fonradar

Maaşlarımızın sürekli geç yatması sebebiyle ayrılırsam tazminat alabılır mıyım.

Üyelik
18 May 2009
Mesajlar
18
merhaba...çok sıkıntılı bir dönemdeyim bilgisi olan arkadaşlardan bildiklerini paylaşmalarını diliyorum..
4 yıl önce şuan çalıştığım sinemaya işe girdim.işe girerken asgari ücret neti 520 tlydi.Ozamanki müdür bana siz asgari ücretten fazla alıyorsunuz dedi ve 540 TL olarak işe başladım.kasiyerlik yapıyorum.sinema olduğu için yılın 365 günü açık.2 arkadaş çalışıyoruz parttime olarak.sabah 10:30 aksam 21:30 çalışma saatlerimiz..bu saatler arası yemek çay gibi molalarımız yok.1 gün ben çalışıyorum 1 gün diğer kasiyer.bazen ayda 15 gün çalışıyorum bazen 16 gün.bize verilen maaş bordrosunda 30 gün çalısıyor görünüyoruz...o ay içinde eğer bayram varsa ve bayram günü kim çalıştıysa onun bordrosunda 29 gün +1 gün mesai gözüküyor.bizde bayram mesaileri bayram boyunca kim çalışmışsa onun oluyor.mesela ramazan bayramı1 ve 3 günü ben çalıstıysam 2 gün mesai alıyorum ama bana denk gelmediyse o bayram günü 1 gün mesai alıyorum.yada yılbaşındada öyle.resmi tatillerde kim çalışıyorsa mesai onun oldu bu zaman kadar.senelik izinlerimizde 15 gün birbirimizin yerine bakarak izin yaptık ve bunun karşılığında hiçbir mesai almadık..yemek mola süremiz olmadığı gibi yemek parası yol gibi imkanlarımızda yok.ilk girdiğim sene asgari ücretin 20 TL üzerindeyken maaşlarımız şuanda asgari ücretle sınırlandı.artı bir zam görmüyoruz.devlet asgari ücrete zam yaptıkça bizde zam alıyoruz.ayrıca maaşlarımız çok geç yatıyor bugün ayın 17si ve halen geçen ayın aylığı yatmadı.burda çaıştığım sürece bebeğim oldu yine günlük 1.5 saatlik süt iznim verilmedi.ben işten ayrılmak istiyorum ama burda çalıştığım 4 yıllık tazminatımıda bırakmak istemiyorum.nasıl bir yol izlemeliyim.lütfen gerçekten bilgi sahibi olanlar bana adım adım izlemem gereken yolu yazarlarsa çok memnun olurum.4 yıl önce işe başlarken sözleşme imzaladımmı hatırlamıyorum.biraz kkarışık oldu sanırım kusura bakmayın.umarım derdımı anlatabılmısımdır.
 
Ynt: Maaşlarımızın sürekli geç yatması sebebiyle ayrılırsam tazminat alabılır mıyım.

