam aidat vergi matrahı üzerinden hesaplanır.bazen tahakkuku göremezler ve munzam aidat tutarını en üst seviyeden hesap ederler.Böyle durumlarda vergi tahakkuku odaya verilerek, aidat tutarı düzeltilir.Sizde ise ortada tahakkuk olmadığından düzeltme işlemi yapılamayacaktır.Haliyle bu kadar yüksek aidatın hesaplanması aslında normaldir.
 
Bahsettiğim yıllık üyelik aidatıdır.Ticaret odasına sordum. Bu aidat şirketin şirketin kuruluş sermayesine göre belirlenmiştir.Ancak zamanla şirketin durumu bozulmuşsa belirlenen miktar düşürülebiliyormu ancak bu düşürülme müracaatı takip eden seneden itibaren geçerli oluyormuş.
 
Bu aidatı sermayesine göre tahakkuk ettiriyor diye biliyorum.Sermaye azaltımı yapmadan bunu indirebilir mi?
 
Üst