Lütfen Duyarlı Olalım

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan güzi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
9 Nis 2009
Mesajlar
83
Sevgili Üstadlarım ve meslek mensubu stajyer arkadaşlarım ;
smmm yeterlilik sınavlarında yapılan müfredat dışı sorular(Örn;finansal muhasebe-banka muhasebesi soruları) meslek mensubu adaylarının belgeyi olabildiğince geç alabilmelerini sağlamak (ilk sınavda 7/7 belli bir sayıya pay ediliyor), komisyon üyelerinin egolarını tatmin etme amaçlı sordukları aşılmaz sorulara (son sınav maliyet muhasebesi)artık bir dur demek için; bizim gibi düşünen ve bu şekilde mağdur olanların aşağıdaki veya kendilerinin uygun gördükleri bir yazıyı tesmer,ismmmo,turmob ve ilgili tüm makamların maillerine ulaştırmalarını rica ederim.

evet bu şuan uygulanan sonuçları değiştirmeyecektir ama en azından komisyon üyelerinin son sınav kağıtlarını okurken ve kasım/2010 dönemi sınav sorularını hazırlarken biraz kravatlarını gevşetmek zorunda bırakacaktır..
Bu meslekte bir birlik var ise ve hepimiz aynı amaç için hizmet vereceksek artık bunlar yaşanmamalı ve yaşatılmamalı..
şimdiden teşekkürler ve saygılar..

------------

İlgililerin Dikkatine;

Bizler SMMM Adaylarıyız ve Temmuz 2010 Yeterlilik sınavı mağdurlarıyız.

Kendimize ciddi anlamda bir muhatap bulamadığımız için, Genel Sorunlarımızı toplu şekilde bu e-posta yoluyla siz değerli ilgililere iletmeyi uygun gördük.

Başta Milletvekillerimiz, Birlik ve Oda Başkanları olmak üzere, tüm ilgililerin bizlere kulak vermesini ve artık sesimizi duymasını istiyoruz.

Öncelikle SMMM olabilmek için konulmuş özel şartlar, diğer mesleklerin mensuplarına bakıldığında oldukça ağır gelmektedir. 4 yıllık fakülte mezunu olmamızın yanı sıra bizlerden staj sınavına başvurmak için Bin TL lerle ifade edilen dosya ücreti talep edilmekte, staja başlama sınavında başarılı olmamız, 2 yıl ( yeni yasa ile 3 yıl) staj yapmamız, verilen CD?leri bitirmemiz (CD ler için ayrı ücret talep edilmekte) ve staj sonunda da 7 dersten sınava girmemiz istenmektedir. Hangi mesleğin mensubu olmak için bu şartlar aranmaktadır?
Bizler de mesleğimizi icra ediyoruz. Hatta çok daha ağır şartlar altında, stajer muamelesine tabi tutularak, asgari ücretlerde çalıştırılıyoruz, hatta stajımızı yapacak ve tamamlayacak yer bulamıyoruz. Bağlı bulunduğumuz odaların stajer örgütlenmesi bile mevcut değil.
Niteliklerimizi bir tek sınavda göstermemiz bekleniyor. Bu sınavın komisyon üyeleri YÖK, Birlik ve Maliye Bakanlığını temsil ediyor. Niçin YÖK? Biz fakültelerimizi bitirip diploma sahibi olduk, sizce öğrenci miyiz? Uygulama alanında komisyon üyeleri olması gerekmez mi? Komisyon üyelerinin keyfi uygulamalarına tabii tutulurken neden Birliğimiz ve odalarımız bizim yanımızda, haklarımızı korumuyor? YÖK ten seçilen komisyon üyelerinin bizleri öğrencileri gibi görüp sanki sınıfta bırakırcasına soru hazırlamalarına niçin göz yumuluyor? YÖK karar alıp SMMM ile ilgili bölümler açsa ve Aday SMMM ler yetiştirse, şu anki sınav sisteminden çok daha iyi sonuçlar vermez mi? Bu bölümlerden mezun olmayanlar için de YÖK temsilcileri dışındaki temsilcilerden oluşan komisyon üyeleri tarafından hazırlanan sınavlara tabi olamaz mıyız? Değişen Komisyon üyelerinin ismini bilmemekle birlikte, en azından değişmiş olduğunu ve farklı kaynaklara yönelmemiz gerektiğini neden ifade etmekten kaçınıyorsunuz?
Bizlere staja başlarken zorunlu kıldıkları staja başlama sınavından sonra verilen CD ler, güncel olmamakla birlikte, yapılmış olmak için yapılan CD niteliğindeler. Madem ki bizleri yeterlilik sınavlarına hazırlamak için bu CD leri zorunlu kılıyorsunuz, niçin sınavda CD lerin kapsamı dışında soru hazırlanmasına müsaade ediyorsunuz? Başı sonu olmayan, ucu bucağı belirsiz müfredat ile bizlerin yeterlilik sınavını vermesini bekliyorsunuz. Türmob kaynak ve müfredat sıkıntımızı gidermek için her yıl ya da belirli aralıklarla kaynaklar yayımlasa ve bizler de o kaynaklardan sınavlara hazırlansak daha adil bir staj ve sınav dönemi geçirmiş olmaz mıyız?
Sınav soruları bizlere ulaşmadan önce Birliğimiz ve Odalarımızdan temsilcilerin kontrol etmesi gerekmez mi? Gelişi güzel hazırlanmış soru ve düzensiz soru kağıtları, elle düzeltme ve karalamaların yapılmış olması, yanıltıcı ve ne anlam ifade ettiği belli olmayan sorular, sadece iki soru sorulup birini yapanın geçemeyeceği puan sistemi ve 2 günde bizlerin 7 dersi vermemizi istemeniz sizce adil bir meslek süreci midir? Yarım saat ara ile hayatımızın sınavlarını vermemizi bizlerden nasıl beklediniz?
Bizler bunca zorluklara karşı hala SMMM olmak isterken Özel SMMM sınavlarıyla lise ve hatta daha düşük mezuniyet seviyesi olan adayların bir sınavla SMMM olması vicdan sızlatmaz mı? SM leri neden bizlerle aynı sınavlara tabii tutmuyorsunuz? Onlar bizler gibi aynı ruhsatı almayacaklar mı? Eğitim seviyeleri düşük diye mi daha basit sınavlara tabi tutuluyorlar? Eğer öyleyse bizler neden sınava tabiyiz? Yıllarca eğitim-öğrenim görüp diplomalar almaya hak kazandık. Mesleğimizi severek yapmaya çalışan, nitelikli SMMM olmak için elinden geleni yapmaya çalışan Aday Meslek Mensuplarıyız ve meslekte kaliteden ödün vermeyeceğiz.
Bizlerden aranan bu şartlar, yıllar önce lise, orta okul hatta ilk okul mezunu SM?lerden neden istenmiyor? Unvanlarını kaldırıp onlara özel sınav yapmak Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Bu staj ve sınav sisteminde Adaleti görebiliyor musunuz?

