Maaş Düşürülme Ve Sözleşme Dayatması

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan serkan10
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba
yaklaşık 4 yıldır günde 10,5 saat çalıştığım firmaya denetleme geldi ve çalışma saatlerimiz fazla olduğu için işletme uyarıldı. bunun sonuçu çalışma saatleri 7,5 saate ve maaşlarda tektar hesaplanıp düşürüldü, bir çok işçiyede 2014 yılının (1,5 saatlik) fazla çalışma mesai parası olan tutarlar hesaplarına yatırıldı ve bu yatan paraların 2015 yılının maaş zammının peşin olarak yatırıldığı söylendi. çalışma saatlerimiz yine aynı maaşlar geri çekilip 7,5 saatten sonrası mesai ücreti olarak alınacak şekilde ayarlanmış.
bana toplu bir para yatırılmadı, maaşıma yıllık zam uygulandı fakat saat üçretini ayarlamak için maaşımı geri çektiler, 7,5 çalışma 1,5 da mesai ile yine aynısını alacağım.
ben yeni sözleşmeye imza atmazsam nolur? çıkış istedikleri takdirde kıdem ve ihbar tazminatlarım için ne yapmalıyım? dayatma söz konusu olduğu için direk işkura gitsem? bana yardımcı olurmusunuz?

Merhaba,
Çalışma saatleri değiştirilmeden önce olan bordrolarınıza bakın. Her ay fazla mesai gözüküyor mu kontrol edin. Eğer her ay fazla mesai verildiğini göstermişlerse, çalışma saatleriniz azaldıktan sonra fazla mesai de azalacak ve elinize daha az ücret geçecektir. Bir başka olasılık bordroda hiç mesai göstermemişlerdir ancak denetimden sonra maaşınızı düşürüp fazla çalışma da ekleyip (günde 1,5 saatten ayda 30 saat gibi) maaş + mesai tutarı her zaman elinize geçen paraya denk getirilmiştir. Tahminlerim bu yönde. Denetimden önce ve sonra haftalık çalışma saatlerini ve bordrodaki fazla çalışma karşılığını ve bankaya yatan tutarı öğrenmek daha sağlıklı yorum yapmamızı sağlayabilir.

teşekkürler Jamiryu
2014 yılında 1,700 alan bir kişi denetleme sonrası (geçmiş mesai parası olarak) hesabına 2,200 lira yatırıldı ve bu parayı 2015 in maaş zammının toplu yatırıldığı söylendi.
sonrada maaşı 1,250 liraya çekildi günde 7,5 saat çalışmayla fakat yine 10,5 saat çalışıldığı için fazla mesai parası olarakta 450 lira alacak bu kişi yani 2014 maaşı sabitlenecek.
devlet yıllık mesai süresi 270 saatle sınırlı biz bu sayıya bu şekilde 6 ayda ulaşıcaz zaten bu bir, ikincisi kömür madeninde çalışıyorum fazla mesai yapamaz yasası çıkma durumları var.
ben herhangibir şey imzalamadım ve kesinlikle maaşımın düşmesini istemiyorum bundan sonrası ne olabilir?

Öncelikle şirketiniz denetimden önce bordroda mesai göstermemiş. 2200 lira da yaklaşık 194 saat mesainin karşılığına denk geliyor. Tahminim 1700 lira alan kişinin 2014 yılında 194 saat mesai yaptığını ancak maaşına mesaisinin de dahil olduğunu bu yüzden mesai göstermek zorunda olmadıklarını söylediler ancak denetime gelen mesainin bordroda gösterilmesi gerektiğini söyledi. Firmanız bu yüzden size 2200 lira yatırdı ve müfettişlere fazla mesai farkını yatırdım dedi. Sizlere de 2015 zammını peşinen yatırdım gibi saçma bir savunma yaptı. Sonrasında maaşınızı düşürdü. Bordroda mesai gösterdi. Dediğiniz rakamlara göre 1250 net + 54 saat mesai ücreti = 1700 nete denk getirdi. Ayda 54 saat mesai gösterecek gibi duruyor. Buda mayıs sonunda 270 saat olan yıllık sınıra denk geliyor. Ücret konusuna gelince. Bu durum çalışma koşullarında esaslı değişiklik olup, ücretiniz düşürülmektedir. Bu durum farklı hukuki sonuçlara neden olur. Örneğin işler kötü diyip mesaiyi kaldırırsa ücretiniz düşecek. Ayrıca tazminat hak ederseniz tazminatınız 1700'ün brütünden değil, 1250'nin brütünden hesaplanacaktır. Siz bu durumu asla kabul etmeyin. Haklı neden sözleşmenizi feshetme hakkınız bulunmaktadır. Bu durumda kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.