Başlangıçta bir sözleşme imzalayıp imzalamadığınızı hatırlamadığınızdan, yazılı bir sözleşmeniz olmadığı sonucuna varıyorum.
- İşverenin , sözleşmede belirtilmemişse yemek ve yol hizmeti sağlama veya ücreti ödeme zorunluluğu yoktur.Bir sözleşmeniz olmadığına göre , yemek ve yol imkanı veya ücreti almamanız normal.
- İşverenin, sözleşmede belirtilmemişse veya başka çalışanlara da yapmıyorsa, zam yapma zorunluluğu da yok.Tek zorunluluğu, en az yasalarla belirlenmiş asgari ücret tutarında ücret ödeme zorunluluğudur. Bir sözleşmeniz olmadığına göre zam yapma zorunluluğu da yok gibi görünüyor.
- Yemek mola süreniz yok demişsiniz? İşyerinizde bulunduğunuz günlerde yemek yemediniz mi?
Yemeden durmanız mümkün olmayacağına göre bir yemek mola süresi kullanmış oluyorsunuz.
Kanunen çalışma sürenize bakıldığında en az 1 saat ara dinlenme süresi verilmek zorunda.1 Saatlik ara dinlenmenin kullandırılmadığını, çalıştırıldığınızı ve ücretinin ödenmediğini ıspatlayabilirseniz tazminatlı çıkış hakkınız olma ihtimali var( haftalık 45 saati aşan çalışma süresi için)
- Çocuğunuz ne zaman doğdu, süt izninizi kullanma hakkınız bitti mi?
- Ücretlerin ödenme tarihi;
yasal olarak ücretlerin 30günlük üsreler için ödenmesi gerekir, 30gün dolduğunda ücreti ödenir
( başka türlü belirlenmemişse).
Ücretin sürekli olarak geç ödenmesi, çalışan açısından haklı fesih nedenidir.
Burada sizin maaş ödeme tarihiniz önemlidir.Maaş ödeme gününüz ayın 1-2 si gibiyse, sürekli olarak 10-15 günlük gecikmeler oluyorsa , evet bu sebeple sözleşmenizi feshedip tazminatınızı talep edebilirsiniz.Maaş ödeme gününüz ayın 15i ise, yada 20si ise herhangi bir gecikme olmadığından , maaşın ayın 17sinde yatmamış olması sizin açınızdan haklı bir sebep olmayacaktır.
- Anlatımınızdan çıkan sonuç;
bir hafta 4 gün, sonraki hafta 3 gün çalışıyorsunuz.Günlük 1 saat ara dinlenme süresi düşülse,haftalık çalışma süreniz yasal çalışma süresi 45 saatin altında kalmakta.Bu durumda ara dinlenme sürelerinde çalışarak hak kazanacak olduğunuz %50 zamlı fazla çalışma ücretleri yerine %25 zamlı fazla süreyle çalışma ücretine hak kazanmanız ve bunun ücretinin ödenmesi gerekir.
Aynı şekilde, izin kullanım dönemlerinde, diğer kişinin yokluğunu kapatmak için yapmış olduğunuz çalışmalarınn da ücretinin ödenmesi gerekir.Fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi sizin açınızdan haklı fesih sebebidir ve kıdem tazminatına hak kazanırsınız.
Fazla çalışma ücretlerinizin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshedip, işverenden tazminatınızı talep etmenize rağmen ödenmemesi durumunda iş mahkemesinde dava açarak kıdem tazminatınızı talep edebilirsiniz.
Bu durumda fazla çalışma sürelerinizi ıspatlamanız gerekecektir.
 
Ynt: Maaşlarımızın sürekli geç yatması sebebiyle ayrılırsam tazminat alabılır mıyım.

sayın keremcem çok teşekkür ederım benım anlatım bozukluguma ragmen sız olayı cok cok ıyı anlamıssınız ve acıklayıcı cevap yazmıssınız.yemek molası dediğim şu şekil...ben gişede çalısıyorum bilet satışında her saatte film var müşteri günün herhangibir saati gelip istediği seansa bilet alabiliyor.yani ben yemeğimi yerken aynı zamanda çalışıyordumda.müşteri geliyor yameği bırakıp müşteriyle ilgileniyoruz.bu haftasonları daha yoğun oluyor..4 yıl boyunca yemeğin buz gıbı oldugu ve yıyemedıgım çok oldu yani....doğum iznine 1 martta ayrıldım 15 martta doğum yaptım 14 haziranda işbaşı yaptım..3 aylık bir doğum izni kullandım maaşımı sskdan alarak.14 hazirandan bugüne hiç süt izni kulanmadım.evım yakın oldugundan bebegım işyerıme getırıldı emmeye ve her geldiğinde müdürden şakayla karışık laf duydum burayı parka çevirdin tarzında.ve bebegımı emzırmelerımde aynen yemek molalarım gıbı oldu..müşteri geldiğinde emzirmeyi bırakıp müşterıye baktım sonra tekrar devam ettım..maaşlarımız bazen 1ınde bazende 5ını buluyor bu zamnlarda gecıkmış saymıyoruz ama yaz dönemlerınde yaptıkları bölylesı gecikmeleri bu ay yapınca bızde bütün işçiler olarak şaşkınız.ben zaten cıkmak ıstedıgımden bunu kullanmak istiyorum..21 gün olunca diye birdurum varmış noterden ihbarname çekmem gerekıyormuş bu nasıl bır yazı olmalı ben notere gıttıgımde onlar bılırlermı?
 
Ynt: Maaşlarımızın sürekli geç yatması sebebiyle ayrılırsam tazminat alabılır mıyım.