Aday Meslek Mensupları olarak ?Acınmayı değil, adil bir aday meslek süreci (staj-sınav) ve eşit şartlar talep ediyoruz. Ve bu taleplerimiz kısmen ya da tamamen gerçekleşinceye kadar da her yolu (yargı dahil) deneyeceğiz.

Bilgilerinize sunarız.

Bir grup SMMM Adayı
 
Ynt: Lütfen Duyarlı Olalım

iy güzel yazmışsın arkadaşım.. fakat sınavı verip smmm olduktan sonra herşey bitiyor.. belgeyi aldıktan sonra insanlar değişiyor.. ben nasıl zor aldıysam onlarda alsınlar beni ilgilendirmez oluyor.. onun için belgeyi alanlardan sağlam bir destek geleceğini sanmıyorum.. herkes sınavı geçene kadar sınavı bitirenler ilerde dahada zorlaşsın istiyor
 
Ynt: Lütfen Duyarlı Olalım

ugur6666 ' Alıntı:
iy güzel yazmışsın arkadaşım.. fakat sınavı verip smmm olduktan sonra herşey bitiyor.. belgeyi aldıktan sonra insanlar değişiyor.. ben nasıl zor aldıysam onlarda alsınlar beni ilgilendirmez oluyor.. onun için belgeyi alanlardan sağlam bir destek geleceğini sanmıyorum.. herkes sınavı geçene kadar sınavı bitirenler ilerde dahada zorlaşsın istiyor

Uğur6666,yorumunuza aynen katılıyorum.
çok gerilere gitmeye gerek yok geçen dönem belge alan arkadaşlarla görüşüyorum ben zorluk çektiysem herkes çekmeli mantığındalar.
diğer mesleklere baktığımızda smmm lerdeki bencilliği göremezsiniz neden kendilerinden daha iyi olduğunu bildikleri adaylar hızla bu işe girişiyorlar ayaklarının kayacağı korkusuyla işler dahada zorlaşsın istiyorlar.Hiç şahit oldunuzmu doktorların ,avukatların, mühendislerin ,öğretmenlerin kendilerinden sonra geleler için bu kadar itici davrandıklarına yok öyle birşey bizim meslek kaprisli,içi boş bir ünvana sahip olan meslektaşlarla dolu maalesef.
 
