Limited Şirketin Vergi Borcunun Ortaktan İstenmesinin Şartları Var

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Limitet şirketin vergi borcunun ortaktan istenmesinin şartları var


Soru: Ortağı olduğum limitetin işleri bozuldu. Şirket 4 yıldan beri vergi ve prim borçlarını ödeyemiyor. Şirketin idareci ortakları da ortada görünmediğinden hissemi de devredemiyorum. Vergi dairesi ve SSK ödenmeyen borçlar için beni takip edip, borçları benden isteyebilir mi?

Cevap: Limitet şirket ortakları; şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan vergi borçlarından ve prim borçlarından sermaye hisseleri oranında sorumludurlar. Ancak, ortaklar hakkında takibat yapılabilmesi için, öncelikle vergi borcunun şirket bünyesinden aranması ve yapılan tüm takiplere nazaran şirketten alınamaması veya alınamayacağının anlaşıldığının, somut belgelerle ortaya konulması gerekir. Fakat, uygulamada bu hususa fazla dikkat edilmediği görülüyor. Tüm borcun, ulaşılan ortaktan istendiğine de sıkça şahit olmaktayız. Şayet şirketin müdürü değilseniz, başka bir ifade ile kanuni temsilcisi değilseniz, vergi dairesi şirketin ödenmeyen veya şirketten alınamayacağı anlaşılan vergi borcunun(veya prim borcunun) sermaye hisseniz oranındaki kısmını sizden isteyebilir. Şirketin müdürü iseniz veya şirketin belirlenmiş müdürü yoksa tüm ortaklar kanuni temsilci durumunda olduğundan, şirketin ödenmeyen borçlarının tamamını da sizden istemeleri mümkündür.

Arkadaşınızın kira ödemeden oturduğu daire için vergi ödemeniz gerekir

Soru: İşleri bozulan askerlik arkadaşım dairemde kira ödemeden 2 yıldan beri oturuyor. Her yıl vergi dairesinde kira gelirinden dolayı beyanname vererek vergi ödüyorum. Ancak, kira almadığımdan askerlik arkadaşımın oturduğu daire için herhangi bir kira beyanında bulunmadım. Yeni muhasebecim, kira almasam da kira beyanında bulunmak gerektiğini söylüyor. Kira almadan kira beyan edip vergi vermek bana ters geldi. Aklım yatmadı. Acaba bir yanlışlık mı var diye size sormak istedim. Dairemde, işleri bozulduğu için kira ödemeden oturan yakın arkadaşımdan dolayı, maliyeye kira beyanında bulunmam gerekiyor mu? Gerekiyorsa; Gerekiyorsa kaç lira beyan edilecek?(kira almadığımdan) Geçen yılın beyannamesi verilmiş olduğundan geçen yıl için ne yapılması lazım?

Cevap: Dairenizde oturan askerlik arkadaşınızdan kira alıp almayacağınıza kimse karışmaz. Dairenizde kira almadan istediğiniz kişiyi oturtabilirisiniz. Bu tamamen sizin keyfinize kalmış bir konudur. Ancak, vergilendirme yönünden eş, çocuk ve kardeş dışındaki kimselere bedelsiz olarak kiralanan gayrimenkuller nedeniyle emsal kira bedeli üstünden gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Hatta eş, çocuk ve kardeşin kira ödemeden kullandığı işyeri içinde emsal kira bedeli üstünden vergi ödenmesi gerekiyor. Arkadaşınızın oturduğu dairenin emsal kira bedeli tutarında, kira beyan ederek ödemeniz gerekiyor. Emsal kira bedeli dairenin emlak vergi değerinin ?yüzde 5? idir. Örneğin, Dairenizin 2009 yılı emlak vergi değerinin 200.000 TL olduğunu varsayarsak, emsal kira bedeli 10.000 TL dir.( 200.000 X % 5 = 10.000), İşleri bozulan askerlik arkadaşınızdan kira almasanız da, bu dairenin 2009 yılı kira geliri olarak 10.000 TL beyan etmeniz gerekiyor. Aynı şekilde 2008 yılı içinde emsal kira beyanında bulunup vergisini ödemeniz lazımdı. 2008 yılı beyan süresi geçmiş olsa da, henüz vergi dairesinin yapmış olduğu bir tespit ve inceleme olmadığından, ceza ödemeden eksik vergiyi ödeyerek kurtulmanız mümkün. Bir pişmanlık dilekçesi ile 2008 yılı için ek beyanda bulunur ve ödenmesi gereken vergiyi pişmanlık zammıyla ödeyebilirsiniz.

Ekrem Sarısu
 
Üst