Bakın, ücretinin ödenmesi 20 gün geciken işçi , ücreti ödeninceye kadar görevini yerine getirmeme hakkını kazanır, ancak bu durumda da işyerinde çalışmaya hazır bulunması gerekir.Ücreti ödendiğinde çalışmaya başlanır.
20gün geçti, haddiii sözleşmemi feshedip tazminatımı almaya hak kazandım şeklinde bir şey yok,
ücretlerin sürekli olarak geç ödenmesi, bu durumun işveren tarafından alışkanlık haline geirmiş olması gerekir, ücretin düzenli ödenmemesi sebebiyle kıdem tazminatına hak kazandıracak şekilde sözleşme feshi için.
21.gün olayında, iş yerinizde hazır bulunmanız ve ücretiniz ödenmediği için işinizi yapmıyor olmanız gerekir.

Emzirme izni,
çocuk 1 yaşına gelinceye kadar işveren tarafından verilmesi zorunlu olan izindir. Bahsettiğiniz mart-haziran tarihleri 2011 yılı tarihleriyse , emzirme izni hakkınız hala devam etmektedir ve işveren tarafından bu izin kullandırılmak zorundadır.
İzin demek, işyer dışında geçirilecek zaman demek değildir.Çocuğunuzun işyerinize getirilip emzirilmesine imkan tanınması da emzirme izni olarak değerlendirilir.Ancak, şu anda emzirme izni hakkınız devam ediyorsa ve işveren tarafından kullandırılmıyorsa, noterden göndereceğiniz ihbarla süt izniniz düzenli olarak kullandırılmadığı için, sözleşmenizi feshettiğinizi bildirebilirsiniz elbette, ama çocuğunuzun işyerine getirilip emzirildiği yönünde şahit edecek kişiler olma ihtimali yüksek olduğundan korkarım bu iddianızı ıspatlamakta güçlük çekersiniz.
 
Ynt: Maaşlarımızın sürekli geç yatması sebebiyle ayrılırsam tazminat alabılır mıyım.

çok teşekkür ederım.
 
Ynt: Maaşlarımızın sürekli geç yatması sebebiyle ayrılırsam tazminat alabılır mıyım.

Başlangıçta şunu söyliyim, günde 10:30-21:30 full aralıksız çalışsanız 11 saatx15 gün = 165 saate karşılık
225 saatlik pirim ödemesi yapılıyor. artı maaşlarda gecikme olduğunda işverenden talep ettinizmi sıkıntınız var diye benim düzenli ödemelerim var benim maaşımı zamanında yatırın diye,

Siz işverenden süt iznimi kullanmak istiyorum diye talebiniz oldumu? Sanki yazdıklarınızdan sizin öyle bir talebiniz olmadığını sezinliyorum, çünkü işveren unutabilir farkında değil olabilir bilmiyor olabilir.. Siz süt iznini talep eder kullanırsınız o size ödemezse ozaman şikayetçi olursunuz
( Bence bazı taleplerinizi dile getirin, yada yazılı yapın ona göre hareket edin gerçekleşmezse,)

Süt izninin haftalık ve/veya aylık olarak kullandırılması yasa hükmüne aykırılık teşkil eder. 4857 sayılı İş Kanunu süt izninin kanuna uygun olarak kullandırılmaması halinde cezai yaptırım öngörmemiştir. O zaman kadın işçiye süt izni kullandırılmaz ve/veya yasal düzenleme içinde kadın işçinin istediği şekilde kullandırılmaz ise ne olacaktır? Bu durumda kadın işçi 4857 sayılı İş Kanunu?nun 24. maddesine göre iş sözleşmesini tek taraflı fesih edebilecektir. Haklı fesih nedeni ile işvereninden kıdem tazminatı dahil olmak üzere ücret ve benzeri haklarını talep edebilecektir.

Kadın işçinin "Süt İznini" nasıl kullanacağını işverenliğe dilekçe ile bildirmesi, işverenliğinde kadın işçiye "iznin uygun" görüldüğüne dair bir yazı vermesi gerekir. Verilen dilekçe ve yazı iznin yasaya uygun olarak kullandırıldığının ispatını sağlayacaktır.

Kadın İşçinin İşverenliğe Vereceği Dilekçe Örneği



................................İşverenliğine


Konu: Süt İzni Kullanma Tarih:......./......./ 2006
Talebi ve Şekli



...................adresinde kurulu.............unvanlı işyerinizde ............................. tarihinden beri çalışmaktayım..........tarihinde doğum yaptım. Doğum iznimi kullandım. 4857 sayılı İş Kanunu?nun 74. maddesi gereğince ....................tarihinden itibaren günlük 1,5 saatlik süt iznimi .........................................belirtilen şekilde kullanmak istiyorum.

Gereğini arz ederim.
 
Üst