Ynt: Lütfen Duyarlı Olalım

artık ne desek boş öyle bir hal aldı ki mesleğimizn durumu zaten içler acısı bu kriz neticesi ve önümüzdeki yılda seçimlere odaklanacaklar yine mesleğin sorunları bir türlü gündeme gelemeyecek kısacası umutsuzum forum sayfalarını okursanız bir çok sorunun tespit edildiği dile getirildiği ve hatta birçok çözüm önerileri de dile getirildi ama hala ses yok özel smmm sınavı ile bugün sünnet yarın deniz hesabı ile bir anda smmm coşkusu yaratıldı bugün kamunun ve özel sektörün toplumun acilen nitelikli denetime ihtiyacı var ama ne yazık ki buna ilişkin mevzuatın oluşturulması yönünde örnek kanun teklifinin metni veyahut başlık ve konuları hazırlanarak gündem oluşturulmalıydı ama ne yazık ki geçen dört beş yıl içinde sadece suni gündemlerde bir yerlere taraf olunmaya çalışıldı bari taraf oldun o tarafı yönlendir gündem olması gereken mesleğimiz desenizde boş , umutsuzum.. :'(
 
Ynt: Lütfen Duyarlı Olalım

bütün sorunları ve aksaklıkları gayet güzel özetlemişsiniz kaleminize sağlık...
lakin bunları dikkate alacak anlayacak bir kurum lazım...
smmm olma kriterleri ne kadar çok zorlaştırılabilirinin hesabı yapılıyor bana kalırsa...
 
Ynt: Lütfen Duyarlı Olalım

biz böyle olmaya devam edersek bu meslek zaten hiçbir zaman düzeltmez ilgilenen ilgilenmeyen herkese teşekkürler..
 
Ynt: Lütfen Duyarlı Olalım

Bir yandan çok sayıda lise ortaokul mezunları itile kakıla tek sınavla mali müşavir yapılırken, diğer yandan bizlerin mesleğe giriş oranının azaltılması böylece popülasyonun :) dengelenmesi odanın - artık bi karış çocukça bile anlaşılabileceği üzere - belirlediği strateji, tuttuğu yol olmuş..( bizim tek suçumuz oda yıllar evvel belge dağıtırken orada olamamak mı :)

Hal böyle olunca bizler ilk okul mezunlarının dahi burun kıvıracağı şartlar içinde ve düşük maaşlarla cebelleşip belgemizi alma hevesiyle iş çıkışında uykumuzdan ailemizden feragat ederek hafta sonu dinlencemizden eğlencemizden ödün vererek bişeler yapmak için bir yandan cebelleşirken,
diğer taraftan sınav komisyonu da nasıl olur da bu aday meslek mensuplarını dumura uğratırız,heveslerini umutlarını kırarız ve bu yaydığımız havayla mesleğe talebi de azaltırız diyerek efendim oturmuş düşünmüş... Demiş ki şimdi bu arkadaşlar bu sınavlara nasıl hazırlanıyor e biz bunu biliyoruz. Gerek gönderdiğimiz eğitim cd'lerinden gerekse piyasada meşhur olmuş hazırlık kitaplarından ki biz de bunların içeriğini hacmini şeklini şemalini biliyoruz.e demişler o zaman biz bu popülasyonu çok rahat dengeleriz demişler :) almışlar ellerine kalemleri yazmışlar soruları...
Son on bilmem kaç yılın sorularına bakan arkadaşlar bilirler. tarz belli yordam belli hatta sorulan sorular bile belli iken, yılların öcünün alınmaya karar verildiği devre heralde bizlere denk geldi.
Bir maliyet sınavı ki dillere destan, bir finansal muhasebe sınavı imiş -- ki ben girmedim --- dağlara ferman.... Yahu ayıptır,günahtır, yazıktır. Bu iş çocuk oyuncağı değil ki. Tek dersten iki dersten bu şekilde saçma sapan sürpriz sorularla 2 yıl beklemeye bırakılan bi aday neler hisseder, neler düşünür,
Bizler binbir zahmetle uğraş verip sınavları geçmek için çalışalım tamam görevimiz ama nereye çalışalım nasıl hangi kaynaktan çalışalım düşman belli değilki.Her sınav adeta bir serseri mayın. Aylarca emek ver sınav sabahı evden çıkarken aklımızdaki düşünce şu olamıyor: yahu ben çalıştım konuların nerdeyse %95 ine hakimim e bi 50 puan alırım artık.. Ama yok işimiz tamamen şansa kalmış gözümüzü kapıyoruz ve şansımıza soruları hazırlayan birilerinin o dönem insaflı davranmış olmalarını bekliyoruz. Arkadaşlar ben eğitimi ciddi ve zor bir üni.de yüksek lisans ta yaptım bu güne kadar sayısız sınava da girdim ne zaman çok çalıştıysam emek verdiysem karşılığını üç aşağı beş yukarı aldım. Ama bu seferki bela :) bir başka. Ne yapalım nasıl yapalım.. Gerekirse toplanalım bir gün organize olalım bi yerlere siyah çelenk bırakalım,basın açıklaması yapalım :)
off be daha neler neler var da yazmakla bitmez sıkıldım şimdi :)
 
Üst