ilhan ' Alıntı:
şu an bende böylesi bir çalışmanın ortasındayım!. Devrolacak şirketin öz varlık tespiti için ilgili mahkemeye müracaat ettik. dosyamız bilirkişiye verildi.raporun çıkmasını müteakip tescil işlemlerine girişeceğim. Birleşme sözleşmesi devre ilişkin her iki şirketin kararlarını aldım. devrolacak şirketin bilançosu ve gelir tablosunu zaten mahkemeye müracaat aşamasında hazırlamıştık.devralan şirketin bilanço çıkarması gibi bir durumu ben bu işle ilgili yaptğım meslek ön çalışmada karşılaşmadım. zira devralacak şirket devrolan şirketin tescil olan bilançosunu aynen kendi bünyesine dahil edecek. bir değişiklik olursa da sizinle paylaşırım.
Sayın İlhan;
Dedğiniz mantıkla devir alanın bilançosu uygulamada pek istenmiyor.Ama TTK?nın 149. maddesinde; ?Birleşen şirketlerin her biri aralarında tespit edilecek bir örneğe göre tanzim edilmiş olan bilançosunu ilan etmeye ve birleşme sebebiyle varlıkları sona eren şirketler ise ayrıca kendilerine ait borçların ne suretle ödeneceğine dair tanzim edecekleri beyannameyi bilanço ile birlikte ilana mecburdurlar? hükmüne yer verilmiştir.
Ben bundan birleşme tarihinde devralanında bilançosunu yayınlaması gerektiğini anlıyorum.Devir yolu ile birleşmede sorunla karşılaşmamak için Ticaret sicile deviralanında bilançosunun eklenmesi gerekir.
Ayrıca sayın ilhan sözleşmelerin noterde onaylanması aşamasında problemle karşılaşmak istemiyrosanız noterle görüşmenizi öneriririm.Zira noterler birliği 30 nolu genelgeye göre birleşme sözleşmelerinin damga vergisinden istisna edilmesi için vergi dairesinde mukteza alınmasını şart koşuyorlar.Kanunda istisna olduğu açık ama yazı istiyorlar.Belki tanıdık olunca istemez bilemem.
Ama surprizle karşılaşmak ve işlerinizin uzamasını istemiyorsanız olur almanızda fayda var.