Limited Şirketler Huzur Hakkı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan boi_uns
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Değerli meslektaşlarım;
mükellefimiz olan bir limited şirket sigortalıları şirketten hisse alarak ortak ve müdür oldular.hepsini bağkur a geçirdik.Buraya kadar herşey normal.Şimdi bu müdür yetkisi olan ortaklara aylık huzur hallı dağıtmak istiyorum.Araştırmalarıma göre limited şirketlerde müdürler huzur hakkı değil ücret alabilir ibresi var peki aylık ödenen bu ücretler in brüt tutarı asgari ücretten fazla bağ kur primlerini ona göre mi belirlememiz gerekiyor biz şu an alt sınırdan başlattık yani bağkur primleri asgari ücretten yatıyor.İleride bu aldıkları fazla ücretten az bağkur primi ödememiz nedeniyle sıkıntı yaşayabilirmiyiz. saygılar...

Bu bahsettiğiniz sıkıntı gerçek kişi şahıs firmalarında var olan bir sıkıntı. Şirket ortakları şirket çalışanlarından daha yüksek bağ kur primi ödemek zorunda değil. Asgari ve üst sınır arasında dilediğiniz tutardan bağ kur ödeyebilirsiniz.

sayın miller benim sorum şirket ortağına müdür yetkisi olan aylık ücret vericez ama ödediğimiz ücretler asgari ücretin üzerinde ve bordroda da göstericez ancak bağkur primleri asgari ücretten yatacak.Böyle bir durumun bize sakıncası olurmu cevabınızı bekliyorum saygılar...

Sakıncası olmaz derken aşağıda ki bilgiyi referans almıştım. Sizin sorunuz daha teknik bir soru imiş. Müdür yetkisi olan şirket ortağı asgari ücretin üzerinde 4/a'lı ama bağ kur primi asgari ücretten yatıyor sakıncası olurmu diyorsunuz? Fikrimi sorarsanız sakıncası yok gibi geliyor ama kesin bilgi değil sadece fikrim... Kurumdan bir görüş alın bence.

01.09.2012 tarih 28398 sayılı Resmi Gazete''''de yayımlanan İşveren Uygulama Tebliğinin 3.3. maddesinin üçüncü fıkrasında konu ile ilgili olarak;

Kanunun 4''''üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişi, aynı zamanda işveren ise, beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalılardan günlük kazancı en yüksek olan sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki prim farkı, Kanunun 89''''uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir. Ancak tüzel kişiliğe haiz kuruluşların ortakları hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz, denilmektedir.

Tebliğde geçen hükümde şirket ortakları için çalıştırdığı işçilerden az prim ödenmemesi gibi hükmün uygulanmayacağı net bir şekilde ifade edilmektedir.